H Women Act και η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα Women CANdidates
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

H Women Act και η νέα διαδικτυακή πλατφόρμα Women CANdidates

Updated: Jul 11, 2022

Η οργάνωση που έχει βάλει στόχο να φέρει περισσότερες γυναίκες στην δημόσια σφαίρα, να μιλήσει για το θέμα της ηγεσίας αλλά και να βοηθήσει τις γυναίκες να γίνουν πρωταγωνίστριες της ζωής τους παρουσιάζει την διαδικτυακή πλατφόρμα Women CANdidates.



Τα εμπόδια που συναντά μια γυναίκα όταν αποφασίζει να δραστηριοποιηθεί στην δημόσια σφαίρα είναι πολλά και αλλεπάλληλα. Τα στερεότυπα φύλου, η δυσπιστία, η έλλειψη υποστήριξης και δικτύωσης είναι μόνο μερικά από αυτά που αντιμετωπίζει μια γυναίκα η οποία θα θελήσει να ασχοληθεί με τα κοινά, να δημιουργήσει την δική της επιχείρηση ή να αρθρώσει την φωνή της στον δημόσιο χώρο.


Σε αυτό το πρόβλημα θέλησε να απαντήσει η Women Act. Μια οργάνωση που θέλει να στηρίξει τις γυναίκες στην προσπάθεια τους να δραστηριοποιηθούν στην δημόσια ζωή παρέχοντας τους εκπαίδευση αλλά και δικτύωση. «Τέτοια δίκτυα υπάρχουν πολλά στο εξωτερικό, ιδιαίτερα στην Αμερική. Εκεί είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω ένα σχετικό πρόγραμμα και σκέφτηκα πως ήταν κάτι που έπρεπε να έχουμε και στην χώρα μας» συμπληρώνει η μία εκ των συνιδρυτριών Μαίη Ζαννή. Μαζί με την Μαρία Γιαννιού καθώς και τις Αντιγόνη Κουβίδη, Μαρία Καρακλιούμη, Σέβη Αμανατίδου, Νινέττα Πατέρα, Ελένη Δουνδουλάκη και Χριστίνα Μπιλιούρη ίδρυσαν την οργάνωση την οποία ακόμη πλαισιώνουν πολλές γυναίκες ambassadors που στηρίζουν το έργο της Women Act αλλά και άνδρες champions που μοιράζονται τους στόχους της.


Οι δράσεις της Women Act περιλαμβάνουν τις Ακαδημίες Ηγεσίας, διαδραστικά workshops ενδυνάμωσης που αναπτύσσουν ήπιες δεξιότητες σε ζητήματα ηγεσίας, επικοινωνίας, διαπραγμάτευσης και διαχείρισης εικόνας που στόχο αλλά και τα μηνιαία Απεριτίφ που αποσκοπούν στο να ενισχύσουν την δικτύωση μεταξύ των γυναικών που συμμετέχουν και από τα οποία έχουν ήδη προκύψει πολλές δημιουργικές συνεργασίες και success stories.


Μια από τις πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες της Women Act είναι η δημιουργία της πλατφόρμας Women CANdidates. «H πρώτη και μοναδική πλατφόρμα στην Ελλάδα στην οποία μια γυναίκα θα μπορεί να κάνει δωρεάν εγγραφή στο site και να λαμβάνει εργαλεία ασύγχρονης εκπαίδευσης, δικτύωσης και πληροφόρησης σχετικά με την υποψηφιότητα της είτε σε εθνικό είτε σε τοπικό επίπεδο. Τα εργαλεία περιλαμβάνουν απόκτηση δεξιοτήτων όπως το πως να χτίσεις μια προεκλογική καμπάνια, πως να δικτυωθείς, να μιλήσεις δημόσια ή να διαχειριστείς τον σεξιστικό λόγο. Επίσης θα περιλαμβάνει webinars από ειδικούς σε κάθε τομέα καθώς επίσης και forum και πληροφορίες για την πολιτική» εξηγεί η Μαρία Γιαννιού.



Aπό αριστερά: Σέβη Αμανατίδου, Μαρία Καρακλιούμη, Μαίη Ζαννή, Ελένη Δουνδουλάκη, Χριστίνα Μπιλιούρη και Μαρία Γιαννιού


«Έχουμε παρατηρήσει ότι μια γυναίκα μπορεί να εκλέγεται δέκα χρόνια ως δημοτική σύμβουλος αλλά δεν θα κάνει ποτέ το βήμα να διεκδικήσει τη δημαρχία. Θα είναι πάντα υποστηρίκτρια ενός άνδρα δημάρχου. Αυτό φιλοδοξούμε να αλλάξουμε μέσα από την πλατφόρμα Women CΑΝdidates» αναφέρει η Μαίη Ζαννή. Και συνεχίζει «Έχω κατέβει στις εκλογές και έχω δει πόσο μόνη είναι μια γυναίκα, όταν κατεβαίνει για πρώτη φορά. Χωρίς μέντορες, χωρίς δίκτυο υποστήριξης, χωρίς τα εργαλεία. Ουσιαστικά πηγαίνει στα τυφλά και εμείς δεν θέλουμε καμία γυναίκα να πηγαίνει στα τυφλά. Θέλουμε να κατεβαίνει με αξιώσεις και να βλέπει αποτέλεσμα από την προσπάθεια της».


Την δική της προσωπική εμπειρία από το πως είναι για μια γυναίκα να κατεβαίνει στην πολιτική περιέγραψε στο βιβλίο Είμαι επικίνδυνη. «Είναι διαφορετικό να μιλάς σαν πολιτική αναλύτρια και διαφορετικό να πας εκεί και να το κάνεις . Ήταν μια θετική εμπειρία όσον αφορά το τι αποκόμισα από αυτήν –άλλωστε αυτό ήταν και το έναυσμα για να δημιουργηθεί η Women Act- αλλά μια κατ’ ουσίαν αρνητική εμπειρία όπως είναι για κάθε γυναίκα που κατεβαίνει στην πολιτική» λέει η Μαίη Ζαννή. Και συμπληρώνει: «Μια γυναίκα ξεκινάει προσπαθώντας να αποδείξει ότι αξίζει τη θέση της, έχοντας απέναντί της πάρα πολλούς που δυσπιστούν, είτε γιατί είναι γυναίκα, είτε γιατί είναι πρωτοεμφανιζόμενη, είτε γιατί είναι νέα, είτε γιατί είναι ωραία. Ένα σωρό δικαιολογίες για να την κοιτάξουν και να πουν “αξίζει τώρα αυτή”;»


Ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες που διεκδικούν την παρουσία τους στην δημόσια σφαίρα; «Είναι πολλά. Άλλα είναι ορατά και άλλα αόρατα» αναφέρει η Μαίη Ζαννή. «Οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που επικρατούν στα πολιτικά κόμματα. Το διαπιστώνουμε συχνά και από τα Υπουργεία που δίνονται στις γυναίκες από μια κυβέρνηση. Συνήθως έχουν χαρτοφυλάκια όπως αυτά του Πολιτισμού ή της Πρόνοιας και όχι των Οικονομικών ή της Άμυνας. Επίσης το βλέπουμε και στην εσωκομματική δημοκρατία. Δεν βλέπουμε πολλές γυναίκες επικεφαλής σε γραμματείες και σε μεγάλες θέσεις στα κόμματα. Oι γυναίκες προσπαθούν να διεκδικήσουν τη θέση τους με πολλά πράγματα να είναι εναντίον τους. Οι άνδρες έχουν πολλά δίκτυα γιατί τα έχουν χτίσει μέσα από την προσωπική ή επαγγελματική πορεία τους. Οι γυναίκες συχνά δεν έχουν το χρόνο να το κάνουν. Ιδιαίτερα στην ηλικία των 30 ή των 40. Στα πιο δημιουργικά και παραγωγικά χρόνια τους, που είναι όμως και τα πιο δύσκολα, αφού πρέπει να συνδυάσουν καριέρα και οικογένεια. Πολύ συχνά οι γυναίκες που έρχονται στις εκδηλώσεις της οργάνωσης μας λένε πως πάνε στην δουλειά και τους φέρονται σαν να μην έχουν μικρά παιδιά και γυρνάνε σπίτι και τους φέρονται σαν να μην έχουν δουλειά. Νιώθεις παντού μια ατελείωτη αποτυχία και εκεί έρχεται η Women Act και σου λέει θέλω να κατέβεις. Και οι γυναίκες συχνά απαντούν: «Πως να κατέβω, εδώ δεν έχω χρόνο για τα βασικά» εξηγεί η Μαίη Ζαννή.


Από αριστερά: Αντιγόνη Κουβίδη, Χριστίνα Μπιλιούρη, Μαίη Ζαννή, Μαρία Γιαννιού

Τι φέρνουν όμως τελικά οι γυναίκες στην πολιτική; Είναι καλύτερες ηγέτιδες; Μπορούν να διοικούν με έναν πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο. Υπάρχει θηλυκή ηγεσία; «Σαν Women Act δεν πιστεύουμε στον επιθετικό προσδιορισμό θηλυκή ηγεσία αλλά συμπεριληπτική ηγεσία. Άλλωστε ο όρος ηγεσία έχει πια εξελιχθεί. Δεν μπορεί η ηγεσία να νοείται ακόμη σαν κάτι, αυστηρό, σοβαρό και άκαμπτο. Η νέα κατάσταση που ζούμε σήμερα απαιτεί μια ηγεσία που θα χαρακτηρίζεται από ενσυναίσθηση. Μια ηγεσία που να καταλαβαίνει πως υπάρχουν μη προκαθορισμένα όρια και μη καθορισμένα καλούπια ανθρώπων και συμπεριφορών. Μια ηγεσία που εξελίσσεται και είναι ανθεκτική» εξηγεί η Μαρία Γιαννιού.


Μια από τις δράσεις της Women Act που ξεχωρίζει είναι η πρωτοβουλία No More Manels στην οποία επιχειρήσεις και οργανισμοί καλούνται να δεσμευτούν ότι θα προωθούν την συμμετοχή περισσότερων γυναικών στα πάνελ στα οποία διοργανώνουν ή στα οποία συμμετέχουν. Αρκετές εταιρείες και φορείς έχουν προχωρήσει ήδη σε αυτή τη δέσμευση. Η πρωτοβουλία αυτή τώρα πηγαίνει ένα βήμα πιο πέρα με την δημιουργία μια πλατφόρμας στα ελληνικά στην οποία γυναίκες από διαφορετικούς χώρους θα μπορούν να αυτοσυστήνονται δημιουργώντας το δικό τους προφίλ και να αυτοπροτείνονται είτε ως ομιλήτριες σε πάνελ ή ως πιθανές συνεργάτιδες σε κάποια πρωτοβουλία ή project. H πλατφόρμα w_action.com έχει ξεκινήσει με προεγγραφές και όταν ανέβει και γίνει δημόσια κάθε γυναίκα που το επιθυμεί θα μπορεί να δημιουργεί το προφίλ της. «Όταν διαμαρτυρόμασταν για την άνιση εκπροσώπηση των γυναικών στα πάνελ, συχνά η δικαιολογία που ακούγαμε ήταν ότι δεν βρίσκουν γυναίκες να μιλήσουν. Μετά την δημιουργία της πλατφόρμας w_action.com κανείς δεν θα έχει πια αυτή την δικαιολογία αφού θα μπορούν να βρουν γυναίκες με ειδίκευση σε κάθε τομέα ενδιαφέροντος» σημειώνει η Μαρία Γιαννιού.


Τι γίνεται όμως με το θέμα της γυναικείας αλληλεγγύης; Είναι μια πραγματικότητα ή ένας ευσεβής πόθος; «Η Women Act από την μια βασίζει την δημιουργία της στην γυναικεία αλληλεγγύη από την άλλη όμως πολλές γυναίκες έχουν μοιραστεί μαζί μας εμπειρίες στις οποίες έχουν αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα με γυναίκες παρά με άνδρες. Είναι ένα θέμα που δεν είναι εύκολο να το συζητάμε αλλά πρέπει. Γιατί στο κέντρο αυτού του θέματος βρίσκεται η ουσία της ισότητας. Το πόσο είμαστε διατεθειμένοι να αμφισβητήσουμε τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις μας. Να απομάθουμε για να ξαναμάθουμε εκ νέου» αναφέρει η Μαρία Γιαννιού.


Παρά τα εμπόδια που έθεσε στην ανάπτυξη της οργάνωσης η πανδημία η Women Act κατάφερε από το 2017 που δραστηριοποιείται να δημιουργήσει πολλά hub σε όλη την Ελλάδα. Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Θήβα, Πάτρα, Κεφαλονιά και προσεχώς και στην Κρήτη είναι μερικοί από τους σταθμούς της. Σε αυτές τις πόλεις θα λειτουργήσουν και Ακαδημίες Ηγεσίας, μια από τις βασικές δράσεις της Woman Act αλλά και τα μηνιαία Απεριτίφ σαν ευκαιρία για δικτύωση. «Μέσα από αυτά οι γυναίκες θα χτίσουν τα δικά τους δίκτυα και θα γνωρίσουν γυναίκες πρότυπα για να τις εμπνεύσουν και να τις εμψυχώσουν. Ουσιαστικά για την Women Act είναι ζήτημα δημοκρατίας μια γυναίκα σε ένα χωριό έξω από την Αλεξανδρούπολη να μπορεί να πάει στο hub εκεί αντί να βλέπει αυτά που γίνονται στην Αθήνα και να μην μπορεί να συμμετέχει» αναφέρει η Μαίη Ζαννή ενώ η Μαρία Γιαννιού συμπληρώνει: «Η δικτύωση για μας είναι το παν. Βλέπεις ότι οι άνδρες είναι εξαιρετικά δικτυωμένοι. Σηκώνουν το τηλέφωνο και μπορούν να ζητήσουν ο,τιδήποτε. Οι γυναίκες δεν είμαστε ακόμη εκεί. Όσο πιο πολλές βγαίνουμε στη δημόσια σφαίρα, όσο πιο πολύ μιλάμε, όσο πιο πολύ πράττουμε, τόσο πιο πολύ θα εμψυχώσουμε και άλλες γυναίκες να το κάνουν».


Η πλατφόρμα womencandidates.gr θα παρουσιαστεί σε διαδικτυακή εκδήλωση που θα γίνει σήμερα Τρίτη 22/3. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο παρακάτω link



267 views
bottom of page