Η γυναίκα που τα έβαλε με τον Steve Jobs
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Η γυναίκα που τα έβαλε με τον Steve Jobs

Updated: Jul 3, 2021

Την γνωρίσαμε στην ταινία biopic για τον Steve Jobs του Ντάνι Μπόιλ. Είναι η Τζοάνα Χόφμαν, η μοναδική γυναίκα στην ομάδα που δούλεψε για τα Macintosh.

 η ομάδα που δούλεψε για τα Macintosh

Σε μια εποχή που ακόμη κουβεντιάζουμε γιατί δεν βλέπουμε πολλές γυναίκες να να διαπρέπουν στον τομέα της τεχνολογίας, η Χόφμαν ήταν στην στενή ομάδα που δούλεψε για το πρώτο Macintosh και πιο συγκεκριμένα το πέμπτο στην σειρά μέλος που μπήκε στην ομάδα για να ασχοληθεί με το κομμάτι του marketing. Επιπλέον η Χόφμαν είχε γράψει μέρος του πρώτου draft των οδηγιών για τους χρήστες που αφορούσε το interface. Εκτός από δεξί χέρι του Τζομπς, η Τζοάνα Χόφμαν ήταν το μόνο πρόσωπο που τολμούσε να αμφισβητεί την διάνοια του Τζομπς και μια από τους ελάχιστους ανθρώπους που δεν επηρεαζόταν από την ικανότητα του να κάνει τους ανθρώπους να πιστεύουν αυτό που εκείνος ήθελε. Τα δύο πρώτα χρόνια που δούλεψε για την εταιρεία είχε κερδίσει δύο φορές το (χιουμοριστικό) βραβείο του «ανθρώπου που έκανε την πιο καλή δουλειά στο να αμφισβητεί τον Τζομπς» που είχε καθιερωθεί στην Αpple. Βραβείο που γνώριζε και ενέκρινε και ο ίδιος ο Τζομπς. Η Χόφμαν ακολούθησε τον Τζομπς και στο μετά Apple εγχείρημα του, την εταιρεία Next.


H Kate Winslet σαν Johanna Hoffman

Πριν δουλέψει για την Apple η Χόφμαν είχε σπουδάσει Φυσική και Ανθρωπολογία. Είχε Bachelor of Science in Humanities and Science από το MIT και είχε ξεκινήσει διδακτορικό στην Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο το οποίο εγκατέλειψε το 1980 για να δουλέψει στην Apple. Πώς βρέθηκε εκεί; Ήταν σε μια διάλεξη στο Xerox Parc όπου η Χόφμαν γνώρισε τον Τζεφ Ράσκιν, τον άνθρωπο που στρατολόγησε την ομάδα που δημιούργησε το πρώτο Mac. Για την ακρίβεια οι δυο τους είχαν μια έντονη διαφωνία στην διάρκεια της διάλεξης για το πώς θα έπρεπε να μοιάζει ένα κομπιούτερ και πως θα μπορούσε να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Ο Ράσκιν εντυπωσιάστηκε τόσο από την Χόφμαν που την έστειλε να περάσει από interview στην Αpple. Η Κέιτ Γουίνσλετ που υποδύεται την Χόφμαν στην ταινία Steve Jobs συνάντησε την Χόφμαν αρκετές φορές. «Η συνάντηση μας ήταν καταπληκτική. Μπόρεσα να καταλάβω την πιο τρυφερή πλευρά του Τζομπς μέσα από εκείνη. Μου μίλησε για την σχέση που είχαν και γεγονότα που δεν γνωρίζει ο πολύς κόσμος. Η Χόφμαν δεν φοβόταν τον Τζομπς. Τον αντιμετώπιζε σαν ίσο». Η Τζοάνα Χόφμαν αφού δούλεψε σαν marketing manager για την εταιρεία General Magic στα 90's το 1995 αποσύρθηκε για να αφιερωθεί στην οικογένεια της. Σήμερα ζει με τον άνδρα της Άλεν Ρόσμαν, επίσης πρώην στέλεχος στην Apple και με τα δυο τους παιδιά στη Silicon Valley.

23 views
bottom of page