Η λέσχη που σε μαθαίνει να λες "όχι".
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Η λέσχη που σε μαθαίνει να λες "όχι".

Updated: Jul 3, 2021

Γιατί οι γυναίκες δυσκολεύονται να αρνηθούν να αναλάβουν μια αγγαρεία, ένα ακόμη project στην δουλειά ή ακόμη και μια ανεπιθύμητη πρόσκληση για βραδινή έξοδο;

λέσχη που σε μαθαίνει να λες "όχι"

Οι γυναίκες δυσκολεύονται να πουν όχι. Και όταν το κάνουν νιώθουν ένοχες. Σύμφωνα με έρευνα της ψυχολόγου Katharine Ridgway O'Brien του Πανεπιστημίου του Rice οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως οι γυναίκες ενδίδουν σε αιτήματα ή προτάσεις συχνότερα από τους άνδρες ενώ η καθηγήτρια οικονομικών Linda Babcock στο Carnegie Mellon University διαπίστωσε πως οι γυναίκες προθυμοποιούνται συχνότερα να κάνουν εθελοντικά διάφορα θελήματα στην δουλειά. Μάλιστα είναι αυτές που παίρνουν τις χαμηλότερες αξιολογήσεις σε περίπτωση που αρνηθούν να αναλάβουν μια δουλειά την ίδια στιγμή που για τους άνδρες θεωρείται πως αρνούνται γιατί απλά είναι πολύ απασχολημένοι.



λέσχη που σε μαθαίνει να λες "όχι"

Για αυτούς τους λόγους δημιουργήθηκε το I Just Can't Say Νο Club. Μια λέσχη που ιδρύθηκε από μια καθηγήτρια του New York University και δύο γυναίκες συναδέλφους της για να βοηθήσουν η μία την άλλη στο να αποφασίζουν σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να λένε όχι αλλά και πως να το εκφράσουν (για να μην ξεχνάμε, οι γυναίκες πρέπει πάντα να είναι ευγενικές...). Όπως εξηγεί η Dolly Chugh καθηγήτρια οργάνωσης και management που είναι μέλος του club κάποια από αυτά τα όχι είναι “δεν αξίζει τον χρόνο μου” όχι, ενώ κάποια άλλα μπορεί να είναι όχι που θέλουν να οδηγήσουν σε ναι με πιο ευνοικούς όρους . Η ομάδα του I Just Can't Say Νο Club επιβραβεύει τα μέλη της όταν καταφέρνουν να πουν όχι σε κάτι στο οποίο συνήθως θα ενέδιδαν ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν μια κοινότητα μέσα στην οποία αισθάνονται ασφαλείς με τις συμβουλές που παίρνουν σχετικά με το πότε να πούνε όχι αλλά και για να καταφέρνουν να μένουν πιστές και συνεπείς στις αποφάσεις τους.

37 views
bottom of page