Το να πιεστούν τα παιδιά καθώς επιδιώκουν ένα στόχο δεν θα τα βλάψει. Το αντίθετο, τα διδάσκει βιωματικά πολύτιμες για το μέλλον δεξιότητες αυτοδιαχείρισης, όπως η επιμονή και η οργάνωση. Από την Έφη Κυρικάκη
Το μόνο που χρειάζονται από εσάς είναι η υποστήριξη. Πώς;
Ρωτήστε πώς νιώθει το παιδί σας και ακούστε με προσοχή, χωρίς κριτική, όχι για να απαντήσετε, ούτε για να δώσετε συμβουλή – ξέρετε πως δεν πιάνει, εξάλλου. . Απλά ακούστε.
Αφού ακούσετε προσεκτικά, αναγνωρίστε τα συναισθήματα του παιδιού σας. «Πρέπει να νιώθεις πολύ πιεσμένη, ε;» ή «Ακούγεται να είναι δύσκολο για εσένα», «Πώς μπορώ να βοηθήσω;»
Η πιο κλασσική γονική συμβουλή είναι: «Μην αγχώνεσαι» ή «Δεν πρέπει να έχεις άγχος». Και είναι και η πιο άχρηστη επειδή φέρνει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
Τι να πείτε; «Είσαι πολύτιμος! Σ’ αγαπάμε και θα σ’ αγαπάμε το ίδιο ό, τι και να γίνει με τις Πανελλήνιες». «Ξέρω πώς θα κάνεις το καλύτερο που μπορείς».
Όλα θα πάνε καλά όταν τα παιδιά μας είναι καλά.
Η Έφη Κυρικάκη είναι δημιουργός της μεθόδου άνθησης εκπαιδευτικών και μαθητών NeuroLearningPower® που υποστηρίζεται από τη μεταπτυχιακή της έρευνα στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία.
Comments