Οι γυναίκες που ξεχώρισαν το 2023
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Οι γυναίκες που ξεχώρισαν το 2023

Μόνο λίγες μέρες μετά την έλευση του 2024 σημειώνουμε νίκες και πρωτιές που σημείωσαν οι γυναίκες το 2023. Αυτές ήταν οι γυναίκες που πρωταγωνίστησαν.






Οι γυναίκες της Παλαιστίνης και του Ισραήλ που λίγες μέρες πριν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας που ακολούθησαν οργάνωσαν πορεία ειρήνης στην Ιερουσαλήμ. Την πορεία οργάνωσε η Συμμαχία για την Ειρήνη στην Μέση Ανατολή που αποτελούνταν από δύο γυναικείες οργανώσεις, μια ισραηλινή, την Women Wage Peace και μία Παλαιστινιακή, την Women of The Sun. H γυναικεία αυτή συμμαχία καλούσε τους πολιτικούς ηγέτες και των δύο πλευρών να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να λήξει η αιματοχυσία και να λυθεί η διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Τραγική ειρωνεία, τρεις μέρες αργότερα η Χαμάς επιτέθηκε σε κοινότητες Ισραηλινών κατά μήκος των συνόρων της Γάζας προκαλώντας ένα ντόμινο εξελίξεων, αιματοχυσίας και βιαιοπραγιών που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.




Η ηθοποιός Fran Drescher που σαν πρόεδρος του σωματείου Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) ηγήθηκε της πολύμηνης απεργίας των ηθοποιών και των σεναριογράφων του Χόλιγουντ η οποία έληξε νικηφόρα εξασφαλίζοντας τους αύξηση στις αμοιβές τους αλλά και προστασία από την απειλή αντικατάστασης τους από το ΑΙ που ήταν και τα κύρια αιτήματα τους.



Η Μαρία Κάλλας της οποίας το ταλέντο αλλά κυρίως η δύναμη και η ανθεκτικότητα έγιναν αντικείμενο εκθέσεων, ταινιών και παραστάσεων σε όλη την διάρκεια του 2023 με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την γέννηση της. Μια από αυτές είναι η έκθεση Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ, σε επιμέλεια Βασίλη Ζηδιανάκη η οποία παρουσιάζεται στον 2ο όροφο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και στο Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2024.




Οι γυναίκες που ανέλαβαν τη θέση της προέδρου σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ σπάζοντας την ανδροκρατία εκατοντάδων χρόνων. Μερικές από αυτές είναι οι Dr. Sian Leah Beilock στο Πανεπιστήμιο του Dartmouth, η Dr. Minouche Shafik στο Columbia University, η Dr Linda Mills στο New York University, η Dr. Safa Zaki στο Bowdoin και η Dr. Ellen Granberg στο George Washington University.








H Claudia Goldin, έγινε η πρώτη γυναίκα που πήρε το Νόμπελ Οικονομίας. Το θέμα της μελέτης της ήταν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην διεκδίκηση ίσων αμοιβών.












Η Christina Koch έγινε η πρώτη γυναίκα αστροναύτης που συμμετείχε σε αποστολή στο φεγγάρι. Τον Απρίλιο η NASA ανακοίνωσε τα ονόματα των τεσσάρων αστροναυτών που θα πάνε στο φεγγάρι μετά από την 50ετή παύση των αποστολών.






Η Simon Biles μετά από δύο χρόνια απουσίας επέστρεψε δυναμικά κερδίζοντας τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στην Αμβέρσα. Για την Biles όμως η μεγαλύτερη νίκη ήταν ότι κατάφερε να ξανααπολαύσει το άθλημα της και τους αγώνες όπως δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην διάρκεια της διοργάνωσης. «Έπρεπε να αποδείξω στον εαυτό μου ότι μπορούσα να βγω εκεί έξω και να το κάνω. Μπόρεσα να διαψεύσω όλους τους επικριτές μου. Δεν είμαι από αυτές που τα παρατάνε. Όσο είμαι εκεί έξω και κάνω το πρόγραμμα μου και βρίσκω την χαρά και πάλι στην ενόργανη δεν με νοιάζει τίποτα άλλο»

 

Η Biles δύο χρόνια πριν πήρε την απόφαση να σταματήσει να αγωνίζεται όταν άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την ψυχική της υγεία, απόφαση για την οποία τότε δέχτηκε σφοδρή κριτική. Η θεαματική επιστροφή της Biles υπενθυμίζει την σημασία του να μπορείς να λες όχι και το δικαίωμα του να




Η σκηνοθέτης Greta Gerwig έσπασε ρεκόρ όταν η ταινία της Barbie έγινε η πιο προσοδοφόρα ταινία που σκηνοθέτησε γυναίκα με κέρδη 162 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.




Η Taylor Swift έσπασε το ρεκόρ που κατείχε ο Elvis για το άλμπουμ με τις περισσότερες εβδομάδες στην Νο1 θέση των αμερικανικών charts, με το άλμπουμ της 1989 να είναι Νο 1 για 68 εβδομάδες.




Η Missy Elliott έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα του hip hop που που μπήκε στο   Rock and Roll Hall of Fame.







145 views
bottom of page