Τα Έθνη των Γυναικών
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Τα Έθνη των Γυναικών

Έθνη, γενιές, φύλα και φυλές ενώνονται για τον σκοπό της γυναικείας ενδυνάμωσης στην οργάνωση Nation of Women που πρόσφατα εγκαινίασε την δράση της και στην χώρα μας. Η leader του ελληνικού chapter Ιλιάδα Κοθρά μιλά για την οργάνωση αλλά και για τις γυναίκες σήμερα.


παρουσίαση του Nations of Women στο Apivita Experience

Τα τελευταία χρόνια οι οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον χώρο της γυναικείας ενδυνάμωσης πληθαίνουν διαδίδοντας το μήνυμα της ισότητας, της συμπερίληψης, των ίσων ευκαιριών αλλά παρέχοντας και πρακτικά εργαλεία στις γυναίκες να διεκδικήσουν την θέση τους και τα όνειρα τους. Στις 21 Ιουνίου ένας τέτοιος διεθνής οργανισμός, το Nations of Women που σκοπό έχει την ενδυνάμωση, την επιμόρφωση, την επιχειρηματική και οικονομική παιδεία των γυναικών μέσα από την αποτελεσματική δικτύωση, ξεκίνησε την δράση του και στην χώρα μας. Το ελληνικό τμήμα του εγκαινιάστηκε επίσημα με μία συζήτηση με θέμα την ενδυνάμωση μέσα από την επιχειρηματικότητα στον χώρο του The Apivita Experience Store. Στην ομιλία συμμετείχαν η Μαριάννα Δεβεντζόγλου, επιχειρηματίας του brand Oleosophia, η σχεδιάστρια κοσμημάτων Δανάη Γιαννέλλη και η συμβουλευτική ψυχολόγος, ψυχοεκπαιδευτική σύμβουλος, συγγραφέας και σύμβουλος προσωπικής Ανάπτυξης, Thanopoulou G Gina ED.M., M.A., Harvard University. Το Generation Woman μίλησε με την leader του ελληνικού chapter του οργανισμού Ιλιάδα Κοθρά για την γυναικεία ενδυνάμωση, το Nation Of Women, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα και τι έρχεται για τις επόμενες γενιές.



παρουσίαση από την Ιλιάδα Κοθρά του Nation of Women

Πως ήρθες σε επαφή με το Nations of Women και πως έγινε η επιλογή σου σαν leader του ελληνικού chapter του οργανισμού;


H πρώτη μου επαφή με τον Οργανισμό ήρθε δύο χρόνια πριν. Λόγω της καμπάνιας που τρέχουμε εδώ και 4 χρόνια κατά της ενδοοικογενειακής βίας, είμαι ιδιαίτερα ενεργή σε ότι αφορά το κομμάτι «γυναικεία ενδυνάμωση». Έτσι, σαν μέλος και σε άλλους διεθνείς Οργανισμούς που στόχο έχουν την δικτύωση μεταξύ γυναικών (συνεργάζομαι με ομάδες γυναικών σε Ινδία και Αφγανιστάν) είχα την χαρά να συμμετέχω σε πολλές από τις εκδηλώσεις τους αλλά και την τιμή να λάβουμε διακρίσεις σαν ομάδα σε ότι αφορά τις δράσεις μας, όχι μόνο της καμπάνιας αλλά και των εκδηλώσεων της πλατφόρμας Living Postcards. Η καραντίνα όμως, μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω καλύτερα την ομάδα του μέσω συνεχών online events και zoom meetings, και να χτίσω μια δυνατή σχέση μαζί τους. Η βράβευση μου το 2021 στα Change Maker Awards μου έδωσε το κίνητρο να πάω ακόμα ένα βήμα πιο πέρα και να κάνω αίτηση για να αναλάβω το ελληνικό τμήμα του Οργανισμού. Μετά από εκπαίδευση εβδομάδων, έγινα δεκτή και έτσι ξεκίνησε ένας νέος κύκλος προσωπικός αλλά και επαγγελματικός.



Έχοντας μεγάλη εμπειρία στον χώρο της γυναικείας ενδυνάμωσης τι είναι αυτό που σε ενέπνευσε στο Nations of Women και τι ιδιαίτερο έχει να προσφέρει ο οργανισμός.


Θα έλεγα όλη η ομάδα και ιδιαίτερα η ιδρύτρια του Οργανισμού, Tina Alton. Μια γυναίκα με τεράστια εμπειρία σε θέματα χρηματοοικονομικά και με ένα δυνατό portfolio. Μέχρι και σήμερα έχει εργαστεί με 5000 επιχειρηματίες ως μέντορας, ειδικά με γυναίκες που ξεκινούν την δική τους επιχείρηση και χρειάζονται καθοδήγηση. Πέρα από αυτό, είναι εκείνη που μας δίνει έμπνευση, και όραμα. Ο συγκεκριμένος Οργανισμός δεν έχει σύνορα, και αυτό είναι από τα πράγματα που με γοήτευσαν εξαρχής. Ο βασικός στόχος είναι όχι μόνο να ενδυναμώσει τις γυναίκες σε πολλές χώρες αλλά να τις κάνει να νιώσουν οικονομικά και ψυχικά ασφαλείς, να νιώσουν Ηγέτιδες, κάτι που όλες οι γυναίκες αξίζουν.


Ποια είναι η παρουσία του, το στίγμα του, τα επιτεύγματα του διεθνώς.

Η συνεχής παρουσία του σε Αμερική, Μαλαισία, Τουρκία, Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω διαδραστικών workshops. Εκδηλώσεις με θέματα όπως η ηγεσία, οι επαγγελματικές δεξιότητες, η προσωπική στήριξη. Τον Σεπτέμβριο, το πρώτο Συνέδριο του Οργανισμού θα πραγματοποιηθεί στο Johannesburg, ένα συνέδριο που θα φέρει κοντά γυναίκες από τους τομείς του επιχειρείν, και της οικονομίας από κάθε γωνιά του πλανήτη.


Ποια είναι η "φυλή" του Nations of Women, το "προφίλ" των ηγέτιδων του αλλά και των μελών του.

Οι γυναίκες που στηρίζουν τις άλλες γυναίκες. Οι γυναίκες που επιθυμούν να δούνε τις άλλες γυναίκες επιτυχημένες. Το λέμε συχνά, αλλά δεν είναι ούτε δεδομένο, ούτε εύκολο. Μια ματιά σε σχόλια γυναικών πάνω σε αναρτήσεις που αφορούν άλλες γυναίκες, τρομάζει. Το παλεύουμε πολύ αυτό μέσα στον Οργανισμό. Υπάρχει ένα πρωτόκολλο συμπεριφοράς, το οποίο στην αρχή με ξένισε, αλλά όσο άρχισα να γίνομαι μέρος του όλου τρόπου σκέψης, άρχισα να το κατανοώ βαθύτερα. Πιστεύουμε στην γυναικεία δύναμη απόλυτα. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να στηρίζουμε η μία την άλλη, αφήνοντας πίσω συμπεριφορές του παρελθόντος που επιβεβαιώνουν πως ο κακός γυναικείος ανταγωνισμός, υφίσταται. Για μας, αυτό είναι το στοίχημα. Καμία γυναίκα δεν έχει λόγο να ανταγωνίζεται μια άλλη γυναίκα.

Όλες είμαστε μοναδικές.

ομιλήτριες και προσκεκλημένες στην παρουσίαση του Nation of Women

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται;


Σε όλες όσες επιθυμούν να πάνε την ζωή τους ένα βήμα παρακάτω, να εξελιχθούν, να δουλέψουν τα αδύνατα σημεία τους και να τα μετατρέψουν σε δυνατά. Έχω άλλωστε την αίσθηση πως κάθε οργανισμός άλλωστε που έχει σαν θέμα την γυναικεία ενδυνάμωση, αφορά όλες τις γυναίκες.



Ιλιάδα Κοθρά
Η leader του ελληνικού chapter του Nation of Women Ιλιάδα Κοθρά

Η οργάνωση δραστηριοποιείται τόσο στον χώρο της προσωπικής ανάπτυξης όσο και στην επιχειρηματική και οικονομική εκπαίδευση των γυναικών. Ποιο είναι αυτό που έχει για σένα μεγαλύτερη σημασία στην ενδυνάμωση των γυναικών. Για παράδειγμα το χτίσιμο της αυτοπεποίθησης ή ο οικονομικός αλφαβητισμός;


Η οικονομική επιμόρφωση φέρνει αύξηση της αυτοπεποίθησης, και κάθε κίνηση προς προσωπική εξέλιξη φέρνει αποτελέσματα. Για μένα, η οικονομική ανεξαρτησία είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό. Ξέρετε, στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, μόνο 1 στους 20 CEO είναι γυναίκα. Αμείβονται λιγότερο από τους άντρες συναδέλφους τους κάνοντας ακριβώς την ίδια δουλειά. Οι περισσότερες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματα τους στην εργασία τους, και δεν μπορούν καν να διεκδικήσουν παραπάνω χρήματα. Με προβληματίζει πολύ το ότι δεν δίνονται εύκολα κεφάλαια σε αμιγώς γυναικείες startups καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως οι γυναίκες δεν ρισκάρουν, δεν είναι επιθετικές στην στρατηγική τους, άρα δεν μπορούν να αποδώσουν τεράστια κέρδη μακροπρόθεσμα. Είναι πολλά τα στερεότυπα αλλά το βασικό είναι να πιστέψουν οι ίδιες οι γυναίκες στον εαυτό τους. Έχω δει φωτισμένα μυαλά να συρρικνώνονται και να αυτοπεριορίζονται λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης. Αυτό πρέπει να αλλάξει.


Πως θα δραστηριοποιηθεί το ελληνικό chapter;


Με μηνιαίες συναντήσεις, είτε δια ζώσης είτε online (ας μην ξεχνάμε πως με δεν έχουμε ξεμπερδέψει οριστικά με το θέμα covid -19) Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν πολύωρα workshops (είτε δωρεάν, είτε με κάποιο μικρό κόστος) και καλεσμένους καθηγητές/ομιλητές από τομείς που αφορούν την επιχειρηματικότητα, την ψυχολογία, το personal branding, το digital marketing. Με ενδιαφέρει πολύ και το θέμα της σωστής δικτύωσης. Είναι πολύ σημαντικό το networking σαν αξία. Να ενωθούμε, να μοιραστούμε πράγματα, να πάμε «μαζί» παρακάτω.



Ποιο είναι το σημαντικότερο εμπόδιο που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελληνίδα σήμερα στην εξέλιξη και την ανάπτυξη της.

Τα στερεότυπα είναι ένα εμπόδιο σημαντικό. Αλλά γίνονται βήματα, πολλά βήματα μπροστά και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια εποχή που τα κοινωνικά δίκτυα μοιράζονται ιστορίες γυναικών με δύναμη, είμαστε τυχεροί που μαθαίνουμε για αυτές και τα επιτεύγματα τους.

Φανταστείτε πόσο ακατόρθωτο ήταν αυτό πριν πολλές δεκαετίες που δεν μαθαίναμε σχεδόν τίποτα για πετυχημένες γυναίκες, που δεν μπορούσε να πάρει έμπνευση η μια από την άλλη για να αλλάξει θετικά την ζωή της. Πόσες έμειναν στο σκοτάδι και πόσο αυτό το σκοτάδι κράτησε στάσιμες χιλιάδες άλλες με ταλέντα και όραμα. Ευκαιρίες υπάρχουν, φτάνει να πιστέψουμε πως μας ανήκουν.


Πως φαντάζεσαι την γενιά μας αλλά και τις νεότερες γυναίκες σε πέντε και δέκα χρόνια από τώρα.

Η γενιά μας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Και το καταφέρνει. Είχε και έχει να αντιμετωπίσει διάφορα, αλλά είναι μια γενιά αποφασισμένη να διορθώσει τα κακώς κείμενα. Τις νεότερες γυναίκες τις φαντάζομαι όπως ακριβώς θα είναι: Υπέροχες. Ανεξάρτητες. Πιο δυναμικές. Δίκαιες. Εξοικειωμένες με τα τεχνολογικά θαύματα που θα τα χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν έναν καλύτερο κόσμο. Ευαισθητοποιημένες σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, και η αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων που μαστίζουν την καθημερινότητα μας , όπως η βία. Πιστεύω απόλυτα στην νέα γενιά. Είναι το μέλλον μας.


144 views
bottom of page