Η 10χρονη ιδιοφυία που έγινε εξώφυλλο στο Time
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Η 10χρονη ιδιοφυία που έγινε εξώφυλλο στο Time

Updated: Jul 3, 2021


Τι κάνει ένα κορίτσι να κερδίζει τον τίτλο του Παιδιού της χρονιάς και να γίνεται εξώφυλλο στο Time. Στην περίπτωση της Gitanjali Rao από το Ντένβερ του Κολοράντο ένα app που ανιχνεύει το cyberbullying και μια συσκευή που εντοπίζει τις ποσότητες μολύβδου στο νερό. Από την Λουκία Λυκίδη


Gitanjali Rao εξώφυλλο Time

H Rao επιλέχθηκε μεταξύ 5000 υποψηφίων οι οποίοι κατέθεσαν τις ιδέες τους και βγήκε πρώτη ανάμεσα σε πέντε φιναλίστ. Σε συνέντευξη της με την διάσημη ηθοποιό και πρέσβειρα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Angelina Jolie η Rao είπε χαρακτηριστικά «Ξέρω πως δεν μοιάζω με τον τυπικό επιστήμονα. Στην τηλεόραση συνήθως επιστήμονας είναι κάποιος λευκός άνδρας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο αρχικός μου στόχος πια έχει αλλάξει. Δεν θέλω μόνο να ανακαλύπτω πράγματα που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος αλλά θέλω να εμπνεύσω και άλλα κορίτσια να το κάνουν. Ξέρω από προσωπική μου εμπειρία ότι δεν είναι εύκολο να το κάνεις όταν δεν βλέπεις πολλούς σαν εσένα».



«Αυτό που θέλω να πω στα άλλα κορίτσια είναι ότι αν μπορώ εγώ, μπορείτε και εσείς. Κάθεμια από εμάς μπορεί».


Ήταν το σετ χημείας που της έκανε δώρο ο θείος της όταν ήταν 4; Ήταν οι ακαδημαικοί γονείς της που την ενθάρρυναν σε κάθε της βήμα και τροφοδοτούσαν πάντα την δίψα της να μαθαίνει καινούργια πράγματα; Ήταν η περιέργεια της Rao που την έκανε να καταφέρει τόσα πολλά, τόσο νωρίς. Και αν ναι ήταν έμφυτη; Πάντως όταν στα 10 της άκουσε για την κρίση νερού στο Flint το 2014 όταν εντοπίστηκε επικίνδυνο νερό με μόλυβδο άρχισε να σκέφτεται πως θα μπορούσε να δημιουργήσει μια συσκευή που να μετράει τις ποσότητες μολύβδου στο νερό. Ήταν τότε που δημιούργησε το Tethys μια συσκευή που βασίζεται σε nanotubes άνθρακα που στέλνουν πληροφορίες για την ποιότητα του νερού μέσω Bluetooth. H Rao έμαθε για τα carbon namotubes διαβάζοντας το site του ΜΙΤ.


Η Rao φιλοδοξεί να γίνει παράδειγμα για όλα τα νέα κορίτσια έχοντας γίνει πρέσβειρα για την εκπαίδευση STEM αλλά και μέσα από την συνεργασία της με σχολεία και οργανισμούς. Τον Μάρτιο του 2020 κυκλοφόρησε το βιβλίο της A Young Innovative Guide to STEM από τις εκδόσεις Simon and Schuster το οποίο στόχο έχει να εμπνεύσει και να ενθαρρύνει και άλλους να αποκτήσουν μια πιο δημιουργική προσέγγιση στην επίλυση προβλημάτων.

68 views
bottom of page