Πως να επιλέξω την κατάλληλη μέντορα
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Πως να επιλέξω την κατάλληλη μέντορα

Το Women Do Business μέσα από ένα πολύτιμο δίκτυο μεντόρων στηρίζει γυναίκες που θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα. Ποια είναι όμως τα μυστικά αυτής της πολύτιμης σχέσης μέντορα και mentee;




Κάθε γυναίκα που έχει προσπαθήσει έστω και μια φορά να δημιουργήσει την δική της επιχείρηση, το δικό της project έχει βιώσει πόσο μακρύς αλλά και γεμάτος με συνεχή ups and downs είναι αυτός ο δρόμος. Πόσο συχνά βρίσκεσαι σε διλήμματα που δεν μπορείς να απαντήσεις , πόσες φορές νιώθεις κολλημένη σε ένα σημείο μην γνωρίζοντας πως να προχωρήσεις. Εκεί η σχέση μέντορα και mentee έρχεται να δώσει καθοδήγηση, λύσεις αλλά κυρίως παρηγοριά, κουράγιο και ενθάρρυνση. Πρόκειται για μια σχέση για την οποία μόλις τα τελευταία χρόνια μιλάμε στην χώρα μας χάρη σε μια σειρά μη κερδοσκοπικών οργανώσεων που έχουν δημιουργήσει τέτοια πολύτιμα δίκτυα. Είναι μια σχέση που χρειαζόμαστε από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας και που πολλές από εμάς τις γυναίκες που βρισκόμαστε μετά τα 40 ή τα 50 μας δεν είχαμε την τύχη να έχουμε, παρά μόνο αν σταθήκαμε τυχερές να συναντήσουμε μια εμπνευσμένη καθηγήτρια στα σχολικά ή πανεπιστημιακά μας χρόνια ή κάποια εμψυχωτική manager στα πρώτα χρόνια της καριέρας μας. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση WomenDo Business έχει δημιουργήσει ένα τέτοιο πολύτιμο δίκτυο μεντόρων αλλά και μία εξειδικευμένη πλατφόρμα μεντόρων για την κοινωνική επιχειρηματικότητα. To Generation Woman μίλησε με το Women do Business για αυτήν την μοναδική σχέση μέντορα –mentee και τα μυστικά της


Τι εννοούμε όταν λέμε μέντορας;

Όταν λέμε μέντορας, για να το πούμε με απλά λόγια, μιλάμε για κάποιον/α ο/η οποίος/α καθοδηγεί, είναι καθοδηγητής/τρια. Δεν σημαίνει ούτε coach, ούτε σύμβουλος. Ο ρόλος του/της μέντορα είναι για να ενδυναμώσει και να εξελίξει την/τον καθοδηγούμενη/ο προσωπικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά. Συνήθως υλοποιείται με ένα έμπειρο άτομο, τον/την μέντορα/καθοδηγητή/τρια, και ένα λιγότερο έμπειρο άτομο, την/τον καθοδηγούμενη/ο και επιτυγχάνεται μέσω της μεταβίβασης γνώσης αλλά και εμπειριών με μια δεδομένη χρονική διάρκεια. Φυσικά παίζει σημαντικό ρόλο ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη αλλά και η χημεία, το κατάλληλο matching όπως λέμε στο ζευγάρι.


Ποια είναι η σημασία μιας/ενός μέντορα για μια επίδοξη επιχειρηματία;

Η σημασία μπορεί να είναι καθοριστική, γιατί αν έχει υπάρξει το κατάλληλο ταίριασμα στην χημεία και μπορεί να εμπνέεται από το άτομο που την καθοδηγεί μπορεί να τη βοηθήσει πάρα πολύ στην εξέλιξη της επιχειρηματικής της ιδέας μπορεί να είναι σταθμός στην πορεία της καθότι μέσα από την ανταλλαγή εμπειριών, μέσα από την καθοδήγηση αλλά και μέσα από το ίδιο το παράδειγμα της/του μέντορα μπορεί να είναι μοχλός δραστηριοποίησης αλλά και να αποτελεί ενδυνάμωση και κίνητρο για να συνεχίσει.


Οι ιδρύτριες του Women Do Business Νατάσα Γρηγοράκη και Έρη Παυλάκη
Οι ιδρύτριες του Women Do Business Νατάσα Γρηγοράκη και Έρη Παυλάκη

Πως επιλέγετε τις/τους μέντορες στο Women Do Business και πως τις ταιριάζετε με τις/τους mentees;

Έχει να κάνει με την εμπειρία τους και με την εξειδίκευσή τους, σίγουρα όμως για εμάς έχει να κάνει το αν ταιριάζουν οι αξίες μας οι αντιλήψεις μας αλλά και τα κίνητρά μας προκειμένου να συνεισφέρουμε σε μια γυναίκα που θέλει να υλοποιήσει την επιχειρηματική της ιδέα. Πραγματοποιούμε συναντήσεις, γνωρίζουμε προσωπικά τον κάθε ένα και κάθε μία από τους μέντορες ώστε να σχηματίζουμε μία ολοκληρωμένη άποψη. Αντίστοιχα τώρα για να γίνει το κατάλληλο matching (ταίριασμα) με τις mentees το αντικείμενο δραστηριοποίησης είτε του μέντορα είτε της mentee έχει ιδιαίτερη σημασία, όπως επίσης, πολλές φορές λαμβάνουμε υπόψη και το γεωγραφικό κριτήριο, καθώς και το είδος της επιχειρηματικότητας αν είναι κοινωνική, αν είναι παραδοσιακή Kαθόλη τη διάρκεια του mentoring παρακολουθούμε τις αξιολογήσεις που ζητάμε και από τις δύο πλευρές και αν διαπιστώσουμε ότι κάποιο ταίριασμα μπορεί να μην ήταν το ιδανικό απευθείας αλλάζουμε και κάνουμε ένα νέο ταίριασμα που να είναι ιδανικό για την κάθε πλευρά.


Τι μπορεί να πάει λάθος;

Κάτι που μπορεί να πάει λάθος είναι οι χαρακτήρες, κάποιος μπορεί να είναι πιο δυναμικός, πιο επιθετικός ή πιο ήπιων τόνων, όπως και η προσέγγιση, κάποια/ος μπορεί να έχει μια προσέγγιση πιο αυστηρή και κάποια/ος να θέλει μια προσέγγιση με πιο προσιτό ύφος και τρόπο. Αυτό όμως πάλι διαφαίνεται από την πρώτη συνάντηση και από τις πρώτες αξιολογήσεις. Πολύ σημαντικό είναι αν κάτι δεν είναι αυτό που μας αντιπροσωπεύει αφού αυτό γίνεται για να εξελιχθούμε και να βοηθηθούμε είναι καλό να το λέμε και να το μοιραζόμαστε, με όμορφο τρόπο, και έτσι βοηθάμε και την οργάνωση, τον/την μέντορα αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό.


Τι θα συμβουλεύατε μια γυναίκα που θέλει να αναζητήσει μόνη της μια/έναν μέντορα. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και τι πρέπει να προσέξει;

Μπορεί να αναζητήσει αρκετές οργανώσεις μη κερδοσκοπικές που προσφέρουν mentoring ανά την Ελλάδα, ακόμα και σε περιφέρειες σε συνεργασία με έμπειρους και εξειδικευμένους συνεργάτες. Για παράδειγμα, αν μπουν στο site του Women Do Business υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία που αναφέρει Μέντορες και μπορούν να δουν τα προφίλ τους.

Κάθε χρόνο, πέραν του ότι υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένου mentoring καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, υπάρχει και ένα "Τρίμηνο Πρόγραμμα Mentoring" από το Women Do Business που ανακοινώνεται και μπορεί να συμμετάσχει όποια το επιθυμεί, υποβάλλοντας την αίτηση της. Είναι θεμιτό και κατανοητό κάποια να επιθυμεί και να ζητήσει συγκεκριμένο-η μέντορα και από την πλευρά μας ως φορείς είναι σημαντικό να το ακούμε. Εάν η καθοδηγούμενη εμπνέεται από τον/την Μέντορα θα λειτουργήσει μόνο θετικά στην εξέλιξη της και στην σχέση τους.


Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας μια ιστορία ιδανικού ταιριάσματος.

Μία ιστορία ιδανικού ταιριάσματος έχει προκύψει από μία mentee που είχαμε και της οποίας το προηγούμενο ταίριασμά της δεν ήταν αυτό που την αντιπροσώπευε, μας το μοιράστηκε και την βοηθήσαμε να επιλέξει τον/την μέντορα που θα την ενέπνεε και πίστευε ότι θα την βοηθούσε περισσότερο. Τελικά αυτό το ταίριασμα ήταν πράγματι μαγικό, η mentee μας έστελνε μηνύματα για το πόσο χαρούμενη είναι και πόσο ασφαλής νιώθει με αυτήν την μέντορα μέχρι που κάποια στιγμή η μέντοράς της ήρθε στην Κρήτη, της έκανε έκπληξη, πήγε στο νέο-ιδρυθέν κατάστημά της, της έκανε και μία επαγγελματική φωτογράφιση δώρο για να την υποστηρίξει γιατί ήταν κάτι που δεν μπορούσε να υποστηρίξει μόνη της και μας έδειξαν κάποιες υπέροχες αναρτήσεις με τις δυο τους μαζί που ήταν κάτι πολύ συγκινητικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος/α μέντορας δεν πάει στο κατάστημα της mentee του δεν είναι πετυχημένος/η, το ακριβώς αντίθετο. Μπορεί να είμαστε πολύ τυπικοί-ές στη διαδικασία και να μην θέλουμε να εισέλθουμε σε πιο προσωπική σχέση και παρόλα αυτά να καταφέρουμε να υποστηρίξουμε την mentee μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


H πλατφόρμα του koinonikoepixeiro.eu
H πλατφόρμα του koinonikoepixeiro.eu

Μιλήστε μας για την πλατφόρμα koinonikoepixeiro.eu

Το koinonikoepixeiro.eu δημιουργήθηκε μέσα από το κενό που διαπιστώσαμε ότι υπάρχει σε ότι αφορά την ενημέρωση γύρω από την κοινωνική επιχειρηματικότητα αλλά και την καθοδήγηση από εξειδικευμένους μέντορες πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο, διότι η κοινωνική επιχειρηματικότητα με την παραδοσιακή επιχειρηματικότητα έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους. Πολλές φορές αν κάποιος/α μέντορας δεν είναι ενήμερος/η για την κοινωνική επιχειρηματικότητα μπορεί να μην μπορεί να κατανοήσει πραγματικά τι σημαίνει κοινωνικός αντίκτυπος κάτι που είναι προ απαιτούμενο στην κοινωνική επιχειρηματικότητα και να μη μπορέσει να υποστηρίξει κατάλληλα μία υποψήφια mentee εν δυνάμει επιχειρηματία ή γυναίκα επιχειρηματία που θέλει να εξελίξει την επιχείρηση της και να μεταπηδήσει στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. Η πλατφόρμα αυτή είναι σαν το facebook της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, μπορεί οποιοσδήποτε θέλει να δημιουργήσει μια επιχείρηση να μάθει γύρω από αυτή, να δημιουργήσει το προφίλ του ή αντίστοιχα και ένας μέντορας ο οποίος διατηρεί μια κοινωνική επιχείρηση και είναι έμπειρος πάνω σε αυτό, να δημιουργήσει το προφίλ του έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ένα ταίριασμα και να ζητήσει καθοδήγηση ο/η υποψήφιος/α. Απευθύνεται σε όλους και όλες τους εν δυνάμει κοινωνικούς επιχειρηματίες.


Από την εμπειρία σας ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας καλής/ού μέντορα

Ενεργητική ακρόαση, ενσυναίσθηση οι γνώσεις και η εμπειρία σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο, και η πρόθεση και η διάθεση να συνεισφέρει πραγματικά.


bottom of page