Women Do Business: H σημασία της κοινότητας
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Women Do Business: H σημασία της κοινότητας

Εκπαίδευση, Ενδυνάμωση. Δικτύωση. Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο πιστεύει το Women Do Business και οι συνιδρύτριες του Έρη Παυλάκη και Νατάσα Γρηγοράκη θέλοντας να φέρουν όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες πιο κοντά στα όνειρα τους.




«Είχα κουραστεί να μου λένε οι άλλοι τι έπρεπε να κάνω. Η μάνα μου ήθελε να μπω στην τράπεζα, ο πατέρας μου να αναλάβω το μαγαζί μας, η γιαγιά μου να παντρευτώ και να κάνω παδιά. Είχα κουραστεί να κάνω δουλειές που δεν με έκαναν χαρούμενη. Ήθελα να κάνω κάτι για να νιώσω καλά» μου λέει η Έρη Παυλάκη συνιδρύτρια του Women Do Business μέσω zoom. Ακόμη και διαδικτυακά η ενέργεια της γεμίζει το δωμάτιο. Είναι η ενέργεια της γυναίκας που πια γνωρίζει τι θέλει –έχοντας προσπαθήσει σκληρά για να το βρει- και που γρήγορα ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει και άλλες γυναίκες να το κάνουν.


Μαζί με την Νατάσα Γρηγοράκη, επιχειρηματία, και μητέρα τριών αγοριών, θέλησαν να προσφέρουν στις γυναίκες εκείνα τα εργαλεία που θα τις βοηθούσαν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που θα έμπαιναν ανάμεσα σε εκείνες και τους στόχους τους. Έτσι αποφάσισαν να ιδρύσουν την μη κερδοσκοπική οργάνωση Women Do Business που μέσα από εκδηλώσεις, σεμινάρια και workshops προσφέρει σε γυναίκες εκπαίδευση, ενδυνάμωση αλλά και δικτύωση.

Νατάσα Γρηγοράκη και Έρη Παυλάκη
Νατάσα Γρηγοράκη και Έρη Παυλάκη

Η Έρη με σπουδές στο Διεθνές Δίκαιο και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, θητεία στο marketing και τις B2Β πωλήσεις αλλά και την οικογενειακή επιχείρηση την οποία σύντομα εγκατέλειψε για να ακολουθήσει τον δικό της δρόμο, η Νατάσα απόφοιτος των ΤΕΦΦΑ, διευθύντρια σε γυμναστήρια και κέντρα αδυνατίσματος με αγάπη για τις πωλήσεις και την επικοινωνία, συναντήθηκαν δουλεύοντας από κοινού στο project μιας πολυεθνικής όταν μοιράστηκαν την ιδέα να δημιουργήσουν την Women Do Business. «Ήμουν μια γυναίκα καριέρας που μόλις έγινα μητέρα η συμπεριφορά όλων στο εργασιακό μου περιβάλλον άρχισε να αλλάζει . Τότε συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε τίποτα που να μπορεί να υποστηρίξει τις μητέρες εργαζόμενες καμία πρόνοια» μου λέει η Νατάσα εξηγώντας τι ήταν αυτό που την κινητοποίησε για την δημιουργία του Women Do Business.


Το Women Do Business, ξεκίνησε τις δράσεις του τον Μάιο 2019. «Ξεκινήσαμε χωρίς καμία νομική μορφή, με πέντε εθελοντές και δύο δια ζώσης εκδηλώσεις, ως μια εθελοντική πρωτοβουλία μιας ενεργής ομάδας γυναικών. Το Women Do Business, τον Ιούλιο του 2020, πήρε τη νομική του μορφή ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑμΚΕ) επίσημα, έχοντας βοηθήσει 1214 γυναίκες μέσα από τις δράσεις μας, έχουμε κάνει συνεργασίες με το Ίδρυμα Vodafone, το Ίδρυμα ΔΕΣΜΟΣ και με την Unilever, συζητάμε ήδη με μια μεγάλη τράπεζα και έχουμε καταθέσει το πρώτο μας μεγάλο ευρωπαϊκό έργο».


Η πανδημία για το Women Do Business αλλά και για τις γυναίκες που συνδέθηκαν μαζί του αποδείχτηκαν ευκαιρία. «Ήταν πολλές οι γυναίκες που μένοντας σπίτι λόγω καραντίνας θέλησαν να ανασυνταχθούν, να εκπαιδευτούν, άρχισαν να θέτουν στόχους και να τους δρομολογούν. Πολλές γυναίκες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή μέσα από το δίκτυο μας ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις του ς μέσα στην πανδημία. Άλλωστε το αποδεικνύουν και οι έρευνες. Οι γυναίκες ξεκινούν μια επιχειρηματική ιδέα συχνότερα όταν υπάρχει ευκαιρία παρά όταν υπάρχει ανάγκη. Μέσα στην καραντίνα δημιουργήθηκαν πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε και η ευελιξία που έδωσε το διαδίκτυο στις γυναίκες που θέλησαν να δρομολογήσουν ένα project αλλά ταυτόχρονα και να μείνουν κοντά στην οικογένειά τους. Η πανδημία και το διαδίκτυο το έκαναν εφικτό.



εκδήλωση του Women Do Business

Πως όμως το Women Do Business στηρίζει τις γυναίκες του δικτύου του; «Οι περισσότερες γυναίκες που απευθύνονται σε εμάς έχουν μια ιδέα αλλά δεν ξέρουν ποιο είναι το επόμενο βήμα. Εμείς μέσα από συγκεκριμένα εργαλεία όπως το Business Model Canvas, το Business Plan καθώς και το Mentoring τις βοηθάμε να δούνε ποια είναι τα επόμενα βήματα τους αλλά και να ξεκαθαρίσουν μέσα στο μυαλό τους την ιδέα τους. Πιο σημαντικό όμως από τις γνώσεις και τα skills είναι η ενδυνάμωση που προσφέρουμε. Αυτή είναι ο πυρήνας όλων. Από την εμπειρία μου έχω διαπιστώσει πως όσες γνώσεις και να πάρει μια γυναίκα θα της είναι άχρηστες αν δεν έχει ξεπεράσει στερεότυπα και περιοριστικές πεποιθήσεις. Μπορεί να έχεις όλες τις γνώσεις που χρειάζεσαι αλλά να μην κάνεις το επόμενο βήμα».


Συζητώντας και μιλώντας με εκατοντάδες γυναίκες η Έρη και η Νατάσσα έχουν καταλάβει πως η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται στα στερεότυπα και αυτά προσπαθούν να καταρρίψουν μέσα από τις δράσεις τους. Τα στερεότυπα που η κοινωνία έχει διαμορφώσει για τις γυναίκες, τα στερεότυπα που έχουν αναπτύξει οι ίδιες οι γυναίκες για τους ρόλους τους και τον τρόπο που πρέπει να τους εκπληρώνουν αλλά και τα στερεότυπα που έχουν επικρατήσει για τις γυναίκες που έχουν ή σχεδιάζουν μια επιχείρηση. «Το Νο1 εμπόδιο που αναφέρουν οι γυναίκες στην εκπλήρωση των στόχων τους είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις. Εγώ θα συμπληρώσω πως δεν είναι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αυτές καθαυτές αλλά η περιοριστική πεποίθηση για τον ρόλο και την στάση που πρέπει να έχω στην οικογενειακή μου υποχρέωση» εξηγεί η Έρη Παυλάκη. Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης. «και μιλάμε για γυναίκες δραστήριες, δυναμικές που είναι μέσα στην ζωή αλλά κάτι τις σταματάει» συνεχίζει. Η λίστα με τα εμπόδια στην πορεία μιας γυναίκας περιλαμβάνει επίσης την έλλειψη στήριξης από το περιβάλλον - οι γυναίκες που έχουν υποστήριξη από σύντροφο, γονείς ή αδέρφια κάνουν συχνότερα το βήμα-, η επόμενη είναι η έλλειψη καθοδήγησης και όσο και να φαίνεται παράξενο οι οικονομικοί πόροι είναι το τελευταίο. «Δεν είναι τελικά η έλλειψη χρημάτων αυτή που σταματά μια γυναίκα από το να ανοίξει μια επιχείρηση. Γιατί αν νιώθει ενδυναμωμένη και έχει αυτοπεποίθηση, γνώση και στήριξη τα χρήματα θα τα βρει» υποστηρίζει η Έρη Παυλάκη.

H ομάδα του Women Do Business
H ομάδα του Women Do Business

Πρόσφατα το Women do Business σε συνεργασία με το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε την πλατφόρμα Κοινωνικό Επιχειρώ (koinonikoepixeiro.eu). Πρόκειται για μια πλατφόρμα για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, η οποία είναι σαν το facebook, όπου δίνει τη δυνατότητα σε κοινωνικούς επιχειρηματίες ή/και μέντορες να κατευθύνουν να κατευθύνουν mentees που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους κοινωνική επιχείρηση ή να συνομιλήσουν μεταξύ τους. «Υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα το οποίο αντιμετωπίσαμε και εμείς ξεκινώντας. Συχνά ούτε οι νομικοί ή οι λογιστές δεν ήξεραν τι ακριβώς ισχύει» αναφέρει η Έρη Παυλάκη. Και συνεχίζει «Ο λάθος μέντορας μπορεί να σε αποπροσανατολίσει, να σε απογοητεύσει ακόμη και να σε κάνει να τα παρατήσεις. Και εμείς οι ίδιες είχαμε μια τέτοια κακή εμπειρία στο ξεκίνημα του Women Do Business. Υπάρχουν γυναίκες που επικοινωνούν μαζί μας και δεν πιστεύουν στα αυτιά της όταν τους λέμε πως η ιδέα τους μπορεί να γίνει επιχείρηση. Σαν μέντορας πρέπει να έχεις ενσυναίσθηση αλλά και τα κατάλληλα εργαλεία για να ενισχύσεις τους mentees σου. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκινήσαμε το πρόγραμμα Κοινωνικό Επιχειρώ».


Για το Women Do Business το γεγονός ότι δραστηριοποιείται στην Κρήτη είναι και εμπόδιο και ευκαιρία. «Εμπόδιο γιατί τα περισσότερα πράγματα συμβαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και για να τα παρακολουθήσει κανείς απαιτείται πολύς χρόνος και χρήμα. Εμείς προσφέρουμε αυτές τις εκπαιδεύσεις και αυτή την δικτύωση τόσο στις γυναίκες στην Κρήτη όσο και σε άλλες επαρχιακές πόλεις χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν με τις δυνατότητες που μας έδωσε η χρήση του διαδικτύου.


Δύο από τις γυναίκες που έχουν ωφεληθεί από τον πρώτο επιχειρηματικό διαγωνισμό που οργάνωσε το Women Do Business ήταν η η Μαργιάννα Τζεβελέκου, παιδαγωγός με μεταπτυχιακό στην ειδική αγωγή που δημιούργησε την πλατφόρμα εκμάθησης ξένων γλωσσών για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες Langability και η Μαρία Αγογλωσσάκη δημιουργώντας το brand Gloss Vitro με κοσμήματα και άλλα αντικείμενα από γυαλί βιτρό.

Στην πορεία και των δύο φάνηκε η σημασία που έχει το σωστό mentoring στο ξεκίνημα μιας επιχείρησης.


Σύμφωνα με το Women Do Business τον σημαντικότερο ρόλο στην κινητοποίηση των γυναικών τον παίζει η κοινότητα. «Το να νιώθεις μέρος μια ομάδας που μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες σου και είναι εκεί για σένα. Το να μπω σε ένα σεμινάριο είναι χρήσιμο και ενδυναμωτικό, μπορεί να μου αναπτύξει, soft skills, hard skills, ικανότητα ηγεσίας, ενδυνάμωσης, αλλά το να νιώθω ότι ανήκω σε μια κοινότητα είναι το σημαντικότερο» αναφέρει η Έρη Παυλάκη. «Είναι αυτό που κυριολεκτικά μπορεί να σε κάνει να ανοίξεις τα φτερά σου»

186 views
bottom of page