Πως η παύση των διακοπών μπορεί να αλλάξει την ζωή μας
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Πως η παύση των διακοπών μπορεί να αλλάξει την ζωή μας

Μιλήσαμε την performance and development coach Ναταλία Δεληγιώργη για την επίδραση που μπορεί να έχει η απόδραση από την καθημερινότητα και την ρουτίνα στην προσωπική και επαγγελματική μας ανάπτυξη.





Eίναι το καλοκαίρι κατάλληλη περίοδος για νέα επαγγελματικά σχέδια;


Το καλοκαίρι και ειδικά οι περίοδοι που η δουλειά δεν είναι σε πολύ εντατικούς ρυθμούς, μας δίνεται η ευκαιρία να κάνουμε περισσότερα πράγματα που αγαπάμε, να έρθουμε σε επαφή με τις κλίσεις μας και τα ταλέντα μας, και φυσικά είναι η ιδανική περίοδος για να ανακαλύψουμε τις δυνατότητες μας. Αυτές οι περίοδοι, όχι μόνο είναι γόνιμες αλλά πολλές φορές είναι και ιδανικές για να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο,. Ή και ευκαιρία να κάνουμε κάτι που θέλουμε πολύ. Ένα κύριο business ή ένα side business που με τον σωστό σχεδιασμό, ποιος ξέρει μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι δυνατό. Και αυτό, έχει αποδειχτεί. Πολλές γυναίκες που ξεκίνησαν κάτι δικό τους, ή έκαναν μία θαρραλέα επαγγελματική κίνηση, την σχεδίασαν το καλοκαίρι που ήταν πιο ξεκούραστες και με περισσότερο ελεύθερο χρόνο να σκεφτούν. Πάνω σε αυτή τη διαπίστωση βασιστήκαμε με την Βερόνικα Παλαιοκρασσά, την συνεργάτιδά μου στην Holistic Retreat και ένα από τα retreats που σχεδιάσαμε, οργανώνουμε και πραγματοποιούμε στην αρχή και στη μέση της χρονιάς, το Bounce Back Holistic Retreat. Ένα transformational retreat που σκοπό έχει να βάλει όλες αυτές τις σκέψεις και τις προσδοκίες μας, και με την βοήθεια των coaches και των trainers να τις δομήσουμε και να τις κάνουμε πραγματικότητα. Και έτσι να βάλουμε σε τάξη τα επόμενά μας βήματα να πραγματοποιήσουμε και να αλλάξουμε όλα όσα θέλουμε να αλλάξουμε.


Πως μπορεί να μας βοηθήσει η περίοδος της ξεκούρασης στην προσωπική και την επαγγελματική μας ανασυγκρότηση;


Σκοπός μου και όραμά μου σαν coach είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να δίνουν αξία σε όλα τα διαλείμματα της ζωής τους. Κάθε διάλειμμα είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική ανασυγκρότηση. Είτε είναι ένα δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα από τη δουλειά μας, είτε ένα Σάββατο πρωί που επιλέγουμε να είμαστε μακριά από τα συνηθισμένα, είτε οι όποιες μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές. Κάθε στιγμή που αποκτάμε απόσταση από όλα όσα κάνουμε, κάθε στιγμή που βλέπουμε καθαρά όλα όσα συμβαίνουν αντιλαμβανόμαστε πόσα έχουμε καταφέρει, και πόσα μπορούμε ακόμα να καταφέρουμε. Αρκεί να έχουμε το σωστό mindset για κάτι τέτοιο. Να έχουμε την ματιά της βελτίωσης απέναντι σε ό,τι συμβαίνει. Την περιέργεια του τι μπορώ να κάνω διαφορετικά, πως μπορώ να κάνω κάτι με καλύτερο τρόπο και τι θα με ευχαριστούσε περισσότερο;



Ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας την περίοδο του καλοκαιριού.


Μία πολύ δυνατή ερώτηση που κάνω συχνά στον εαυτό μου και την προτείνω είναι η εξής: Από τι θα ήθελα περισσότερο στη ζωή μου και από τι λιγότερο; Οι απαντήσεις αυτές, είναι ο οδηγός για όλα όσα θέλουμε ή δεν θέλουμε. Mε αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε το focus μας και πετυχαίνουμε αυτές τις αλλαγές. Το τί θέλουμε να αυξήσουμε και τί να μειώσουμε στην ζωή μας είναι μια πολύτιμη πληροφορία που δεν πρέπει να αγνοούμε.


Ποια εργαλεία μπορούν να μας βοηθήσουν να συνειδητοποιήσουμε τι πραγματικά θέλουμε;


Η επίγνωση. Δηλαδή η επαφή που έχουμε με την πραγματικότητά μας και τις επιθυμίες μας. Με όλα όσα μας αρέσουν και όσα δεν μας αρέσουν . Με όλα όσα μας δυναμώνουν και όλα όσα μας αποδυναμώνουν. Με όλα όσα μας δίνουν την ευκαιρία να γινόμαστε ατρόμητες και θαρραλέες. Και φυσικά μην υποτιμούμε και τα σημάδια που μας δίνει ο ίδιος μας ο εαυτός. Γιατί αν δε έχουμε εξασκήσει την επίγνωση, και δεν είμαστε σε επαφή με τον εαυτό μας και τα σημάδια που μας δίνει την κάθε δεδομένη στιγμή, είναι πολύ δύσκολο να ξέρουμε πότε στα αλήθεια περνάμε καλά και πότε όχι, τι να προσθέσουμε και τι να αφαιρέσουμε.


Μήπως η κουλτούρα μας έχει υπερεκτιμήσει την σκληρή δουλειά;


Η αλήθεια είναι ότι στη ζωή μας κυριαρχεί το αίσθημα του επείγοντος, για όλα. Ο ρυθμός πρέπει να αλλάξει αυτό είναι βέβαιο, και να σταματήσει επιτέλους το είμαι απασχολημένος/η άρα υπάρχω. Υπάρχω και χαλαρή και σε διάλειμμα, και σε διακοπές. Και ισχύει και το κουράστηκα, τώρα πρέπει να σταματήσω, το "αυτό δεν με εξυπηρετεί πια", το αυτό δεν το χρειάζομαι πια, το θα λείπω και το δεν μπορώ. Και πρέπει να αρχίσουμε, εάν δεν το έχουμε κάνει ήδη, να αφουγκραζόμαστε όχι μόνο τις ανάγκες τις δικές μας, αλλά και των άλλων. Και να σταματάμε, να σεβόμαστε, να προσφέρουμε στους γύρω και στις γύρω μας, ελευθερία και πρωτοβουλία. Και να ρωτάμε μπορείς; Το στοίχημα είναι να ανταπεξερχόμαστε μεν, αλλά να νιώθουμε ψυχική ισορροπία και εσωτερική πληρότητα.


Και πως μπορούμε να το πετύχουμε αυτό;


Tο μυστικό είναι η απλοποίηση. Η ζωή μας έχει τεράστια περιθώρια απλοποίησης και αυτή είναι και η επαγγελματική μου αποστολή σαν coach. Να κάνουμε τις απαραίτητες διορθώσεις στο mindset ώστε να απλοποιούμε και να βλέπουμε τα πάντα με νέα φίλτρα, πιο απλά, πιο φρέσκα. Και αυτό αν το καταφέρεις είναι μαγικό μυστικό και ευτυχίας και επιτυχίας. Γιατί γινόμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί. Αν τα εφαρμόζαμε όλα αυτά, δεν θα είμασταν μόνο πιο ευτυχισμένοι και ευτυχισμένες. Θα ήταν όλος ο κόσμος ένας καλύτερο μέρος για εμάς και τα παιδιά μας.



309 views
bottom of page