Πως μπορούμε να παίρνουμε συνειδητά αποφάσεις στην ζωή μας;
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Πως μπορούμε να παίρνουμε συνειδητά αποφάσεις στην ζωή μας;

Στο νέο της βιβλίο «Αυτοηγεσία» η Μαρία Γιαννιού δίνει στον αναγνώστη τα εργαλεία για να ξεκαθαρίσει τους στόχους της ζωής του αλλά και να ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα για να τους πετύχει.


Μαρία Γιαννιού

Όταν διαβάζεις το βιβλίο της Dr Μαρίας Γιαννιού θέλεις να έχεις ησυχία και ανοιχτό ορίζοντα. Ανοιχτό ορίζοντα κυριολεκτικά και μεταφορικά για να αναλογιστείς ποιός/α είσαι, πού βρίσκεσαι και τι στόχους θα ήθελες να βάλεις. Γιατί η Empowerment & Leadership Coach Μαρία Γιαννιού με τον σαφή και καθαρό λόγο της, γεμάτο παραδείγματα από την πορεία και τις εμπειρίες της με τα στελέχη και τους επαγγελματίες τους οποίους έχει καθοδηγήσει αλλά και από τους φιλοσόφους και τους θεωρητικούς που έχει μελετήσει, μας κάνει να βάλουμε την ζωή μας στο μικροσκόπιο, να συνειδητοποιήσουμε τί πραγματικά θέλουμε, πώς μπορούμε να το πετύχουμε και να γίνουμε επιτέλους κυρίαρχοι εμείς στην ζωή μας.


Ποιος ήταν ο λόγος που σας έκανε να αποφασίσετε να γράψετε το βιβλίο Αυτοηγεσία;


Πρωτίστως, ήθελα να μοιραστώ ιδέες και εργαλεία για το πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ηγηθεί του εαυτού του, να αποφασίζει, κοινώς, συνειδητά την ζωή του. Πολλοί από τους ανθρώπους με τους οποίους έχω συνεργαστεί, όλα αυτά τα χρόνια, βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξής πρόκληση: σε κάποιο σημείο της προσωπικής ή/και της επαγγελματικής τους πορείας νιώθουν αλυσιτελείς. Αυτό, συχνά, συμβαίνει γιατί έχουν χάσει επαφή με το εσωτερικό τους κέντρο και αντί να επεμβαίνουν στην ζωή τους προδραστικά, μετατρέπονται σε έρμαια των περιστάσεων. Το βιβλίο «Αυτοηγεσία» είναι μια απάντηση σε αυτήν την πρόκληση.


Σε ποιους κυρίως απευθύνεται;


Απευθύνεται σε όποιον και όποιαν επιθυμεί να ηγηθεί του εαυτού του και να επιλέξει συνειδητά την ζωή του σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.


Τι εννοούμε όταν λέμε αυτοηγεσία και γιατί την χρειαζόμαστε;


Η αυτοηγεσία συνδέεται με την συνειδητή και σκόπιμη ύπαρξη. Σημαίνει, ουσιαστικά, την ικανότητα ενός ατόμου να επιλέγει συνειδητά τις αξίες του και το όραμά του και βάσει αυτών να λαμβάνει αποφάσεις, να θέτει στόχους και να σχεδιάζει το μέλλον του, κατανοώντας τον απρόβλεπτο και μεταβαλλόμενο χαρακτήρα του περιβάλλοντός του αλλά μη επιτρέποντας να του καθορίζει απαράγγελτα την ζωή του.


Η αυτοηγεσία βοηθά στην επαγγελματική ή στην προσωπική μας ανάπτυξη;


Η αυτοηγεσία βοηθά και στα δύο! Ένας άνθρωπος, ηγέτης του εαυτού του στην προσωπική του ζωή δεν μπορεί παρά να είναι το ίδιο και στην επαγγελματική του ζωή. Δεν υπάρχει διαχωρισμός.


βιβλίο Αυτοηγεσία

Σαν coach σε ποια από τις δύο έννοιες δίνεται προτεραιότητα. Μπορεί να υπάρξει προσωπική ανάπτυξη χωρίς επαγγελματική και επαγγελματική χωρίς προσωπική;


Θα έλεγα ότι, πρωτίστως και απαραιτήτως, πρέπει να κοιτάξουμε το μέσα μας. Να δούμε ποιες και ποιοι είμαστε πραγματικά και τι είναι αυτό που επιθυμούμε να πετύχουμε στη ζωή μας. Πολλοί και πολλές από εμάς επικεντρωνόμαστε στο να δημιουργήσουμε καριέρα και αυτό γιατί μεγαλώνουμε υιοθετώντας, ασυνείδητα ή και συνειδητά, την συλλογική αξία της επαγγελματικής καταξίωσης. Ωστόσο, η επαγγελματική εξέλιξη δίχως μια αντίστοιχη προσωπική ενδυνάμωση μάς οδηγεί, σταδιακά, σε τέλμα. Έχω πολλαπλά παραδείγματα πελατών μου, επιτυχημένων επαγγελματιών, που αναζητούν υποστήριξη γιατί δεν βρίσκουν, πλέον, ικανοποίηση σε αυτό που κάνουν και δεν νιώθουν πληρότητα. Συχνά, οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται παγιδευμένοι σε επιλογές που έγιναν από κεκτημένη ταχύτητα, δίχως να έχει προηγηθεί συνειδητός σχεδιασμός. Άρα, για να επιστρέψω στο ερώτημα, πιστεύω πως η προσωπική ανάπτυξη οδηγεί ούτως ή άλλως στην επαγγελματική και η επαγγελματική ανάπτυξη, δίχως προσωπική δουλειά, έχει ένα όριο. Τυχεροί και τυχερές όσοι και όσες το βιώνουμε και μας δίνεται η ευκαιρία να το ξεπεράσουμε.


Θα θέλατε να μας περιγράψετε τα βήματα που προτείνετε στο βιβλίο προς την επίτευξη μιας ουσιαστικής και με νόημα ζωής;


Θα σας δώσω το πρώτο και βασικότερο βήμα: εκείνο της συνειδητής επιλογής ενός αξιακού συστήματος και της διευκρίνισης του θεμελιώδη σκοπού μας. Η αυτοηγεσία ξεκινάει από εκεί και προϋποθέτει αδιάκοπη δουλειά για την πραγματική γνώση του εαυτού μας. Διαβάζοντας, λοιπόν, το βιβλίο χτίζουμε σταδιακά μια εργαλειοθήκη ζωής και μαθαίνουμε πώς να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να τον κατανοήσουμε και να τον διαχειριστούμε αποτελεσματικά.


Μέσα στην πληθώρα των βιβλίων για προσωπική ανάπτυξη πως μπορέσατε να διαφοροποιήσετε το δικό σας. Ήταν αυτό μια πρόκληση για εσάς;


Θέλω να πιστεύω ότι το βιβλίο μου δεν είναι ένα λυσάρι. Δεν έχω όλες τις απαντήσεις και δεν πιστεύω στις απόλυτες αλήθειες. Ό,τι έγραψα είναι ό,τι έχω βιώσει και βιώνω καθημερινά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι η δική μου αλήθεια και οι αλήθειες τόσων άλλων ανθρώπων με τους οποίους έχω μοιραστεί στιγμές. Μέσα από αυτόν το διάλογο, αν θέλετε, προέκυψε η «Αυτοηγεσία» ως μια απόπειρα να συνδυάσω επιστημονική έρευνα και πρακτικές ασκήσεις για το πώς μπορούμε να γίνουμε, εν τέλη, πιο ευτυχισμένοι. Κι εκεί, θεωρώ, ότι εδράζεται η μοναδικότητα του βιβλίου: στον συνδυασμό θεωρίας και πράξης, ώστε να μπορεί η αναγνώστρια να εφαρμόσει τις ιδέες και τις προτάσεις στην δική της ζωή και να δει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα.


Μαρία Γιαννιού

Έχοντας έρθει σε επαφή ως coach με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και τις ιστορίες τους, την εξέλιξη τους τι είναι αυτό που κάνει κάποιους ανθρώπους να μπορέσουν να χαράξουν μια επιτυχημένη πορεία, να αλλάξουν την πορεία τους ή να επιτύχουν έναν στόχο ενώ πολλοί παρεμένουν στάσιμοι πίσω από ένα βουνό βιβλίων προσωπικής ανάπτυξης, videos ή podcasts.


Θα έλεγα ότι οι άνθρωποι που δεν είναι στάσιμοι είναι εκείνοι που αναζητούν διακαώς την απομάθηση και την μάθηση εκ νέου. Εκείνοι, δηλαδή, που δεν διστάζουν να αμφισβητήσουν τις πεποιθήσεις τους και να ανοίξουν το πνεύμα τους σε κάτι νέο, διαφορετικό. Η διαδικασία αυτή, προϋποθέτει αποτελεσματική διαχείριση της αλλαγής, ανθεκτικότητα, αυτοδιαχείριση, θέληση και κίνητρο για την επίτευξη στόχων, συστατικά, δηλαδή, που έχει μία αληθινή αυτοηγέτιδα και ένας αληθινός αυτοηγέτης.


Είναι η ολοκληρωμένη και με νόημα ζωή εφικτή για όλους ανεξαρτήτως συνθηκών; Δεν υπαρχουν αντικειμενικοί περιορισμοί για κάποιους ανθρώπους. Οι οικονομικές δυσχέρειες, το μη υποστηρικτικό περιβάλλον, η ανάγκη βιοπορισμού.


Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας, θα έλεγα ότι είναι “τι θα με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο;”. Οι δυσκολίες υπάρχουν πάντα και παντού, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Το πιο εύκολο είναι να μεμψιμοιρούμε. Το πιο δύσκολο είναι να προσπαθήσουμε να θέσουμε εμείς οι ίδιοι τους κανόνες της προσωπικής μας ευτυχίας, απεγκλωβισμένοι, κυρίως, από κοινωνικά πρέπει και συγκρίσεις.


Στο βιβλίο σας κάνετε εκτενή αναφορά σε βιβλία λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Βρίσκεται σε αυτά το κλειδί της αυτογνωσίας και της ισορροπίας και πως κανείς μπορεί να ξεκλειδώσει την σοφία τους. Υπάρχει μέθοδος;


Δεν είμαι σίγουρη αν υπάρχει συγκεκριμένη μέθοδος για να ξεκλειδώσουμε την σοφία αυτών των βιβλίων, αλλά είμαι σίγουρη ότι στους κλασικούς βρίσκεις όμορφες αλήθειες για την ζωή και, κυρίως, ιδέες για μια καλύτερη διαχείριση των προκλήσεων της καθημερινής μας ύπαρξης. Οπότε, ναι, διαβάζω για να γεμίζω ιδέες και να δημιουργώ τις λύσεις που μου ταιριάζουν.


Με εργαλείο το βιβλίο σας μπορεί κανείς να κατακτήσει μόνος την αυτο ηγεσία;


Θεωρώ ότι η «Αυτοηγεσία» προσφέρει ένα συνεκτικό και δομημένο πλαίσιο για να αποκτήσει κανείς πρακτικά εργαλεία, να δει πώς λειτουργούν και να δοκιμάσει τον εαυτό του. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι μας να κατακτήσουμε την αυτοηγεσία. Ένα βιβλίο είναι μια καλή αρχή, αλλά χρειάζεται δουλειά, προσήλωση και αποφασιστικότητα.


Ποιες είναι με δυο λόγια οι βασικές ιδέες που θα θέλατε να κρατήσει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;


Όλες και όλοι μπορούμε να γίνουμε ηγέτες του εαυτού μας αρκεί να τηρήσουμε δύο βασικές προϋποθέσεις: συνειδητό σχεδιασμό επιλογών & στόχων και αδιάκοπη δουλειά για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα τον άνθρωπο που κρύβουμε μέσα μας.


Παρουσίαση του βιβλίου της Dr Μαρίας Γιαννιού «Αυτοηγεσία» θα γίνει αύριο Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο καφέ «Κήπος του Μουσείου» (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο-Πατησίων 44)



Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

112 views
bottom of page