top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Ένας οργανισμός για την Εκπαίδευση και το Περιβάλλον

Updated: Feb 28, 2023

Ο οργανισμός Small Educational Paradises ιδρύθηκε με στόχο να κινητοποιήσει την Κοινωνία των Πολιτών σε δύο τομείς με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο. Tην εκπαίδευση και το περιβάλλον.Είναι δυνατόν να δούμε την εκπαίδευση αλλιώς; Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε θετικά την αποτυχία; Είναι εφικτό οι πολίτες να αναλάβουμε την ευθύνη για την βελτίωση της δικής μας ζωής; Oι Small Educational Paradises πιστεύουν πως γίνεται. Το Generation Woman συνάντησε την ιδρύτρια του οργανισμού Γεωργία Φουντουλάκη και μίλησε μαζί της για το πως τα μέλη της εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση


Γεωργία Φουντουλάκη
Γεωργία Φουντουλάκη

Πως αποφασίσατε να ιδρύσετε τον οργανισμό Small Educational Paradises;


Για καιρό με απασχολούσε το ζήτημα των πατριαρχικών δομών και οι τρόποι που ουσιαστικά διδασκόμαστε ή δεν διδασκόμαστε ποιες είναι αυτές οι δομές και πως λειτουργούν. Έτσι στην ραδιοφωνική μου εκπομπή Small Paraisos στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είχα διαμορφώσει μία θεματική με τίτλο «Γλωσσούδες» βασισμένο σε γυναικείες ιστορίες ενδυνάμωσης και πατριαρχικών μοντέλων συμπεριφοράς. Στην εκπομπή συχνά επέστρεφε το θέμα της εκπαίδευσης και έχοντας μια περίοδο ζήσει στο εξωτερικό όπου πολλά πράγματα γίνονται διαφορετικά η ιδέα ενός οργανισμού όπου θα ξανα-σκέφτεται πάνω στην εκπαίδευση» αυτό που στα αγγλικά λέμε «Re-Thinking Education” σχηματιζόταν μέσα μου. Συνειδητοποιούσα πως υπάρχει μία ανάγκη να δούμε την εκπαίδευση από άλλες οπτικές γωνίες. Έτσι δημιουργήθηκε μια κοινότητα εθελοντών που ήθελε να προσφέρει έργο σε τομείς υψηλής προτεραιότητας, όπως είναι το Re-Thinking Education/Self-learning, το Περιβάλλον, η Κοινωνία και ο Πολιτισμός, Νέες Δεξιότητες και Well-being. Κάπως έτσι πήραν σχήμα και ιδρύθηκαν οι «Small Educational Paradises» το 2022.

Δράση των Small Educational Paradises

Ποιοι είναι οι στόχοι σας;


Επιδίωξη μας είναι να καινοτομήσουμε παράγοντας και προσφέροντας «tailor made”εκπαιδευτικό και πολιτισμικό υλικό, επιμορφώνοντας ενήλικες, εκπαιδευτικούς, παιδιά δημιουργώντας εκπαιδευτικά και ερευνητικά δίκτυα, αναπτύσσοντας ψηφιακές εφαρμογές. Γιατί η μάθηση δεν σταματά ποτέ! Βασικοί μας στόχοι είναι να υποστηρίζουμε την κοινωνική και συναισθηματική μάθηση, να ενθαρρύνουμε την πολιτιστική ποικιλομορφία και τον διάλογο, να καλλιεργούμε την έννοια της ενσυναίσθησης, η οποία είναι απαραίτητη στην κοινωνία μας, και να δημιουργήσουμε μία κοινότητα ανθρώπων από όλα τα κοινωνικά στρώματα που θέλουν να ξανασκεφτούν το θέμα της εκπαίδευσης.


Γιατί επιλέξατε το κομμάτι της εκπαίδευσης;


Σημαντικότατη αξία για τον οργανισμό μας είναι η αγάπη για την μάθηση. Εκτιμούμε αυτή την αξία, γιατί η εκπαίδευση μπορεί να φέρει χαρά, σύνδεση, πληρότητα, διασκέδαση, ικανοποίηση και τον παράγοντα WOW! Η αγάπη για την εκπαίδευση είναι οδηγός δύναμη για μία δια βίου μάθηση! Είναι η μάθηση που βοηθά τους ανθρώπους να συνδέονται και να συνεισφέρουν σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Η ομάδα των Small Educational Paradises προσπαθεί να δημιουργήσει μία κοινότητα ανθρώπων που πιστεύουν πως μπορούμε να δούμε και να κάνουμε την εκπαίδευση διαφορετικά.


Ποιες είναι οι δράσεις που έχετε πραγματοποιήσει;


Συμβάλλουμε ως οργανισμός στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση. Ο οργανισμός μας ενεργά συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την οικονομική βιωσιμότητα του ίδιου του οργανισμού συλλέγοντας πλαστικά/γυάλινα μπουκάλια και κουτάκια αλουμινίου. Επίσης παράγουμε ένα podcast με συνεντεύξεις για θέματα και δράσεις που μας ενδιαφέρουν και που άπτονται της κοινωνίας των πολιτών. Η θεματική αυτή υποστηρίζει την έννοια του Ενεργού Πολίτη, ο οποίος αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τη βελτίωση της δικής του ζωής, όπως και των συνανθρώπων του. Υποστηρίζοντας την Επιστήμη των Πολιτών, συμμετείχαμε στη δράση εξερεύνησης, αναγνώρισης και διαμοιρασμού παρατηρήσεων των τοπικών άγριων φυτών με την εφαρμογή PlantNet, ένα εργαλείο που βοηθάει στην αναγνώριση φυτών από φωτογραφίες. Η Δράση έγινε σε συνεργασία με τα Γραφεία Περιβαλλοντικής ΔΔΕ Β’ και Γ’ Αθήνας, το Κέντρο Επεξεργασίας, Ελέγχου και Πιστοποίησης του Δασικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, και την Med Culture. Η πιο πρόσφατην δράση μας είναι τα σεμινάρια. Το πρώτο μας Webminar που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο είχε τίτλο ΑποΤΥΧΗα και η ανταπόκριση όσο και η αξιολόγηση του από το πολυπληθές κοινό που το παρακολούθησε ήταν συγκινητική μπορώ να πω.

H αφίσα του webinar Από-ΤΥΧΗ-α

Γιατί επιλέξατε το θέμα της αποτυχίας;


Θέλαμε να αποστιγματοποιήσουμε την αποτυχία από την κοινωνία αλλά

και από την εκπαιδευτική κοινότητα, και να την δούμε ως ευκαιρία. Η αποτυχία είναι ένα εντελώς αναπόφευκτο μέρος του να είσαι άνθρωπος. Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μιλάμε για την αποτυχία. Δεν είναι κάτι έξω από την καθημερινή μας ζωή και όμως συνειδητοποιήσαμε ότι δεν μιλάμε για τις αποτυχίες μας αρκετά (για να μην πω καθόλου). Κάθε ένας από εμάς αποτυγχάνει μερικές ή και πολλές φορές.


Η έρευνα έχει δείξει ότι το να είσαι ανοιχτός και να συζητάς την αποτυχία είναι συχνά μια γόνιμη ευκαιρία μάθησης και μια ευκαιρία απομυθοποίησης της επιτυχίας. Από την άλλη πλευρά είναι ο προβληματισμός που επιφέρει, και μέσω του προβληματισμού αυτού έρχεται η όποια ανάπτυξη και η επιτυχία (όπως κι αν το ορίζουμε). Παραδείγματα έφηβων μαθητών έχουν αποδείξει ότι μαθαίνοντας για τις προηγούμενες αποτυχίες μεγάλων επιστημόνων, τα πήγαν καλύτερα στα επιστημονικά προγράμματα από τους συμμαθητές τους που δεν έμαθαν για αυτές. Αυτό όμως δεν συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα (για να μην το γενικολογήσω και πω καθόλου). Αντιθέτως, έχουμε μάθει να καυτηριάζουμε τα λάθη, να τα αναζητάμε στους άλλους (σε μία απόδειξη κοινωνικής υπεροχής) και να μην τα συγχωρούμε, σε αντίθεση με άλλα κοινωνικά και εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως. Επίσης, πολύς λόγος γίνεται για τα οικοσυστήματα των startup και την επιχειρηματικότητα και είναι πολύ εύκολο να δεις στην ελληνική κοινωνία ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξεφεύγουν ποτέ από το έδαφος επειδή φοβούνται την αποτυχία. Όπου κι αν κοιτάξουμε, παίρνουμε το μήνυμα ότι η τελειότητα είναι αναμενόμενη. Και αν δεν μπορείς να το πετύχεις, δεν έχεις κανέναν να κατηγορήσεις παρά μόνο τον εαυτό σου. Ίσως λοιπόν αν επισημάνουμε ιστορίες (τόσο θετικές όσο και αρνητικές) ατόμων που έχουν προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω στην ζωή τους, ή που έχουν κάνει κάτι σπουδαίο, ή που βρίσκονται στην διαδικασία, μπορούμε να μετριάσουμε αυτόν τον αρχικό φόβο.webinar Απο-ΤΥΧΗ-α

Ποιά ήταν τα σημαντικότερα συμπεράσματα του webinar;

Το κυριότερο και κοινό συμπέρασμα από τις 6 διαφορετικές ομιλίες ήταν ότι τα λάθη

είναι εργαλεία μάθησης . O φόβος της αποτυχίας είναι επίκτητος, απόρροια ενός επικριτικού περιβάλλοντος. Η αποτυχία είναι πρώτον σχετική και δεύτερον δυναμική και όχι στατική και απόλυτη (όπως έχουμε μάθει να την αντιμετωπίζουμε). Για την όποια επιχειρηματικότητα η αποτυχία αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να επιτύχουμε, εν τέλει, τους στόχους μας. Για το γυναικείο φύλο και τις μειονότητες που μεγαλώνουν σε πατριαρχικά μοντέλα οφείλουν να αποκτήσουν μια πιο υγιή σχέση με την έννοια της αποτυχίας, με δεδομένες τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που έτσι και αλλιώς υφίστανται στην κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα.

Η διαχείριση της αποτυχίας αποτελεί μια σημαντική δεξιότητα και είναι εξίσου

σημαντική με την επιτυχία. Ενδυναμώνει, δίνει μια αίσθηση (ανα)κατεύθυνσης, μας κρατά γειωμένους, μας μαθαίνει να «ξεφορτωνόμαστε» το φόβο, ανοίγει το δρόμο σε νέες ευκαιρίες και προοπτικές, είναι, «δάσκαλος» των σημαντικών πραγμάτων στην ζωή.

114 views0 comments

Kommentare


bottom of page