Πως θα καταφέρεις να γίνεις ό,τι ονειρευτείς
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Πως θα καταφέρεις να γίνεις ό,τι ονειρευτείς

Updated: Jul 3, 2021

Μια εξαιρετική πλατφόρμα επαγγελματικού προσανατολισμού, η R. E.A.L Science, στελεχωμένη από εθελοντές επιστήμονες φιλοδοξεί να βοηθήσει μαθητές και φοιτητές να βρουν την κλίση τους αλλά και τα σωστά βήματα για να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.


επαγγελματικός προσανατολισμός


«Είμαι από τους λίγους ανθρώπους που ήξερα τι ήθελα να κάνω από πολύ μικρή ηλικία. Μεγαλώνοντας και ακούγοντας ιστορίες από φίλους και συγγενείς κατάλαβα ότι αυτό δεν ισχύει για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Ήμουν μάλλον η εξαίρεση» μου λέει η Ελένη Σινοπούλου μέσω zoom από το σπίτι της στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται σαν χειρουργός νευροεπιστήμονας και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο. Όταν στα δεκαεφτά της έφυγε για να σπουδάσει στο εξωτερικό ήταν πολλοί οι φίλοι, οι συγγενείς και οι γνωστοί που ενθάρρυναν τα παιδιά τους να επικοινωνήσουν μαζί της για να δουν πως θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα βήματα της. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησε την μεγάλη ανάγκη των νέων -μαθητών και φοιτητών- να βρουν το δρόμο τους έτσι είχε την ιδέα να δημιουργήσει μια πλατφόρμα που θα κάλυπτε το κενό που αφήνει το σχολείο στα θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και την έλλειψη γνώσεων που έχει η οικογένεια ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει διάθεση να στηρίξει τα παιδιά στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.



Με την συμβολή επιστημόνων εθελοντών από πολλά διαφορετικά πεδία, η Ελένη Σινοπούλου ίδρυσε την πλατφόρμα R. E.A.L Science η οποία οργανώνει σεμινάρια για μαθητές και φοιτητές μέσα από τα οποία οι νέοι μπορούν να γνωρίσουν την κάθε επιστήμη αλλά και τους επαγγελματικούς ορίζοντες που μπορεί να τους ανοίξει κάθε μια από αυτές. «Αρχικά το Real Science ξεκίνησε να μιλά στους μαθητές για επαγγέλματα που σχετίζονταν με τις θετικές επιστήμες, μετά όμως από πολύ μεγάλη παρότρυνση των εκπαιδευτικών το ανοίξαμε και σε άλλες κατευθύνσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε 100 εθελοντές από όλο τον κόσμο σε όλα τα πεδία. Βιολογία, Ιατρική, Φυσική, Χημεία αλλά και Παλαιοντολογία, Παιδαγωγική, Κοινωνιολογία και Επιχειρηματικότητα. Επίσης έχουμε εθελοντές επιστήμονες από αρκετά διαθεματικά, όπως τα ονομάζουμε, επαγγέλματα όπως για παράδειγμα Γενετική Διατροφολογία και Φαρμακευτική Χημεία».



R.E.A.L. Science Anatolia College

Έχοντας μέχρι τώρα δουλέψει κυρίως με φοιτητές αλλά και με ιδιωτικά σχολεία, στις 31/5 η

R. E.A.L Science θα οργανώσει την πρώτη της ημερίδα Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού σε δημόσιο σχολείο και συγκεκριμένα στο 31o Γυμνάσιο Αργυρούπολης αφού κατάφερε να λάβει την σχετική έγκριση από το Υπουργείο ενώ αύριο Τετάρτη 26/5 θα γίνει παρουσίαση της πλατφόρμας του R. E.A.L Science σε εκπαιδευτικούς. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι με αυτό. Αν με ρωτήσεις όμως πότε θεωρώ πως το

R. E.A.L Science θα έχει πραγματικά πετύχει είναι όταν θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο διθέσιο σχολείο στην Λέρο ή σε σχολεία που βρίσκονται στην «πινέζα». Εκεί που οι μαθητές δεν μπορούν να έχουν ούτε τα ερεθίσματα ούτε τις προσβάσεις σε γνώση. Θέλουμε να πούμε σε αυτά τα παιδιά πως μπορούν να πετύχουν ότι ονειρευτούν. Πως το ότι μένουν σε ένα μικρό χωριό της Ξάνθης δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν στην ζωή τους. Κάποιοι από τους εθελοντές επιστήμονες που συμμετέχουν στα σεμινάρια μεγάλωσαν στην επαρχία και σήμερα εργάζονται σε μεγάλες εταιρείες ή σε πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ειδικά τα κορίτσια στην περιφέρεια χρειάζονται αυτή την ενθάρρυνση γιατί δυστυχώς τόσο στην οικογένεια όσο και στο σχολείο θα συναντήσουν αρκετές αναχρονιστικές νοοτροπίες. Θα συναντήσουν καθηγητές στο Πανεπιστήμιο που θα τους πουν να μην επιλέξουν την Χειρουργική γιατί αν θελήσουν να κάνουν οικογένεια δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Εμείς θέλουμε να συμβάλλουμε στο να πάψουν να υπάρχουν τέτοιου είδους νοοτροπίες και πεποιθήσεις».


Η συμμετοχή των επιστημόνων που θέλησαν εθελοντικά να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στα σεμινάρια του R. E.A.L Science ήταν εξαιρετικά μεγάλη. Είναι πολύ χαρακτηριστικό τι απαντούν όλοι στην Ελένης Σινοπούλου όταν στην διάρκεια των συνεντεύξεων τους ρωτά γιατί θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Όλοι θα εύχονταν όταν ξεκινούσαν να είχαν κάποιον να τους λύσει τις απορίες τους, να απαντήσει στις ανησυχίες τους και να τους μιλήσει για όλες τις δυνατότητες που θα τους έδινε η επιστήμη τους» μου αναφέρει.


Πρόκειται για εθελοντές από το εξωτερικό αλλά και από όλη την Ελλάδα. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να πούμε στα παιδιά ότι δεν θα κάνουν καριέρα μόνο αν φύγουν στο εξωτερικό αλλά πως υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν κάνει καριέρα στην Ελλάδα που αγαπούν την δουλειά τους και ευημερούν εδώ. Θέλουμε να τους πούμε πως ό,τι επιθυμήσουν μπορούν να το πραγματοποιήσουν. Ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες; Ναι, έχουμε εθελόντρια επιστήμονα που μπορεί να τους πει πως να το κάνουν» μου λέει η Ελένη Σινοπούλου χαμογελώντας.



R.E.A.L Science ομάδα

Υπάρχει όμως και μια ακόμη ένα μεγάλο θέμα σε σχέση με τον επαγγελματικό προσανατολισμό που είχε εντοπίσει η Ελένη Σινοπούλου και η ομάδα της και θέλησαν να φωτίσουν μέσα από το R. E.A.L Science. «Συχνά οι φοιτητές δεν γνωρίζουν ότι οι προπτυχιακές τους σπουδές δεν χρειάζεται να είναι δεσμευτικές ως προς το τι θα ακολουθήσουν στο μέλλον και νιώθουν εγκλωβισμένοι. Με ένα μεταπτυχιακό μπορούν να δώσουν μια νέα κατεύθυνση στις σπουδές τους και να μετακινηθούν σε χώρους που τους ενδιαφέρουν και τους ταιριάζουν περισσότερο» σημειώνει η Ελένη Σινοπούλου και συνεχίζει «Κάποιος που τελειώνει το Μαθηματικό δεν είναι απαραίτητο να διδάξει. Μπορεί να ασχοληθεί με μια μεγάλη γκάμα πραγμάτων, πολλά από τα οποία δεν φαντάζεται καν. Αυτά έχει στόχο να του γνωρίσει μεταξύ άλλων το R. E.A.L Science »



R.E.A.L Science ομάδα

Αυτό που ξεκίνησε σαν οne woman show από την Ελένη Σινοπούλου και τέσσερις πέντε φίλους μεγάλωσε γρήγορα και σήμερα περιλαμβάνει μια ομάδα έργου που αποτελείται από πέντε άτομα, την εκπαιδευτική σύμβουλο Ιωάννα Ντίνου, την assistant director Νάνσυ Μεγρέμη και τον Αλέξανδρο Συμεωνίδη που ασχολείται με το ΙΤ και τα θέματα ασφαλείας. «Επειδή όλα γίνονται on line και μιλάμε για παιδιά, η ασφάλεια είναι για εμάς ένα πολύ μεγάλο θέμα».



R.E.A.L Science logo

Στα επόμενα σχέδια του Real Science είναι να συνεχίσει από Σεπτέμβρη την δραστηριότητά του στα δημόσια σχολεία αλλά και την έναρξη σεμιναρίων που θα αφορούν την σύνταξη βιογραφικού, cover letter και υπηρεσία συμβουλευτικής για συνέντευξη τόσο για όσους ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ακαδημαική καριέρα αλλά και για όσους θα θελήσουν να αναζητήσουν μια θέση στις εταιρείες και την βιομηχανία. Στα σχέδια μας είναι να δώσουμε πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες και σε ευπαθείς ομάδες που την έχουν ανάγκη. «Ένας άνθρωπος που δεν είναι καλά με αυτό που κάνει στην ζωή του δεν θα είναι ποτέ ευτυχισμένος. Δεν θα είναι ποτέ δημιουργικός. Δεν θα είναι ποτέ καλός στην δουλειά του αυτό θέλει να καταπολεμήσει το R. E.A.L Science» καταλήγει η Ελένη Σινοπούλου.







192 views
bottom of page