15 παιδικά βιβλία για κορίτσια με όνειρα
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

15 παιδικά βιβλία για κορίτσια με όνειρα

Updated: Jul 3, 2021

Επιτέλους τα παιδικά βιβλία για κορίτσια που καταρρίπτουν τα στερεότυπα της πριγκίπισσας και της Σταχτοπούτας πληθαίνουν. Όλο και περισσότεροι συγγραφείς γράφουν για εξαιρετικές γυναίκες και κορίτσια που αμφισβήτησαν τους ρόλους που τους επιβλήθηκαν και διεκδίκησαν αυτούς που οι ίδιες επιθυμούσαν, ανοίγοντας τον δρόμο σε ακόμη περισσότερες για να ακολουθήσουν το παράδειγμα τους. Από την Λουκία Λυκίδη

βιβλίο μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες

Με λένε Μαλάλα, εκδ. Πατάκη

Με λένε Μαλάλα, εκδ. Πατάκη, από 10 ετών

Υπήρξε το πρώτο κορίτσι η ιστορία του οποίου κατέκλυσε τα διεθνή μίντια. Η Μαλάλα πυροβολήθηκε σχεδόν εξ' επαφής από τους Ταλιμπάν γυρίζοντας από το σχολείο στο σπίτι της. Επέζησε και έγινε σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Αυτή η έκδοση της αυτοβιογραφίας της για νέους αναγνώστες με την υπογραφή της βραβευμένης συγγραφέα Patricia McCormack, μαθαίνουμε την απίστευτη ιστορία ενός κοριτσιού που ήξερε από μικρή ηλικία ότι ήθελε ν’ αλλάξει τον κόσμο και το κατάφερε.

Στέλλα Κάσδαγλη 30  γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πως μπορείς να τον αλλάξεις και εσύ, από 10 ετών εκδ. Πατάκης

30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πως μπορείς να τον αλλάξεις και εσύ, από 10 ετών εκδ. Πατάκης

Σε αυτό το βιβλίο που πρόσφατα βραβεύτηκε από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου, η Στέλλα Κάσδαγλη γράφει τις ιστορίες 30 γυναικών -από την Φρίντα Κάλο μέχρι την Αμέλια Ερχαρτ και την από την Μαρία Κάλας μέχρι τη Μαλάλα- που έκαναν σπουδαία πράγματα μια εποχή που όπως αναφέρει η συγγραφέας «οι περισσότερες γυναίκες δεν έκαναν και πολλά πράγματα γενικώς. Όχι επειδή δεν μπορούσαν, προφανώς, αλλά επειδή δεν είχαν τις κατάλληλες ευκαιρίες και επειδή και οι ίδιες είχαν μάθει να πιστεύουν ότι δεν ήταν αυτός ο ρόλος τους στη ζωή, οπότε δεν τολμούσαν να φανταστούν και τίποτα σπουδαίο για τον εαυτό τους».


Φτου ξελύπη,   εκδ. Μεταίχμιο

Φτου ξελύπη,

από 10 ετών

Η Νουρ, ένα μικρό κορίτσι από τη Συρία, μετά από τους βομβαρδισμούς στη χώρα της, αναγκάζεται να μεταναστεύσει καταλήγοντας μετά από μεγάλη περιπέτεια, σε μια «ξένη» χώρα, τη Γερμανία, περνώντας μέσα από τη θάλασσα που τόσο λατρεύει, αφήνοντας παράλληλα πίσω της ότι πολυτιμότερο έχει, την οικογένειά της. Το βιβλίο της Μαριέττας Κοντού μιλά για την αληθινή ιστορία της Σύριας πρόσφυγα και πρωταθλήτριας κολύμβησης, Yusra Mardini, που περνώντας από το Αιγαίο τράβηξε μαζί με την αδερφή της τη βάρκα στην οποία επέβαιναν αυτή και πολλοί συμπατριώτες της.



Ιλιάδα και Οδύσσεια Κορίτσια που έγιναν μύθος, από 8 ετών, εκδ. Διόπτρα

Ιλιάδα και Οδύσσεια Κορίτσια που έγιναν μύθος, από 8 ετών, εκδ. Διόπτρα

Δεκαοκτώ μυθικές ηρωίδες –θεές και θνητές, νύμφες των δασών και των θαλασσών και μια μάγισσα– πιάνουν το νήμα του παραμυθιού, η μία μετά την άλλη, και αφηγούνται ιστορίες για μάχες και αιχμαλωσίες, θάρρος και αλτρουισμό, προδοσία και συγχώρεση. Μεταξύ τους οι Έριδα, η εριστική, η Ιφιγένεια, η ευσυνείδητη, Χρυσηίδα, η καλοαναθρεμμένη και η Ήρα, η ακαταμάχητη.



40 αγωνίστριες για την ισότητα, από 8 ετών εκδ. Μίνωας

40 αγωνίστριες για την ισότητα, από 8 ετών

Τα πορτρέτα 40 γυναικών που αγωνίστηκαν για να ακουστούν, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα τους και να κατακτήσουν την ισότητα. Γυναίκες που αγωνίστηκαν κατά της βίας, της στέρησης της ελευθερίας και βοήθησαν ώστε να ακουστεί η φωνή των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο.


Τα ξύλινα παπούτσια της Ξανθής, από 7 ετών εκδ. Παπαδόπουλος




Τα ξύλινα παπούτσια της Ξανθής, από 7 ετών

Η Ξανθή, δεν ονειρεύεται κανένα πρίγκιπα ούτε θέλει να την σώσει κανείς. Δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια τωνπαραμυθιών. Τι θα γίνει όμως όταν ο πρίγκιπας του παραμυθιού τής χτυπήσει την πόρτα; Η βραβευμένη συγγραφέας Τζέμη Τασάκου αποδομεί το παραμύθι της Σταχτοπούτας και δημιουργεί μια δυναμική αντιηρωίδα.


40 σημαντικές Ελληνίδες Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια, από 7 ετών  εκδ. Παπαδόπουλος

40 σημαντικές Ελληνίδες Ιστορίες για Ατρόμητα Κορίτσια, από 7 ετών


Η Κατερίνα Σχινά γράφει την ιστορία 40 ξεχωριστών Ελληνίδων δίνοντας έμπνευση στα κορίτσια να γίνουν ατρόμητα. Μεταξύ αυτών είναι η Καλλιπάτειρα και η Υπατία, η Μαντώ Μαυρογένους και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαρία Πολυδούρη και η Ρόζα Ιμβριώτη, η Μαρία Κάλλας, η Ελένη Βλάχου, η Κατίνα Παξινού, η Δόρα Στράτου, η Ζωρζ Σαρρή, η Νίκη Γουλανδρή και η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο White Raven.

Η Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα, από 6 ετών εκδ. Διόπτρα

Η Πριγκίπισσα με τη Μαύρη Μάσκα, από 6 ετών

Αυτή η πριγκίπισσα είναι διαφορετική. Όποτε εμφανίζεται κάποιος κίνδυνος, φορά τη μαύρη μάσκα της και γίνεται μια σούπερ-ηρωίδα. Βοηθά όσους έχουν ανάγκη, ζει την περιπέτεια και αντιμετωπίζει τους φόβους της αποδεικνύοντας ότι οι πριγκίπισσες δεν χρειάζεται να φοράνε ροζ.



Ιστορίες καληνύχτας για επαναστάτριες 3,  από 6 ετών 100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο εκδ. Ψυχογιός

Ιστορίες καληνύχτας για επαναστάτριες 3, από 6 ετών

100 μετανάστριες που άλλαξαν τον κόσμο

Ο τρίτος τόμος της δημοφιλούς σειράς βιβλιών για παιδιά που υπογράφει η Έλενα Φαβίλι περιλαμβάνει εκατό βιογραφίες γυναικών που άφησαν την πατρίδα τους, άλλες για ναβρουν νέες ευκαιρίες και άλλες γιατί αναγκάστηκαν να το κάνουν. Οι αναγνώστες θα μάθουν μεταξύ άλλων για τη Μαντλίν Ολμπράιτ, την Άσμα Καν, την Κάρμεν Μιράντα, τη Ριάνα και πολλές άλλες. Από σεφ και χειρουργούς μέχρι μουσικούς και πολιτικούς, αλλά και πρωταθλήτριες στο τζούντο ή το σκάκι, αυτές οι εκπληκτικές γυναίκες θα εμπνεύσουν τα κορίτσια να ακολουθούν τα όνειρά τους, όπου κι αν οδηγούν.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ


Υπέροχες γυναίκες που έσωσαν τον πλανήτη

Υπέροχες γυναίκες που έκαναν θαύματα


Υπέροχες γυναίκες που έσωσαν τον πλανήτη


Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο,


από 5 ετών, εκδ. Μεταίχμιο


Η Κέιτ Πάνκχερστ, απόγονος της Βρετανίδας πολιτικής ακτιβίστριας και ηγέτη του βρετανικού κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών, Έμελιν Πάνκχερστ, γράφει και εικονογραφεί μια σειρά βιβλίων γεμάτο γυναίκες που πέτυχαν εκπληκτικά πράγματα με οδηγό το ταλέντο και τα όνειρά τους. Μέσα από τη μοναδική εικονογράφησή τους και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες βοηθά τους μικρούς αναγνώστες να γνωρίσουν μερικές από τις γυναίκες που βοήθησαν να διαμορφωθεί ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Μέσα από τις ιστορίες των Μαίρη Άνινγκ, Γερτρούδη Έντερλε, ΑμέλιαΈρχαρτ, Φρίντα Κάλο, Μαρί Κιουρί, Τζέιν Όστεν, Έμελιν Πάνκχερστ, Ρόζα Παρκς, Σακατζουία, Κοκό Σανέλ, Μαίρη Σίκολ, Πράκτορα Φίφι, Άννα Φρανκ.

Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες, από 4 ετών  εκδ. Παπαδόπουλος

Μικρά κορίτσια με μεγάλες ιδέες, από 4 ετών

Μια νέα σειρά ιστοριών με τις οποίες κορίτσια και αγόρια θα ανακαλύψουν ποιες ήταν και τι κατόρθωσαν οι σπουδαιότερες γυναίκες της σύγχρονης ιστορίας. Σχεδιάστριες, ζωγράφοι, εξερευνήτριες, επιστήμονες. Γυναίκες μοναδικές όπως η Σιμόν ντε Μποβουάρ, η Ρόζα Παρκς, ηΤζέιν Γκούνταλ, η Μαρί Κιουρί και η Κοκό Σανέλ.



Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα, από 4 ετών εκδ. Μεταίχμιο

Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα, από 4 ετών εκδ. Μεταίχμιο

Ένα βιβλίο που μέσα από την όμορφη εικονογράφηση και τα έξυπνα στιχάκια του δείχνει στα παιδιά ότι ο κόσμος ανήκει εξίσου σε κορίτσια και αγόρια. Ότι τα κορίτσια δικαιούνται να ακολουθούν τα ενδιαφέροντά τους, όποια κι αν είναι αυτά, και μπορούν να γίνουν οτιδήποτε ονειρευτούν.



To μαγικό μολύβι της Μαλάλα, εκδ. Πατάκη

To μαγικό μολύβι της Μαλάλα, εκδ. Πατάκη

από 4 ετών

Σε αυτό το βιβλίο η Μαλάλα μιλά στα μικρά παιδιά σε πρώτο πρόσωπο εμπνέοντας τα με την ιστορία της και ξεκινώντας κάπως έτσι « Αγαπημένοι µου φίλοι. Όταν ήμουν μικρή, παρακολουθούσα στην τηλεόραση μια σειρά που λεγόταν «Σάκα Λάκα Μπουμ Μπουμ». Ήταν για ένα αγόρι που το έλεγαν Σάντζου, που μπορούσε να κάνει τα πάντα πραγματικότητα ζωγραφίζοντάς τα μ’ ένα μαγικό μολύβι που ’χε βρει. Μικρή, παρακαλούσα για ένα μαγικό μολύβι σαν του Σάντζου. Τώρα πια όμως ξέρω πως έτσι και βρεις το θάρρος της φωνής και της γνώμης σου, όλα τα μολύβια γίνονται μαγικά. Ελπίζω η ιστορία μου να σας δώσει έμπνευση, ώστε να βρείτε κι εσείς τη μαγεία που κρύβει η ζωή σας και να υποστηρίζετε πάντα θαρραλέα τα πιστεύω σας. Η μαγεία είναι διάσπαρτη στον κόσμο – στη γνώση, στην ομορφιά, στην αγάπη και στην ειρήνη. Η μαγεία ζει μέσα σας, στις λέξεις και στη φωνή σας».

Αμαλία, από 3 ετών  εκδ. Ίκαρος

Αμαλία, από 3 ετών

Καμιά φορά, αρκεί να πιστέψεις στην ομορφιά που κρύβουν όλα αυτά που εσύ έχεις να πεις. Και τότε η φωνή σου, με έναν τρόπο μαγικό, όχι μόνο θα ακουστεί, αλλά χωρίς κανείς να το καταλάβει, θα παρασύρει κι άλλους να κάνουν ένα μικρό βήμα, προς κάτι δικό τους πιο όμορφο. Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ντανιέλα Σταματιάδη παρουσιάζουν την πρωτότυπη ιστορία της Αμάλιας. Η μικρή ηρωίδα τρυπώνει στην πολύβουη λαϊκή αγορά, εκεί που η φωνή ενός μικρού παιδιού είναι πιθανό να μην ακουστεί καθόλου. Ωστόσο, θα συμβεί κάτι τελείως διαφορετικό.

Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων, από 3 ετών εκδ. Petita Demas

Το απίθανο βιβλίο των πιο αστείων υπερδυνάμεων, από 3 ετών εκδ. Petita Demas

Ο μοναδικός Θοδωρής Τσεκούρας υπογράφει ένα βιβλίο που μιλάει για τη διαφορετικότητα διαλέγοντας τις πιο απίστευτες, παράξενες και αστείες υπερδυνάμεις. Με τους σουρεαλιστικούς υπερήρωες του τα παιδιά μαθαίνουν πως κάθε άνθρωπος έχει μια υπερδύναμη που τον κάνει διαφορετικό και μοναδικό. Το βραβευμένο βιβλίο περιλαμβάνει18 απίστευτους χαρακτήρες μεταξύ των οποίων Το κορίτσι που μπορεί να πετάει… μόνο δέκαεκατοστά από το έδαφος. Το αγόρι που μπορεί να υπνωτίσει χρυσόψαρα. Το κορίτσι που ξέρει τι σκέφτονται οι ανανάδες και πολλούς άλλους. Κυκλοφορεί και στα αγγλικά.

566 views
bottom of page