Οι γυναίκες της Shamsia Hassani
top of page
  • Writer's pictureΛουκία Λυκίδη

Οι γυναίκες της Shamsia Hassani

Updated: Mar 19, 2022

H πρώτη γυναίκα graffiti artist του Αφγανιστάν συνεχίζει να εμπνέει με τα σχέδια της ακόμη και υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.



Κάθε φορά που διαβάζεις για την ιστορία της Shamsia Hassani, της πρώτης γυναίκας graffiti artist στην Καμπούλ δεν μπορείς παρά να σκεφτείς πόσα πολύτιμα και σημαντικά πράγματα χάθηκαν για τις γυναίκες του Αφγανιστάν. Μόλις λίγους μήνες πριν η Shamsia μπορούσε να γεμίζει με την τέχνη της τους τοίχους στους δρόμους της Καμπούλ χωρίς να φοβάται για την ασφάλεια της αλλά και να διδάσκει κορίτσια και γυναίκες σαν λέκτορας στο Τμήμα Καλών Τεχνών και επίκουρη καθηγήτρια Σχεδίου στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν όλα αυτά σταμάτησαν για την Shamsia αλλά και όλες τις άλλες γυναίκες στο Αφγανιστάν που δεν μπορούσαν όχι μόνο να ονειρευτούν το μέλλον τους στην τέχνη, στην επιστήμη ή όπου αλλού αλλά πια δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε την στοιχειώδη ασφάλεια και εκπαίδευση.




Το τελευταίο διάστημα η Shamsia συνεχίζει να ποστάρει τα σχέδια της μέσω των social media. Κάθε νέα της ανάρτηση είναι ανακούφιση για τους φίλους και τους fan της, ένα σημάδι ότι συνεχίζει να είναι ασφαλής. Ένα από τα τελευταία της post –την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο-έχει τίτλο Black Pot of Wishes και αναπαριστά μια γυναίκα να στέκεται σε ένα παράθυρο. Μια εικόνα χίλιες λέξεις για την κατάσταση στο Αφγανιστάν αλλά και για το τι μπορεί να νιώθει μια γυναίκα σαν την Shamsia αυτή τη στιγμή.







H Shamsia γνώρισε την τέχνη του γκράφιτι μέσα από ένα workshop που παρακολούθησε την περίοδο όπου σπούδαζε ζωγραφική στο Πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Οι δρόμοι ήταν το ιδανικό περιβάλλον για αυτήν για να διαδώσει και να μεταδώσει όλα όσα είχε να πει. «Θέλω να ζωγραφίσω πάνω από τις κακές αναμνήσεις του πολέμου στους τοίχους των δρόμων της Καμπούλ. Με αυτόν τον τρόπο νομίζω θα μπορέσω να τις σβήσω και από το μυαλό των ανθρώπων» δήλωνε το 2013.



Πριν την επικράτηση των Ταλιμπάν, οι γυναίκες στα graffiti της Shamsia Hassani αν και συνέχισαν να φορούν μπούργκα –για να θυμίζουν όλα αυτά που έχουν τραξήξει οι γυναίκες στη χώρα της- ήταν επιβλητικές και κυριαρχούσαν στα σχέδια σε μια προσπάθεια της Hassani να αναπαραστήσει τον νέο ρόλο και τις ελευθερίες που είχαν αποκτήσει οι γυναίκες στην χώρα της. Τώρα που όλα αυτά είναι παρελθόν τα σχέδια της Shamsia Hassani γίνονται η χαμένη φωνή των γυναικών στο Αφγανιστάν και μια συνεχής υπενθύμιση των ελπίδων και των ονείρων που πρέπει να επιστρέψουν.






Artwork: © Shamsia Hassani

97 views
bottom of page