6 Τips Αυτοφροντίδας για αυτό το Καλοκαίρι
top of page
  • Writer's pictureΓράφει η επιστημονική ομάδα του lyb.gr

6 Τips Αυτοφροντίδας για αυτό το Καλοκαίρι


Η αγάπη για τον εαυτό μας είναι το κλειδί για την επιτυχία αλλά προπάντων για την ευτυχία. Μέσα από έξι απλούς τρόπους αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε την ευκαιρία να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να συνδεθούμε επιτέλους με αυτόν.


To καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με διακοπές, ξεκούραση, ξεγνοιασιά και όμορφες στιγμές με τους αγαπημένους μας. Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, καθώς και οι συνθήκες της καθημερινότητας μας μετά τη διετή καραντίνα έχουν αποσυντονίσει κάπως τα «ρολόγια» μας και δε μας αφήνουν να ξεκουραστούμε πλήρως ακόμα και στις διακοπές μας. Μέσα στις έντονες αυτές συνθήκες, ο όρος αυτοφροντίδα έκανε την εμφάνιση του και τον ακούμε όλο και περισσότερα σε άρθρα, επιστημονικά site και περιοδικά.


Αυτοφροντίδα είναι η φροντίδα του εαυτού μας σε σωματικό, ψυχικό και πνευματικό επίπεδο. Mπορεί να περιλαμβάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε στην καθημερινότητα μας όπως ένα μασάζ ή μία εκδρομή αλλά μπορεί να είναι και απλά καθημερινά πράγματα που δίνουν νόημα στη μέρα και ξεκουράζουν σώμα και νου, όπως μια χαλαρή βόλτα, μία όμορφη συζήτηση με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, η προετοιμασία ενός νόστιμου και θρεπτικού γεύματος μέχρι και το πολύ απλό “σ’αγαπώ πολύ” σε έναν δικό μας άνθρωπο. Ότι ξεκουράζει και θρέφει το σώμα και το πνεύμα μας είναι αυτοφροντίδα.


Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να μας φροντίσουμε; Ο καιρός και η θερμοκρασία αλλάζουν τη διάθεση και την όρεξη μας για εξορμήσεις και εξόδους. Όλοι μας περιμένουμε όλο το χρόνο το καλοκαίρι για να οργανώσουμε τις διακοπές μας όμως υπάρχουν και τρόποι να χαλαρώσουμε και να αναζωογονηθούμε ακόμη και αν οι συνθήκες μας αναγκάσουν να μείνουμε στην πόλη.


Οι διακοπές σίγουρα αποτελούν μία από τις πιο απολαυστικές μορφές αυτοφροντίδας. Προσοχή όμως. Δε χρειάζεται να το παρακάνουμε και να θέλουμε να δούμε για παράδειγμα ένα νησί σε 3 μέρες ή να το παρακάνουμε με την πεζοπορία στο βουνό. Πόσες φορές έχουμε πει ότι «κουράστηκα περισσότερο παρά ξεκουράστηκα στις διακοπές;. Αυτό γίνεται γιατί τις περισσότερες φορές είμαστε τόσο ανυπόμονοι και τελειομανείς, έχουμε τόσο υψηλές προσδοκίες που αντί να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε έχουμε στην μυαλό μας να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Γι’ αυτό επιλέξτε αυτές τις διακοπές να φτιάξετε ένα πρόγραμμα που θα σας χαλαρώσει και θα σας ξεκουράζει και φυσικά... επιλέξτε την κατάλληλη παρέα.


Η διατροφή αποτελεί μορφή καθημερινής αυτοφροντίδας. Είτε απολαμβάνοντας τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φρούτα, είτε το αγαπημένο μας παγωτό είτε φτιάχνοντας ένα νόστιμο και θρεπτικό γεύμα, το φαγητό ευχαριστεί σώμα και ψυχή. Extra tip αυτοφροντίδας. Μη νιώσεις στάλα ενοχής για το “παραπάνω” παγωτό, σουβλάκι ή πίτσα. Το φαγητό είναι απλά φαγητό. Φρόντισε τη σωματική και ψυχική σου θρέψη. Κανένα τρόφιμο δεν απαγορεύεται...εκτός από αυτά που δε σε ευχαριστούν.



Η φύση αποτελεί του Νο1 φάρμακο σωματικής και πνευματικής ευεξίας, κάτι που ξέρουμε ήδη από την αρχαιότητα. Πάρε την παρέα σου και οργάνωσε κοντινές εκδρομές σε πανέμορφα χωριά της περιοχής σου και άδραξε την ευκαιρία για πανέμορφους περιπάτους, απολαμβάνοντας αυτό το τόσο όμορφο και free δώρο.


Χαλαρωτικό χλιαρό μπάνιο. Απόλαυσε 30-40 λεπτά ένα χαλαρωτικό μπάνιο σε χλιαρή θερμοκρασία. Ούτε πολύ ζεστό αλλά ούτε και πολύ κρύο. Δώσε χρόνο ώστε να το απολαύσεις όπως θέλεις. Βάλε τις κρέμες σου, περιποιήσου τα άκρα σου και κάνε τα beaute σου όπως εσύ απολαμβάνεις.


Το βιβλίο αποτελεί ιδανική πνευματική απόδραση και έχει αποδειχθεί πως μειώνει κατά πολύ τα επίπεδα άγχους. Δοκίμασε να διαβάσεις το βιβλίο που εσύ απολαμβάνεις, ανακαλύπτοντας θέματα και είδη που σε ενδιαφέρουν.


Βόλτα με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Οι βόλτες σε ένα αγαπημένο μέρος με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σε συνδυασμό με τις όμορφες κουβέντες που θα κάνουμε αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εβδομάδας μας, που θα μας βοηθήσει να συνεχίσουμε δυναμικά το πρόγραμμά μας.


Τέλος, μη ξεχνάμε πως οι πιο απλές μορφές αυτοφροντίδας είναι δίπλα μας και στην διάθεση μας καθημερινά. Αρκεί να το καταλάβουμε. Ένα απλό τηλεφώνημα σε έναν φίλο, στους γονείς, ένα ωραίο και νόστιμο γεύμα, μία βόλτα, τακτικά διαλείμματα στην εργασία μας, η επαρκής ενυδάτωση, ο επαρκής ύπνος αποτελούν τις πιο απλές αλλά και πιο σημαντικές μορφές αυτοφροντίδας, που όλοι είναι καλό να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας. Ας βρούμε όλοι, αυτό το καλοκαίρι, τη μορφή αυτοφροντίδας που μας ευχαριστεί, μας ικανοποιεί και μας υποστηρίζει σωματικά και ψυχικά.


Γράφει η επιστημονική ομάδα του www.lyb.gr


Το lyb.gr είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει στόχο να υποστηρίξει κάθε γυναίκα να αγαπήσει το σώμα της και να το φροντίσει μέσα από υπηρεσίες άσκησης, διατροφής και Health coaching.

94 views
bottom of page