Μια διαφορετική ματιά στην Μεγάλη Παραίτηση
top of page
  • Writer's pictureΛουκία Λυκίδη

Μια διαφορετική ματιά στην Μεγάλη Παραίτηση

Updated: Dec 28, 2021

Μήπως υπάρχει μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική εναλλακτική στην Μεγάλη Παραίτηση; Αυτή της συνειδητοποίησης ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται στο να δουλεύουμε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να δουλεύουμε.




Η Μεγάλη Παραίτηση μπορεί να ανακηρυχθεί ίσως στην σημαντικότερη κοινωνική τάση της χρονιάς που φεύγει. Και καθώς όλοι συμφωνούν πως η τηλεργασία λόγω πανδημίας έκανε τους εργαζόμενους να ανακαλύψουν την χαρά του ευέλικτου ωραρίου, της «νομαδικής» εργασιακής ζωής, του ελεύθερου χρόνου, του dressing down, της καθημερινότητας χωρίς διαδρομές προς και από την δουλειά, μια διαφορετική άποψη έρχεται να μας κάνει να αναρωτηθούμε.


Η παραίτηση είναι όντως η λύση; Η αρθρογράφος του girlboss.com Emily Tamfo αμφιβάλλει και μοιράζεται αυτές τις αμφιβολίες της στο άρθρο «Η άλλη πλευρά της Μεγάλης Παραίτησης» καθώς παρακολουθεί τους πάντες γύρω της να αφήνουν την σταθερή δουλειά τους για να ανοίξουν την δική τους επιχείρηση, για να ταξιδέψουν στον κόσμο σαν σύγχρονοι νομάδες της τηλεργασίας ή ακόμη και για να πολιτευθούν. Τους παρακολουθεί αλλά διστάζει να τους ακολουθήσει καθώς αναρωτιέται. Μήπως η ανταλλαγή μιας 9-5 δουλειάς με την 24/7 έγνοια ενός entrepreneur δεν είναι και ένα τόσο συμφέρον deal;


Με την σκέψη της συμφωνεί η Emily Key, πρώην στέλεχος μεγάλης εταιρείας τεχνολογίας που παραιτήθηκε για να ανοίξει την δική της επιχείρηση η οποία όμως σύντομα επέστρεψε στην μισθωτή εργασία σε άλλη εταιρεία. «Φαίνεται πως συχνά ωραιοποιούμε την ζωή του ελεύθερου επαγγελματία» αναφέρει η Key. Και συνεχίζει: «Αυτό που συχνά δεν λέμε είναι πως η μέρα του ελεύθερου επαγγελματία μπορεί να έχει ευελιξία, αλλά πολύ συχνά δεν έχει ωράριο. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η κουλτούρα της εργασίας είναι εθιστική. Η Μεγάλη Παραίτηση για τους εργασιομανείς είναι σαν την φίλη που προσπαθεί να κόψει το κάπνισμα και καταλήγει να τρώει όλη την ώρα. Με την παραίτηση θέλουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε εθισμένοι στην δουλειά μας ενώ στην πραγματικότητα είμαστε και μάλιστα υπερβολικά. Ίσως το σοφότερο πράγμα να κάνει κανείς όταν όλοι τρέχουν να παραιτηθούν είναι να κάτσει ακίνητος»




Ίσως αυτή η περίοδος της γιορτής, της χαλάρωσης, της παύσης από την εργασιακή επαναλαμβανόμενη ρουτίνα είναι η κατάλληλη ώρα να κάτσουμε ακίνητοι και να σκεφτούμε. Ειδικά όσοι από εμάς βρίσκουμε συχνά τον εαυτό μας βυθισμένο στην εργασιομανία ή την εργασιοθεραπεία. Αν για να απολαύσουμε το time off μας πρέπει να έχουμε τσεκάρει όλα τα boxes της εργασιακής to do list. Αν οι προθεσμίες και τα project μας είναι στο μυαλό μας συνεχώς, ακόμη και μετά τις εργάσιμες ώρες.


Μήπως το πρόβλημα δεν είναι η εργασία –μισθωτή ή μη- αλλά το νόημα, οι αξίες και οι προσδοκίες με τις οποίες την φορτώνουμε; «Για το καλό μου (καθώς παρακολουθώ γύρω μου ανθρώπους να παθαίνουν burn out), αποφάσισα πως πια η δουλειά μου δεν θα αποτελεί μια περιοχή στην οποία θα αναζητώ προσωπική ολοκλήρωση. Μου πήρε χρόνια να καταλάβω πως όσο περισσότερο κυνηγούσα έναν ρόλο, μια εταιρεία, μια προαγωγή για να νιώσω ευτυχισμένη τόσο πιο δυστυχής γινόμουν» γράφει η Emily Τamfo στο άρθρο της. Και συνεχίζει «Μου πήρε πολύ χρόνο να αποσυνδέσω την αίσθηση της προσωπικής αξίας μου από την δουλειά μου. Ήταν πολύ δύσκολο γιατί κυριολεκτικά είχα ανατραφεί με αυτή την ιδέα. Αν δεν ήμουν παραγωγική τιμωρούσα τον εαυτό μου. Δεν μου άξιζε να περάσω καλά. Δεν μου άξιζε να ξεκουραστώ και να κοιμηθώ. Δεν άξιζα αγάπη και επιβράβευση μέχρι να έχω εξοντώσει τον εαυτό μου στην δουλειά».


Όπως η Tamfo, η Key και πολλοί άλλοι από εμάς έχουμε πέσει στην παγίδα του να ζούμε για να δουλεύουμε και όχι να δουλεύουμε για να ζούμε. Έχουμε πείσει τους εαυτούς μας ότι η επιτυχία ορίζεται από τα επίπεδα ικανοποίησης που νιώθει κανείς στην δουλειά του. Και πως η καριέρα μπορεί να μας δώσει αξία, νόημα στην ζωή μας ή να μας κάνει να νιώσουμε προσωπική ολοκλήρωση. «Από την στιγμή που έπαψα να θεωρώ την δουλειά την βασική πηγή ευτυχίας μου αισθάνθηκα πιο ελαφριά. Απελευθερώθηκα από την συνεχή αναζήτηση αποδοχής μέσα από την καριέρα μου και άρχισα να προσπαθώ να βρίσκω χαρά μετά τις ώρες δουλειάς » καταλήγει η Tamfo που αφού πρώτα συνειδητοποίησε την Μεγάλη Αυταπάτη κατάφερε να απελευθερωθεί από αυτή. Μήπως τελικά αυτή είναι μια πιο ουσιαστική και αποτελεσματική εναλλακτική στην δημοφιλή Μεγάλη Παραίτηση; Ας μείνουμε για λίγο ακίνητοι και ας το σκεφτούμε.



114 views
bottom of page