Οι Υπέροχες Γυναίκες της Μαρίας Νεφέλης Χατζηιωαννίδου
top of page
  • Writer's pictureΛουκία Λυκίδη

Οι Υπέροχες Γυναίκες της Μαρίας Νεφέλης Χατζηιωαννίδου

Μια μεγάλη κοινότητα Υπέροχων Γυναικών πολεμά τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, δυναμώνει τις γυναίκες και τις κάνει να νιώθουν πιο ασφαλείς και σίγουρες για τον εαυτό τους.


Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου

Οι αναρτήσεις τους στα social media γεμίζουν το feed μας με επίκαιρα καίρια θέματα που αφορούν τις γυναίκες. Η ισότητα, τα υγιή γυναικεία πρότυπα, η διαφορετικότητα, η αυτοπεποίθηση, η κακοποίηση και τόσα άλλα βρίσκονται στο κέντρο όσων απασχολούν τις Υπέροχες Γυναίκες. Όλα ξεκίνησαν όταν η ιδρύτρια της οργάνωσης Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου θέλησε να φτιάξει μια πλατφόρμα στην οποία γυναίκες θα μοιράζονταν ιστορίες άλλων υπέροχων γυναικών. Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Δύο χρόνια μετά της ίδρυσης της, η οργάνωση Υπέροχες Γυναίκες έχει δημιουργήσει μια πολύ μεγάλη κοινότητα στα social media ενώ ταυτόχρονα με τις δράσεις της παρεμβαίνει σε καίρια κοινωνικά θέματα και ενισχύει ευπαθείς ομάδες όπως οι πρόσφυγες ή γυναίκες θύματα κακοποίησης.

Eδώ και έναν χρόνο οι Υπέροχες Γυναίκες συνεργάζονται με το Prince Trust Foundation International για το πρόγραμμα επιχειρηματικότητας “Be Your Own Boss” παρέχοντας υπηρεσίες mentoring σε νέες γυναίκες που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ενώ τον Μάιο μέλη των Υπέροχων Γυναικών είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στις υποτροφίες που δόθηκαν από τον οργανισμό MExoxo για το πρόγραμμα «Inco Academy-Work in Tech” της Google.org και της Coursera. Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι νέες τους δράσεις, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες όλων των ηλικιών μέσα από το www.yperoxesgynaikes.com , το Instagram και Facebook @yperoxes.gynaikes

Πως προέκυψε η ιδέα για τις Υπέροχες Γυναίκες;


Ασχολούμαι χρόνια με την κοινωνική επιχειρηματικότητα και έχω δουλέψει αρκετά με γυναίκες και την εκπροσώπηση τους. Η συγκεκριμένη ιδέα όμως ήταν ένα αποτέλεσμα παρατήρησης των γυναικών τριγύρω μου, στην οικογένειά μου, στη δουλειά, στην κοινωνία και το πόσο αξιοθαύμαστη είναι η ζωή της κάθε μίας. Δυστυχώς ζώντας σε μία «γρήγορη» εποχή, πολύ σπάνια βρίσκουμε τον χρόνο να σταματήσουμε για λίγο και να θαυμάσουμε τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, πόσο μάλλον να το μοιραστούμε μαζί τους. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισα να δημιουργήσω μία πλατφόρμα όπου κάθε μία γυναίκα θα μπορούσε να μοιραστεί το θαυμασμό της για κάποια γυναίκα που θαυμάζει, χωρίς να έχει σημασία το πόσο γνωστή ή όχι είναι αυτή η γυναίκα στον υπόλοιπο κόσμο.


Θυμάστε μια ξεχωριστή ιστορία ενδυνάμωσης;


Υπάρχουν ιστορίες γυναικών που βρήκαν δουλειά, έφτιαξαν το δικό τους επιχειρηματικό πλάνο, μπήκαν σε προγράμματα τεχνολογικής επιμόρφωσης που τους έδωσαν ένα «εισιτήριο» στην αγορά εργασίας, γυναίκες πρόσφυγες που έφτιαξαν τα δικά τους σωματεία, καμπάνιες για την χρηματοδότηση κοινωνικών πρότζεκτ και φυσικά οι 100 ιστορίες κακοποιημένων γυναικών που βρήκαν φωνή και δημοσιεύθηκαν μέσα από τις Υπέροχες Γυναίκες και την Καθημερινή.


Γιατί επιλέξατε να ασχοληθείτε με την κοινωνική επιχειρηματικότητα;


Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την κοινωνική επιχειρηματικότητα πριν 8 χρόνια, είχα μία αφέλεια και δεν ήξερα ακριβώς τι σημαίνει. Παρ' όλα αυτά έβλεπα ένα πρόβλημα, το χάσμα της εκπροσώπησης των γυναικών στους τεχνολογικούς κλάδους και προσπαθούσα να βρω λύσεις. Η κοινωνική επιχειρηματικότητα ήταν η απάντηση στη λύση που ζητούσα τότε και για αυτό ασχολήθηκα περισσότερο με αυτόν τον κλάδο. Το 2013 δεν υπήρχαν οι δομές στήριξης που υπάρχουν σήμερα για να στηρίξουν ένα κοινωνικό εγχείρημα. Πλέον η κοινωνική επιχειρηματικότητα αποτελεί τη μοναδική λύση σε χιλιάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν κοινωνία και παρόλο που γίνονται μικρά ακόμα βήματα προς την εξέλιξη του κλάδου, το μέλλον φαντάζει αισιόδοξο για αυτόν τον τομέα.


Υπέροχες γυναίκες illustrations

Ποια είναι τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν τις γυναίκες σήμερα;


Η μεγαλύτερη πρόκληση για τις γυναίκες φαίνεται να παραμένει η εναρμόνιση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, οι οικογενειακές υποχρεώσεις και η αβεβαιότητα που αφορά το μέλλον τους. Η εμφάνιση και η ταχύτατη εξάπλωση του COVID-19 παρ'όλο που επέφερε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής όλων των ανθρώπων, ευρήματα ερευνών επιβεβαιώνουν δυστυχώς, ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τις οικονομικές και επαγγελματικές επιπτώσεις της πανδημίας το οποίο δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση της γυναίκας και φαίνεται να έχει γίνει ήδη αντιληπτό από τις γυναίκες.


Ποια είναι τα σημεία κλειδιά για την γυναικεία ενδυνάμωση;


Η γυναικεία ενδυνάμωση είναι μία δια βίου διαδικασία προσωπικής εξέλιξης. Ουσιαστικά για να επιτύχει ένα άτομο σήμερα στη ζωή- προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά-, απαιτούνται δεξιότητες, που στην πλειονότητά τους δεν καλλιεργούνται στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή όταν ξεκινήσει η επαγγελματική σταδιοδρομία. Μέσα από τις δράσεις ενδυνάμωσης, μία γυναίκα (και όχι μόνο οι γυναίκες) έρχεται σε επαφή με τις διακρίσεις που μπορεί να συναντήσει, ενημερώνεται για τα δικαιώματά της, αποκτά γνώσεις πάνω στους μηχανισμούς και τις δομές στήριξης της. Ταυτόχρονα ενημερώνεται για τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας, μαθαίνει για όλες τις πληροφορίες που αφορούν την υγεία της και ενδυναμώνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε κάθε της βήμα να μπορεί είναι σταθερό, συνειδητό και αποτέλεσμα δικής της βούλησης και επιλογής.


Υπέροχες γυναίκες

Ποιες θα ήταν οι τρεις αλλαγές κλειδιά που θα βοηθούσαν την γυναικεία υπόθεση σήμερα;


Περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψεως αποφάσεων, δημιουργία υποδομών για τις εργαζόμενες μητέρες και δημιουργία ίσων ευκαιριών χρηματοδότησης και στήριξης νέων γυναικών στην επιχειρηματικότητα, σωστότερος επαγγελματικός προσανατολισμός και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία από τις πολύ μικρές τάξεις έως και το λύκειο.


Ποιo είναι το σημαντικότερο πράγμα που θα θέλατε να πείτε στα νέα κορίτσια;


Ότι είναι δυνατές και ικανές να καταφέρουν τα πάντα. Χωρίς «αλλά» και χωρίς «φίλτρα».


Πως βλέπετε την άνθηση των οργανώσεων γυναικείας ενδυνάμωσης;


Μόνο θετικά. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν φορείς που στοχεύουν στη γυναικεία ενδυνάμωση και είναι υπέροχο να μπορούν να δημιουργούνται συνέργειες που θα έχουν σαν στόχο την καλυτέρευση της ζωής χιλιάδων γυναικών στην Ελλάδα.


Τι κάνει τις γυναίκες Υπέροχες;


Το σύνολο όλων των χαρακτηριστικών της – θετικών και αρνητικών – είναι αυτό που κάνει μία γυναίκα υπέροχη! Όχι τέλεια αλλά υπέροχη!

416 views
bottom of page