Ένα σεμινάριο για την επιχειρηματικότητα
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Ένα σεμινάριο για την επιχειρηματικότητα

Updated: Mar 19, 2022

To πρόγραμμα The business of food ανοίγει νέους ορίζοντες για τις νέες γυναίκες εκπαιδεύοντας τες να ανοίξουν την δική τους μικρή επιχείρηση τροφίμων. Γιατί η γνώση είναι δύναμη.


Δεν υπάρχει ισχυρότερο τονωτικό της αυτοπεποίθησης για μια γυναίκα από το να ανοίξει την δική της επιχείρηση, ανεξάρτητα από το είδος ή το μέγεθός της. Η αίσθηση της ανεξαρτησίας, της προοπτικής, κάθε νέο skill που αποκτάς, κάθε μικρό πράγμα που σε φέρνει πιο κοντά στον στόχο σου, είναι ένα boost αυτοπεποίθησης, σιγουριάς και ικανοποίησης. Αυτό γνώριζε από πρώτο χέρι η Μελίνα Ταπραντζή που έχοντας δημιουργήσει την δική της βραβευμένη κοινωνική επιχείρηση, την Wise Greece, που προωθεί προϊόντα μικρών Ελλήνων παραγωγών στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, θέλησε να μοιραστεί αυτήν την αίσθηση και να δώσει αυτήν την ευκαιρία και σε άλλες γυναίκες μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα The business of food που υλοποιείται στα πλαίσια του Active Citizens Fund. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο γύρω από το τρόφιμο και την επιχειρηματικότητα που θα προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ώστε να αποκτήσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα για εκείνους και την οικογένειά τους» εξηγεί η Μελίνα Ταπραντζή.


Το 69% των συμμετεχόντων στα σεμινάρια «The business of food», όπως σημειώνει είναι γυναίκες. «Πρόκειται για απλές, καθημερινές γυναίκες που μαγειρεύουν και φτιάχνουν χειροποίητα προϊόντα στην κουζίνα του σπιτιού τους με αγνές πρώτες ύλες χωρίς συντηρητικά. Έχουν στα χέρια τους ένα μοναδικό προϊόν, με εξαιρετική γεύση και ποιότητα αλλά δεν γνωρίζουν ούτε πώς να το προωθήσουν, ούτε πως και πού θα βρουν τα κατάλληλα δίκτυα. Επιπλέον συχνά οι νέες ή οι άνεργες γυναίκες, διστάζουν να ενταχθούν στον τομέα της επιχειρηματικότητας και στον αγροδιατροφικό χώρο γιατί πιστεύουν ότι δεν έχουν τις γνώσεις, τις σπουδές, τις επαφές ή είναι αδύνατο να βρουν κεφάλαιο για να το κάνουν. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η WiseGreece με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “The Business of Food για να δείξουμε ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο».



Μελίνα Ταπραντζή
Μελίνα Ταπραντζή

Είναι όντως η επιχειρηματικότητα μέσο ενδυνάμωσης ρωτώ την Μελίνα Ταπραντζή. «Το “The business of food” ξεκινά με την ενδυνάμωση! Στα σεμινάριά μας, η Ελπίδα Κόκκοτα από τη Mexoxo, που δουλεύει εδώ και χρόνια πάνω στην ενδυνάμωση των γυναικών, ξεκινά με το σεμινάριο «Πώς θα ξεπεράσουμε τους φόβους μας και θα κάνουμε το επόμενο βήμα». Επιπλέον οι επιτυχημένοι παραγωγοί που φιλοξενούμε -σίγουρα πάντα μέσα σε αυτούς και γυναίκες- λειτουργούν σαν πρότυπο για τις συμμετέχουσες, αφού βλέπουν ότι αν τα κατάφερε ακόμα μία «γυναίκα της διπλανής πόρτας» τότε σίγουρα μπορούν και εκείνες» εξηγεί.



Ελπίδα Κόκκοτα
Ελπίδα Κόκκοτα

Η οργάνωση Mexoxo που συμμετέχει στο πρόγραμμα έχει στηρίξει πάνω από 6500 γυναίκες στο να πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρα τους. Ο ρόλος της ιδρύτριας της οργάνωσης Ελπίδας Κόκκοτα στο πρόγραμμα είναι να διευκολύνει τις συμμετέχουσες να αναγνωρίσουν τα ταλέντα τους και να αγκαλιάσουν όλους τους φόβους που τις σταματούν από το να κάνουν το πρώτο βήμα προς την εκπλήρωση των ονείρων τους. «Να τις εμπνεύσω να δουν τον στόχο και να βρουν το κουράγιο να φτάσουν εκεί. Να γίνουν ανθεκτικές στο όχι και να δοκιμάσουν ξανά και ξανά. Γιατί όσες προκλήσεις και να βρεθούν μπροστά σου όταν κάνεις αυτό που αγαπάς μόνο τότε είσαι ευτυχισμένη» μου εξηγεί. Την ρωτώ ποιo είναι το μυστικό της εμψύχωσης και της ενδυνάμωσης. «Οι Ελληνίδες όπως τις έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές είναι “σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας” και μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν ένα σημαντικό αποτύπωμα για τις ίδιες και για την κοινωνία. Η τύχη είναι με τις τολμηρές!».


Τι είναι όμως αυτό τελικά που κρατά τις γυναίκες πίσω και τι μπορεί να γίνει για αυτό; «Είναι γεγονός ότι μία γυναίκα επιχειρηματίας αντιμετωπίζει περισσότερες δυσκολίες από ότι ένας άνδρας» αναφέρει η Μελίνα Ταπραντζή. Και συνεχίζει «Άλλες προέρχονται από εξωτερικούς παράγοντες, άλλες τις δημιουργούμε και εμείς οι ίδιες στον εαυτό μας, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η απαιτούμενη υποστήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον, ώστε να κάνει η γυναίκα αυτό το βήμα. Πιστεύω από την άλλη ότι οι φοβίες, οι ανησυχίες και τα ρίσκα είναι κοινά σε όλους τους επιχειρηματίες και εργαζόμενους ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Σε επίπεδο θεσμών γίνονται σίγουρα περισσότερα από ότι πριν 10 χρόνια, αλλά και πάλι έχουμε μεγάλο δρόμο να διανύσουμε. Σημαντικό όμως είναι, ότι πλέον αυτά τα ζητήματα συζητούνται ανοιχτά και ότι υπάρχει μία κουλτούρα αλληλουποστήριξης ανάμεσα στις γυναίκες που ίσως είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη που μπορούμε να αφήσουμε για τις επόμενες γενιές». Για την Ελπίδα Κόκκοτα αυτό που συχνά κρατά τις γυναίκες πίσω είναι ο φόβος της επιτυχίας... «Οι γυναίκες δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι έχουμε την δυνατότητα να επιτύχουμε γιατί για όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια μεγαλώσαμε προσπαθώντας να είμαστε αρεστές στους άλλους. Φοβόμαστε πως η επιτυχία μας θα αλλάξει την δυναμική των σχέσεών μας με τους γονείς, τον σύντροφο τα παιδιά μας και γενικότερα τον κοινωνικό μας κύκλο. Συνεπώς οι γυναίκες δεν καλούνται απλά να γίνουν αποτελεσματικές επιχειρηματίες και επαγγελματίες αλλά και να αλλάξουν μέρος των επίκτητων πεποιθήσεων τους που έχουν γίνει κομμάτι του DNA τους. Στο The business of Food προσπαθούμε να τις ενισχύουμε και στα δύο. Τις μαθαίνουμε να δημιουργούν το επιχειρηματικό τους πλάνο μέσω του εργαλείου Business Model Canvas αλλά και πραγματοποιούμε μια εισαγωγή στο σύστημα ενδυνάμωσης Break Your Ceiling με στόχο να γνωρίσουν και να κατανοήσουν πέντε βασικά βήματα που θα τις βοηθήσουν να αγκαλιάσουν τον φόβο και να τολμήσουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα».



Χάιντι Λαζάνη

Αναπόσπαστο κομμάτι της επιχειρηματικότητας είναι η επικοινωνία και το marketing την οποία στο πρόγραμμα The business of food έχει αναλάβει η Χάιντι Λαζάνη, ιδρύτρια της Bespoke Communications. «Μιλάμε στους συμμετέχοντες για την αξία του story telling και την μεγάλη δύναμη του σωστού packaging. Τους βοηθούμε να αναπτύξουν τη δική τους μοναδική ιστορία που θα κάνει ξεχωριστή και γνωστή τη δική τους διαδρομή και θα προσελκύσει το αγοραστικό κοινό. Επίσης τους αναλύουμε τις προτιμήσεις του καταναλωτή και τη δύναμη που έχει μια ιδιαίτερη συσκευασία στο ράφι καθώς πάνω από το 52% των καταναλωτών δεν διστάζει να αγοράσει ένα πιο ακριβό προϊόν εξαιτίας της συσκευασίας του».



Μία πρωτοβουλία σαν το Business of Food δεν θα μπορούσε όμως παρά να έχει ιστορίες επιτυχίας. Όπως αυτή της Ανδρονίκης που παρακολούθησε το σεμινάριο The business of food στην Δράμα. Έπειτα από την συμμετοχή της έχει λάβει πάνω από 20 ώρες εκπαίδευσης και mentoring αλλά σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης με στόχο να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη της ίδιας αλλά και της συνεταιριστικής επιχείρησης που διατηρεί με 5 ακόμα γυναίκες, την Ηλιοδώρα με παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά και καλλυντικά. «Η κοινωνική αλλαγή για εμάς στην Mexoxo λειτουργεί σε κύκλους που αποτελούνται από ανθρώπους που έχουν κοινό όραμα. Έναν τέτοιο κύκλο έχουμε δημιουργήσει μαζί με την Μελίνα και την Wise Greece». Την εμπειρία της από το πρόγραμμα περιγράφει μια από τις συμμετέχουσες του προγράμματος, η Ελένη Ντoυντουνάκη από την Κρήτη, η οποία παράγει γλυκίσματα χωρίς ζάχαρη. «Εδώ και 3 χρόνια είμαι σε ένα δίκτυο αγροτών με κρητικά προϊόντα. Από εκεί ανακάλυψα και την Wise Greece. Η ομάδα μου και εγώ μαζί ,παρακολουθούσαμε ήδη σεμινάρια επί δυο χρόνια ,στο Ηράκλειο προκειμένου να παράγουμε ασφαλή και υγιεινά προϊόντα κάτω υπό την καθοδήγηση του πανεπιστημίου της Κρήτης με την πιστοποίηση του ΕΦΕΤ. Είμαι άνθρωπος που ψάχνει και μου αρέσει να ενημερώνομαι διαρκώς. Βρήκα το σεμινάριο της Wise Greece πολύ χρήσιμο Οι ομιλητές και οι εκπαιδευτές σε βγάζουν από αδιέξοδα, σου δίνουν ιδέες αλλά και έμπρακτες λύσεις. Ταυτόχρονα έχεις την δυνατότητα να επικοινωνήσεις με σημαντικούς και έμπειρους ανθρώπους από το χώρο της παραγωγής και της πώλησης. Το σημαντικό ήταν ότι βρεθήκαμε έστω και διαδικτυακά με ανθρώπους με κοινές αγωνίες και φόβους. Είχαμε την άνεση και την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον και να οραματιστούμε όλοι μαζί. Έβλεπες ότι υπήρχε θέληση αλλά μας έλειπαν βασικά εργαλεία για να ξεκινήσουμε τα πρώτα μας επαγγελματικά βήματα. Το πρόγραμμα ‘The business of food’’ μας πρόσφερε βελτίωση των προϊόντων μας, καλύτερες πωλήσεις και επιχειρηματική ενδυνάμωση».


Το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Περισσότερες πληροφορίες στο www.wisegreece.com



91 views
bottom of page