Τι μου έμαθε το Girl Boss της Sophia Amoruso
top of page
  • Writer's pictureΛουκία Λυκίδη

Τι μου έμαθε το Girl Boss της Sophia Amoruso

H Βίβλος των γυναικών entrepreneurs «Girl Boss» είναι δίπλα σου σε όλες τις στιγμές δυσκολίας, αμφιβολίας και αυτοαμφισβήτησης.


H Sophia Amoruso
H Sophia Amoruso

Όποιος έχει βρεθεί σε μια δύσκολη στιγμή στην καριέρα του. Όποιος έχει αποφασίσει να ανοίξει μια δική του επιχείρηση και συχνά αποκαρδιώνεται ή αυτοαμφισβητείται σίγουρα θα βρει στην Sophia Amoruso μια μέντορα, μια σύμμαχο και τελικά μια φίλη. Στο βιβλίο της

«Girl Boss» η Amoruso καταφέρνει να αποκωδικοποιήσει την δική της επιτυχία της με αμεσότητα, ειλικρίνεια και χιούμορ, να πει άλλοτε σκληρές και άλλοτε ανακουφιστικές αλήθειες και πάνω απ’ όλα να μιλήσει σε όλες τις γυναίκες που παλεύουν με την αμφιβολία, την χαμηλή αυτοπεποίθηση και κάθε είδους εμπόδιο που μπαίνει ανάμεσα σε αυτές και τα όνειρα τους, χωρίς απαραίτητα αυτά να περιλαμβάνουν το να ιδρύσουν ένα επιτυχημένο fashion brand που έγινε αυτοκρατορία όπως έκανε εκείνη.


Ακόμη και στην κορυφή της επιτυχίας της η Amoruso δεν ξεχνά ποια ήταν, τι σκέφτονταν και πως ένιωθε όταν ξεκινούσε και αυτό είναι κατά την γνώμη μου η μεγαλύτερη επιτυχία της.

Διάβασα το βιβλίο της σε μια πολύ δύσκολη περίοδο της επαγγελματικής μου ζωής, μόλις είχα τολμήσει να διώξω την αίσθηση ήττας και αποτυχίας και να την αντικαταστήσω με την ελπίδα και την ικανοποίηση που μου πρόσφερε η δημιουργία ενός δικού μου site, του Generation Woman. Ήμουν ακόμη στα πρώτα μέτρα της διαδρομής ενός roller coaster που πήγαινε από την αγωνία στον τρόμο, από την χαρά στην απογοήτευση, από εκεί στην ελπίδα και πάλι πίσω. Σε αυτήν την διαδρομή είχα δίπλα μου την Amoruso και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που μου έμαθε και για τα οποία της οφείλω ευγνωμοσύνη.



H Μπριτ Ρόμπερτσον πρωταγωνίστρια της ομώνυμης σειράς μεταφοράς του βιβλίου στο Netflix
H Μπριτ Ρόμπερτσον πρωταγωνίστρια της ομώνυμης σειράς μεταφοράς του βιβλίου στο Netflix

Για τα όνειρα


Ανεξαρτήτως ποια είναι τα όνειρα σου, αν ακούς μόνο τους άλλους, οι πιθανότητες να γίνουν τα όνειρα σου πραγματικότητα είναι πολύ μικρές.


Αν κάνεις μεγάλα όνειρα μην αποθαρρύνεσαι αν πρέπει να ξεκινήσεις από τα μικρά. Σε εμένα λειτούργησε.


Αν το γεγονός ότι είσαι μία στο δισεκατομμύριο σου ακούγεται αποθαρρυντικό, τότε κάνε τούμπα το σενάριο. Είσαι μία μέσα σε δισεκατομμύρια ανθρώπων! Κάποια πρέπει να επιτύχει, επομένως γιατί όχι εσύ.


Για την πίστη στον εαυτό σου


Αν εγώ και αυτό το βιβλίο έχουμε κάτι να αποδείξουμε, αυτό είναι ότι, όταν πιστεύεις στον εαυτό σου θα πιστέψουν και οι άλλοι σε σένα.


Δεν σε παίρνουν στα σοβαρά επειδή ζητάς από κάποιον να σε πάρει στα σοβαρά. Πρέπει να το έχεις. Και αν αυτός ο κόσμος ανήκει στους άνδρες, ποιoς νοιάζεται; Εξακολουθώ να χαίρομαι που είμαι ένα κορίτσι μέσα σε αυτόν.


Για τα ρίσκα


Όσο πιο πολύ πειραματίζεσαι , παίρνεις ρίσκα και κάνεις λάθη, τόσο καλύτερα θα μάθεις τον εαυτό σου, τόσο καλύτερα θα μάθεις τον κόσμο και τόσο πιο συγκεντρωμένη θα είσαι.


Για την πίστη στo ένστικτό σου


Ήμουν αρκετά χαζή και ξεροκέφαλη για να ρίξω ότι είχα σε μια επιχείρηση που λεγόταν Nasty Gal και να κλείσω τα αυτιά μου σε όσους προσπαθούσαν να μου πουν ότι έκανα λάθος. Αν είχα κολλήσει με τον πρώτο ύπουλο πωλητή του Ebay που προσπάθησε να μου τσακίσει το ηθικό, πιθανότατα ακόμα θα πουλούσα παπούτσια που ποτέ δεν θα είχα δυνατότητα να φορέσω. Αν αρχίσεις να ακούς την καρδιά σου, θα ανακαλύψεις ότι πάντα ήξερε τι τρέχει.


Για τους πειραματισμούς


Αν όλα τα προσεγγίζεις σαν ένα μεγάλο διασκεδαστικό πείραμα, τότε δεν πειράζει και τόσο αν τα πράγματα δεν κάτσουν. Αν το σχέδιο αλλάξει ακόμα καλύτερα. Υπάρχουν ευκαιρίες κρυμμένες μέσα σε κάθε αποτυχία (...) ξεκίνα να τις ψάχνεις τώρα –γιατί είναι παντού!


Θα εκτιμήσεις πολύ περισσότερο την καταπληκτική σου καριέρα, όταν θα κοιτάξεις πίσω στις όχι και τόσο καταπληκτικές δουλειές του παρελθόντος και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα συνειδητοποιήσεις ότι έμαθες κάτι από όλες τους.


Για το σχολείο


Αν τα πας χάλια στο σχολείο μην αφήσεις να σου τσακίσει το ηθικό. Δεν σημαίνει ότι είσαι ηλίθια, ούτε άχρηστη ή ότι ποτέ δεν θα καταφέρεις να πετύχεις τίποτα. Σημαίνει μόνο πως τα ταλέντα σου βρίσκονται αλλού, άρα άρπαξε την ευκαιρία να ανακαλύψεις σε τι είσαι καλή και να βρεις ένα μέρος όπου θα μπορείς να ανθίσεις. Όταν το κάνεις, θα σκίσεις.


Για τα χρήματα


Η πρώτη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να μάθεις να ξεχωρίζεις τα χρήματα σου από τα συναισθήματα σου, όσο περισσότερο μπορείς.


Μην ξοδεύεις περισσότερα χρήματα από όσα έχεις.


Σκηνή από τη σειρά Girl Boss
Σκηνή από τη σειρά Girl Boss

Για τις πιθανότητες και τις ευκαιρίες


Οποιοσδήποτε έψαχνε ένα σίγουρο στοίχημα, στις επιχειρήσεις ή στη ζωή, ποτέ δεν θα είχε ποντάρει τα λεφτά του σε μένα. Αλλά αυτό δεν με απέτρεψε από το να ποντάρω στον εαυτό μου. Στο τέλος νίκησα τα προγνωστικά. Τώρα όποτε έρχομαι αντιμέτωπη με μια απίθανη κατάσταση, υπενθυμίζω στον εαυτό μου ότι αν θέλω κάτι πραγματικά πάρα πολύ, το έχω μέσα μου και μπορώ να το κάνω να συμβεί.


Για την αίσθηση ελέγχου


Δημιουργείς τον κόσμο με κάθε ανοιγοκλείσιμο των ματιών σου. Είναι ολοκληρωτικά δικός σου για να τον ανακαλύψεις και δικός σου για να τον δημιουργήσεις.


Από τα απιθανικομμύρια πραγμάτων στο σύμπαν που δεν μπορείς να ελέγξεις , αυτό που μπορείς να ελέγξεις είναι το πόσο σκληρά προσπαθείς και το αν και πότε τα παρατάς.


Σε μια διάσημη πλέον, ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ο Στιβ Τζομπς προέτρεψε την τάξη των αποφοίτων. «Μείνε πεινασμένος. Κάνε την τρέλα σου». Ποτέ μην αφήσεις να φύγει η όρεξη να κυνηγήσεις καινούργιες ιδέες, καινούργιες εμπειρίες και καινούργιες περιπέτειες. Να ανταγωνίζεσαι τον εαυτό σου όχι τους άλλους . Να κρίνεις τον εαυτό σου σύμφωνα με αυτό που είναι το δικό σου ιδανικό και θα επιτύχεις περισσότερα από όσα είχες ποτέ φανταστεί. Η ζωή δεν σταματά για κανέναν, επομένως συνέχισε να κινείσαι. Μείνε ξύπνια και μείνε ζωντανή. Στην ζωή δεν υπάρχει Αυτόματη Διόρθωση –σκέψου πριν στείλεις γραπτό μήνυμα στο σύμπαν


Ο ευθύς και στενός δεν είναι ο μόνος δρόμος προς την επιτυχία.


Για τα leaps of faith

Οι σπουδαίοι επιχειρηματίες είναι σαν τον Ιντιάνα Τζόουνς. Πηδούν πριν δουν την γέφυρα γιατί ξέρουν ότι αν δεν το κάνουν , κάποιος άλλος θα βρει εκείνο το ιερό δισκοπότηρο. Εκείνο το δισκοπότηρο είναι δικό σου να το πάρεις.


Υπάρχει μια ευκαιρία για σένα Girl Boss. Οπότε άρπαξε την.


To βιβλίο Girl Boss κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Key Books





139 views
bottom of page