Η δασκάλα που έσωσε τη ζωή των μαθητών της
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Η δασκάλα που έσωσε τη ζωή των μαθητών της

Updated: Jul 4, 2021

H ιστορία της δασκάλας που έσωσε τους μαθητές της από το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέκτικατ, πολλά χρόνια μετά, παραμένει συγκλονιστική.


Kaitlin Roig Debellis

Κάθε Δεκέμβρης σημαίνει τη θλιβερή επέτειο της ένοπλης επίθεσης στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook στο Κονέκτικατ το 2012. Τραγικό πρόσωπο αλλά και έμπνευση ήταν η δασκάλα Kaitlin Roig Debellis που κατάφερε να επιβιώσει αλλά και να σώσει τους 16 μαθητές της τάξης της, όταν ένας 20χρονος πρώην μαθητής του σχολείο εισέβαλε, άνοιξε πυρ, σκότωσε 20 παιδιά και 6 ενήλικες και αμέσως μετά αυτοκτόνησε. Σήμερα η Debellis έχει ιδρύσει την οργάνωση Classes4Classes που στηρίζει σχολεία υποβαθμισμένων περιοχών των ΗΠΑ.


Η Kaitlin Roig Debellis ήταν δασκάλα της Α' Δημοτικού στο Sandy Hook και εκείνο το πρωινό της 14ης Δεκεμβρίου όπως κάθε άλλο πρωινό η τάξη της τραγουδούσε το "Oh What a Beautiful Morning" από το μιούζικαλ "Oklahoma", όταν ακούστηκε ένας δυνατός κρότος. «Αμέσως κατάλαβα τι ήταν. Ένιωσα σαν να βρίσκομαι στην μέση ενός πολέμου» είπε στο αμερικάνικο Marie Claire. Ήταν η στιγμή που ο 20χρονος είχε μπει στο σχολείο και πυροβολούσε αδιακρίτως. Άρπαξε τα κλειδιά της και κλείδωσε την πόρτα. Το μόνο ασφαλές μέρος που μπορούσε να σκεφτεί ήταν η τουαλέτα που βρίσκονταν στο πίσω μέρος της αίθουσας. Η δασκάλα στοίβαξε τα παιδιά σε έναν χώρο ενός τετραγωνικού. Ένα πίσω από τη λεκάνη, άλλα δυο πάνω στο καπάκι, ένα ακόμη πάνω στο μηχάνημα με τις χειροπετσέτες. Τα παιδιά στριμωγμένα σαν σαρδέλες και κυριευμένα από φόβο έκλαιγαν και ζητούσαν την μαμά τους. «Μέσα μου δεν πίστευα ότι υπήρχε η ελάχιστη πιθανότητα να γλιτώσουμε, αλλά τους είπα πως τα αγαπούσα πολύ, πως έπρεπε να μείνουμε ήρεμοι και να περιμένουμε τους «καλούς» να έρθουν να μας σώσουν». Σαράντα τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν ήρθαν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας η Debellis δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ένας αστυνομικός πέρασε την ταυτότητα του κάτω από την πόρτα και μόνο τότε εκείνη ξεκλείδωσε την πόρτα. «Τότε μπόρεσα πια να κλάψω. Τα παιδιά ήταν ασφαλή και εγώ μπορούσα να αφεθώ».


Kaitlin Roig Debellis

Τις μέρες που ακολούθησαν η Kaitlin Roig Debellis μετατράπηκε σε εθνική ηρωίδα και πρωταγωνίστησε σε όλα τα πρωτοσέλιδα. 63.780 αρκουδάκια και χιλιάδες κουτιά με σχολικά είδη έφτασαν στο σχολείο. Και τότε η Kaitlin είχε την ιδέα. Θα έστελναν όλα αυτά τα είδη συμπαράστασης σε μη προνομιούχα σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το «Classes4Classes» που μέχρι στιγμής έχει χρηματοδοτήσει 35 projects και έχει δουλέψει με 1500 μαθητές στην Αμερική. «Δεν πιστεύω πως ξεπερνάς κάτι, απλά προχωράς μπροστά». Αυτή είναι και η ιδέα πίσω από το βιβλίο "Choosing Hope" που κυκλοφόρησε το 2016 στο οποίο διηγείται την συγκλονιστική εμπειρία της και ό,τι την ακολούθησε. «Δεν πρόκειται ποτέ να ξεπεράσω αυτό που έγινε τον Δεκέμβρη του 2012. Θα είναι για πάντα κομμάτι μου. Είναι πολύ σημαντικό να είσαι σε επαφή με τα συναισθήματα σου, τα θλιβερά, τα δύσκολα, τα τραυματικά . Θέλω να με θυμούνται σαν κάποια που αποφάσισε πως δεν θα την ορίζει το σκοτάδι και ενθαρρύνει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο».



31 views
bottom of page