Η εκπαιδευτική πλατφόρμα που σου μαθαίνει κώδικα
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Η εκπαιδευτική πλατφόρμα που σου μαθαίνει κώδικα

Updated: Sep 16, 2022

H εκπαιδευτική πλατφόρμα coding Develhope που είναι διαθέσιμη πλέον και στην χώρα μας απευθύνεται σε άνεργους νέους και νέες που θέλουν να μάθουν να γράφουν κώδικα και να εξασφαλίσουν μια θέση στον χώρο της τεχνολογίας.




Τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας στην Νότιο Ιταλία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης αλλά και η αύξηση της ζήτησης για πιστοποιημένους προγραμματιστές- που σύμφωνα με έρευνα της Microsoft θα αγγίξει τα 98 εκατομμύρια μέχρι το 2025- ήταν ο λόγος που έκανε το Massimiliano Costa, CEO της Develhope να δημιουργήσει μια εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα on demand που προσφέρει μαθήματα προγραμματισμού αλλά και δικτύωση με την αγορά της τεχνολογίας και απευθύνεται σε νέους και νέες 18-30.


Η πλατφόρμα στόχο έχει να εξασφαλίσει ίση πρόσβαση για όλους σε ψηφιακές δεξιότητες, όπως ο προγραμματισμός αλλά και το UX/UI ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση ή το πολιτισμικό τους background ενώ το κόστος των μαθημάτων οι ωφελούμενοι μπορούν να τα εξοφλήσουν αφού έχουν βρει δουλειά. Τα μόνα προαπαιτούμενα για την συμμετοχή κάποιου στα μαθήματα της Develhope είναι το απολυτήριο Λυκείου αλλά και η γνώση της Αγγλικής Γλώσσας στην οποία πραγματοποιούνται τα μαθήματα.


Η ιδέα της Develhope γεννήθηκε όταν ο συνιδρυτής της Massimiliano Costa o οποίος δραστηριοποιούνταν ήδη στον χώρο της τεχνολογίας και είχε δημιουργήσει το crowdfunding mobile app ShareTheMeal για την αντιμετώπιση της πείνας στον αναπτυσσόμενο κόσμο διαπίστωσε ότι υπήρχε έλλειψη σε πιστοποιημένους προγραμματιστές. Λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψιν του τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας στην Νότιο Ιταλία και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, είχε την ιδέα να επενδύσει σε αυτόν τον τομέα θέλοντας να συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας και να δημιουργήσει μια νέα γενιά επαγγελματιών της ψηφιακής εποχής.


Βασισμένη στο μοντέλο του “αποπληρώνεις όταν βρεις δουλειά”, μια γνωστή πρακτική σε αρκετές χώρες του κόσμου, η εκπαίδευση της Develhope γίνεται προσβάσιμη σε όλους και κυρίως σε νέους και νέες που είναι άνεργοι ενώ επιπλέον φροντίζει να τους διασυνδέσει με την αγορά της τεχνολογίας και να τους προσφέρει πρόσβαση σε αυτήν.


κώδικας προγραμματισμού

Τα μαθήματα περιλαμβάνουν εκπαίδευση στην ανάπτυξη ιστοσελίδων αλλά και ένα ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για όσους θέλουν να μάθουν Python αλλά και να διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δεδομένων. Τα μαθήματα γίνονται αποκλειστικά διαδικτυακά και είναι on demand, με την πλατφόρμα της Develhope να έχει υιοθετήσει το μοντέλο Flipped Classroom που επιτρέπει στον εκπαιδευόμενο να διαχειρίζεται ο ίδιος τον χρόνο του και να αποκτά θεωρητικές γνώσεις με απόλυτα αυτονομία καθώς και δεξιότητες μαθαίνοντας στην πράξη να εκτελεί tasks αλλά να εξασκείται στην επίλυση προβλημάτων. Ταυτόχρονα η πλατφόρμα δίνει μεγάλη έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη μέσα από εξειδικευμένες συνεδρίες coaching.


Τα online μαθήματα συμπληρώνονται από βιντεοκλήσεις με τους εισηγητές και τους συντονιστές των μαθημάτων αλλά και ομαδικές δραστηριότητες για πρακτική εξάσκηση. Κάθε εβδομάδα οι μαθητές περνούν αρκετές ώρες στην e learning πλατφόρμα, με τον ρυθμό που επιλέγουν οι ίδιοι παρακολουθώντας βίντεο και κάνοντας ασκήσεις κατανόησης στο τέλος κάθε ξεχωριστού κεφαλαίου. Οι σπουδαστές κάθε εβδομάδα παρακολουθούν κατά μέσο όρο 3-4 συναντήσεις ενώ τα μαθήματα διαρκούν έξι μήνες.

Η Alba μια από τις συμμετέχουσες στην πλατφόρμα της Develhope
Η 23χρονη Alba μία από τις απόφοιτους της Develhope από το Παλέρμο εργάζεται ήδη σαν mobile developer.

Τι γίνεται όμως με τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών σε αυτά, με την τεχνολογία να παραμένει ένας τομέας όπου οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται. Σύμφωνα με την Develhope η συμμετοχή των γυναικών στην πλατφόρμα της είναι διπλάσια από αυτήν των γυναικών στα τμήματα STEM των ιταλικών πανεπιστημίων και αν και βασικός στόχος της είναι να παραμερίσει τα εμπόδια για γυναίκες και άνδρες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον χώρο της τεχνολογίας συχνά οργανώνει ενέργειες με ΜΚΟ και άλλους εταίρους που στόχο έχουν να υπογραμμίσουν τη σημασία των συμπεριληπτικών ομάδων αλλά και την αξία της ενίσχυσης του ρόλου των γυναικών στο STEM. Για αυτό και στα άμεσα σχέδια της είναι το λανσάρισμα μια σειράς υποτροφιών για γυναίκες που θέλουν να ασχοληθούν με την τεχνολογία.


Το σημείο κλειδί στην εκπαίδευση της Develhope είναι ότι μετά την εκπαίδευσή τους οι ωφελούμενοι έχουν υποστήριξη στο να βρουν την πρώτη τους δουλειά συχνά σε εταιρείες τεχνολογίας με τις οποίες η Develhope συνεργάζεται ή μέσα από το διεθνές δίκτυο που έχει δημιουργήσει. Η πλατφόρμα της Develhope από τις αρχές Σεπτεμβρίου έγινε προσβάσιμη για τους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου ενώ το κόστος της εκπαίδευσης είναι 4.300 ευρώ τα οποία οι σπουδαστές θα οφείλουν να τα εξοφλήσουν σε έξι δόσεις αφού βρουν την πρώτη τους δουλειά.


Αν και όλα τα προγράμματα της Develhope στόχο έχουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εταιρειών τεχνολογίας και της αγοράς υιοθετώντας μια απόλυτα πρακτική προσέγγιση , η φιλοσοφία της πλατφόρμας πηγαίνει πολύ πέρα από αυτό αντιμετωπίζοντας τον προγραμματισμό σαν ένα μέσο που μπορεί να φέρει την αλλαγή. Άλλωστε το motto τους εκφράζει ακριβώς αυτό. «Γράφουμε κώδικα για να προγραμματίσουμε ένα καλύτερο μέλλον».



67 views
bottom of page