Ιστορίες για την γυάλινη oροφή
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Ιστορίες για την γυάλινη oροφή

Updated: Mar 19, 2022

Είκοσι γυναίκες σε πρώτο πρόσωπο μοιράζονται την δική τους αλήθεια για την γυάλινη οροφή μέσα από την εξαιρετική έκδοση Womathon.



Δεν υπάρχει κάτι πιο επιδραστικό από μια δυνατή ιστορία. Μια συναρπαστική αφήγηση μπορεί να σε συγκινήσει, να σε επηρεάσει, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και να αλλάξει τη ζωή σου. Είναι ταλέντο το να ξέρεις να διηγηθείς μια ιστορία. Ένα ταλέντο που αναμφισβήτητα έχει η Αγγελική Κοσμοπούλου, εμπνεύστρια και ιδρύτρια του Storymentor. Μια γυναίκα φύσει και θέσει μέντορας, έμπνευση για τους ανθρώπους που έχουν την τύχη να την γνωρίσουν, η οποία σε όλη την διάρκεια της καριέρας της λέει ιστορίες είτε από την θέση της υπεύθυνης επικοινωνίας, είτε από αυτήν την εκτελεστικής διευθύντριας στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, είτε ταξιδεύοντας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να συλλέξει πλαστικά σκουπίδια δίνοντας το μήνυμα για ένα μέλλον χωρίς πλαστικό. Στο πρόσφατο project του Storymentor, με τίτλο Womathon επέλεξε να ζητήσει από άλλες γυναίκες να πουν την ιστορία τους. Γυναίκες «ανώνυμες» «απλές, καθημερινές» που δεν βρίσκονται στα φώτα της δημοσιότητας αλλά διαγράφουν την πορεία τους σε δύσκολους ανταγωνιστικούς στίβους, παλεύουν, δοκιμάζονται, επιτυγχάνουν, αποτυγχάνουν, δεν τα παρατούν, προσκρούουν σε εμπόδια, τοίχους, γυάλινες οροφές. Η έκδοση Womathon μέσα από είκοσι ενδιαφέρουσες ιστορίες μιλά για την επώδυνη πρόσκρουση στην γυάλινη οροφή.



H Αγγελική Κοσμοπούλου με την Γιάννα Χορμόβα
H Αγγελική Κοσμοπούλου με την Γιάννα Χορμόβα

Μια Πέμπττη απόγευμα στο Κολωνάκι γυναίκες διαφορετικών ιδιοτήτων, ηλικιών, background συναντήθηκαν για να πουν και να ακούσουν ιστορίες. Ιστορίες με τις οποίες θα μπορούσαν να ταυτιστούν και οι οποίες θα τις έκαναν να νιώσουν ότι δεν είναι μόνες. Γιατί έτσι λειτουργούν οι ιστορίες. Σπάνε την σιωπή αλλά και την μοναξιά. Την εκδήλωση άνοιξε η Γιάννα Χορμόβα, Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων τονίζοντας την ανάγκη να μην μένουμε στις στατιστικές που επαληθεύουν την γυάλινη οροφή που βρίσκεται ασφυκτικά πάνω από τα κεφάλια των γυναικών αλλά να γίνουν ενέργειες για να την σπάσουμε. Στην συνέχεια η Έλια Ψυλλάκη, καθηγήτρια της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης η Βιβή Ανθοπούλου, Διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη αλλά και η Χρύσα Καρακόιδα , δικηγόρος παρ Αρείω Πάγο μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες γυάλινης οροφής αναφερόμενες και όλα τα στερεότυπα που χρειάστηκε να καταρρίψουν σε μάχες που δίνονταν σε γραφεία, συμβούλια, πρυτανείες και corporate περιβάλλοντα.




«Μα τι άλλο θέλεις πια; Δεν σου φτάνει αυτή η θέση;». «Γλωσσολόγο προσλάβαμε, όχι γλωσσοκοπάνα», «Γιατί δεν κάθεσαι σπίτι να μεγαλώσεις τα παιδάκια σου» «Να φωνάξεις τον μηχανικό. Εσύ είσαι κοριτσάκι, δεν είσαι μηχανικός » ήταν οι φράσεις με τις οποίες επέλεξε να ξεκινήσει την παρουσίασή της η Αγγελική Κοσμοπούλου. Φράσεις αληθινές που αντιμετώπισαν οι γυναίκες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους στην έκδοση «Womathon. Προσωπικές ιστορίες για τη γυάλινη οροφή» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund.



Έλια Ψυλλάκη, Βιβή Ανθοπούοου και Χρύσα Καρακόιδα
Έλια Ψυλλάκη, Βιβή Ανθοπούλου και Χρύσα Καρακόιδα

«Αυτές οι ιστορίες είναι ο κοινός παρονομαστής ανάμεσα σε μια δικηγόρο, μια οικονομολόγο και μια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο, ανάμεσα σε μια αρχιτέκτονα, μια χημικό και μια διευθύντρια στον κοινωφελή χώρο, γυναίκες φαινομενικά ασύνδετες μεταξύ τους μα με κοινές αγωνίες και επιδιώξεις . Μας θυμίζουν ότι οι δυσκολίες μας, τα εμπόδια μας και αυτά που μας θυμώνουν δεν είναι μόνον δικά μας . Αν τα φωτίσουμε με λόγια που λέμε ή γράφουμε λειτουργούν θεραπευτικά για εμάς τις ίδιες και ταυτόχρονα καθοδηγούν άλλες γυναίκες» γράφει η Αγγελική Κοσμοπούλου στον πρόλογο της έκδοσης συνοψίζοντας και τον σκοπό της.

Διατρέχοντας τις σελίδες του βιβλίου και τις διαφορετικές ιστορίες κάθε αναγνώστρια θα πιάσει τον εαυτό της να συμπάσχει, να αγανακτεί, να ταυτίζεται. Με την γιατρό που πέρασαν για νοσοκόμα, την Επιστημονική Σύμβουλο για γραμματέα, την Υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας για υπεύθυνη του catering. Με την νεαρή γυναίκα που ντύνεται με αυστηρά ταγιέρ για να κερδίσει την εμπιστοσύνη. Με την γυναίκα που κάθεται στο τραπέζι του Διοικητικού Συμβουλίου και νιώθει αόρατη. Με την επιστήμονα που δεν μπορεί να κάνει την δουλειά της γρήγορα και αποτελεσματικά γιατί δεν έχει βοήθεια με το σπίτι και τα παιδιά. Με τις γυναίκες που χρειάστηκε να παλέψουν με στερεότυπα και προκαταλήψεις ακόμη και στο ίδιο τους το σπίτι.


Η έκδοση Womathon

Οι ιστορίες των γυναικών αυτών εκτός από μια γλαφυρή σε πρώτο πρόσωπο σχεδόν ρεπορταζιακή καταγραφή των καθημερινών προκλήσεων που βιώνουν εργαζόμενες σε διαφορετικούς τομείς είναι και μια θεραπευτική διαδικασία τόσο για αυτές που διηγούνται όσο και για αυτές τις γυναίκες που ακούν τις ιστορίες. Αυτό διαπίστωσαν όσοι και όσες βρέθηκαν εκείνο το απόγευμα Πέμπτης στην εκδήλωση της παρουσίασης του Womathon. Ταυτόχρονα to Womathon γίνεται η αφορμή για να δημιουργηθεί μια ζωντανή και δραστήρια κοινότητα γυναικών που μοιράζεται εμπειρίες, αναζητά αλλά και δίνει έμπνευση, θάρρος αλλά προπάντων λύσεις. Ναι όλα αυτά μπορούν να γίνουν ακόμη και μέσα από μια ιστορία. Μια τέτοια θα μπορούσε να είναι και η δική σου.


Διαβάστε τις 20 ιστορίες του Womathon ζητώντας την ταχυδρομική αποστολή της έκδοσης στο info@storymentor.gr ή στο facebook.com/Storymentor



145 views
bottom of page