O πατέρας που τα έβαλε με τα στερεότυπα της Disney
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

O πατέρας που τα έβαλε με τα στερεότυπα της Disney

Ένα project που έγινε viral θέλει την Ραπουνζέλ να μπαίνει στο Harvard και τους εφτά νάνους να αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού αντί της Χιονάτης.

πριγκίπισσες Disney

Πριν κάποιους μήνες ένας λογαριασμός στο Tik Tok έγινε viral και η φήμη του επεκτάθηκε σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Ένας hands on πατέρας –θα έπρεπε να είναι η νόρμα αλλά προς το παρόν παραμένει φωτεινό παράδειγμα- ο οποίος συχνά ανεβάζει τις εξορμήσεις και τον χρόνο που περνά με τα παιδιά του στην Μινεσότα στον λογαριασμό του στο Tik Tok είχε μια πρωτότυπη και έξυπνη ιδέα. Κουρασμένος από τα αναχρονιστικά στερεότυπα που έβρισκε στις σελίδες των κλασικών παραμυθιών της Disney αποφάσισε να επέμβει με χιούμορ και χρησιμοποιώντας τον printer του να τις διασκευάσει με τρόπο που να ταιριάζει καλύτερα σε έναν κόσμο που παλεύει για την έμφυλη ισότητα και την συμπερίληψη. Changing tomorrow starting today όπως αναφέρει και ο ίδιος. Ο @dcaspers που έχει δύο κόρες βιντεοσκόπησε την όλη διαδικασία και την ανέβασε ώστε όλοι να μπορούν να δουν τις κλασικές ιστορίες της Μικρής Γοργόνας, της Σταχτοπούτας και της Ραπουνζέλ αλλαγμένες και εμπλουτισμένες με νέα μηνύματα. Η ιδέα του δεν βρήκε φυσικά μόνο υποστηρικτές στα social media που λατρεύουν να διαφωνούν. Άλλοι ενθουσιάστηκαν με την ιδέα του να αμφισβητήσει τα στερεότυπα φύλου και άλλοι τον κατηγόρησαν πως λογοκρίνει τα κλασικά παραμύθια σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί προοδευτικός. "Να του πω εγώ για την έρευνα που απέδειξε ότι τα κορίτσια που διάβαζαν ιστορίες της Disney μεγαλώνοντας έγιναν πιο δυνατές και ανεξάρτητες ή θα του το πείτε εσείς;" έγραψε μια γυναίκα στα σχόλια.


Πάντως από το 2019 η ίδια η Disney έχει επιστρατεύσει την τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύει στερεότυπα φύλου στις ταινίες της που εδώ και καιρό απομακρύνονται από την ιδέα της ηρωίδας που ονειρεύεται τον πρίγκιπα της. Το εργαλείο που τα ανιχνεύει λέγεται “GD-IQ” και το ανέπτυξε η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Geena Davis ιδρύτρια της οργάνωσης Davis Institute on Gender in Media.


Δείτε μερικές από τις παρεμβάσεις του @dcaspers και κρίνετε από μόνες σας


rapunzel disney story changed

disney stereotypes

dad changes disney stoty at Tik tok

Disney story


Δείτε το making off βίντεο εδώ

872 views
bottom of page