Women on Top: H ισότητα στην κορυφή
top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Women on Top: H ισότητα στην κορυφή

Updated: Mar 19, 2022


Δύο γυναίκες που πιστεύουν στην ισότητα και την συμπερίληψη και εργάζονται με συνέπεια για να γίνουν αυτές οι δύο αρχές πραγματικότητα, οι συνιδρύτριες του Women on Top Στέλλα Κάσδαγλη και Πηνελόπη Θεοδωρακάκου μιλούν για την θέση της γυναίκας και την γυναικεία ενδυνάμωση στην Ελλάδα σήμερα.


Οι ιδρύτριες του Women on Top
Οι ιδρύτριες του Women on Top

Σίγουρα έχετε δει τις αναρτήσεις τους στο facebook feed σας να τοποθετούνται πάνω σε κάποιο θέμα που αφορά την ισότητα των φύλων, να οργανώνουν κάποιο webinar επαγγελματικής ενδυνάμωσης για γυναίκες (προ-covid και live workshops) ή να συστήνουν μια ακόμη αξιόλογη επαγγελματία που μπήκε στο μεγάλο δίκτυο από μέντορες που έχουν δημιουργήσει. Το Women on Top είναι μια από τις πιο δραστήριες οργανώσεις γυναικείας ενδυνάμωσης σήμερα, με μια εξαιρετικά συνεπή και ακούραστη παρουσία που εκτός από τις δράσεις για την ατομική ενδυνάμωση των γυναικών πραγματοποιεί επιμορφώσεις στελεχών εταιρειών σε θέματα συμπερίληψης και έμφυλα ζητήματα.


Η ιστορία των δύο συνιδρυτριών του Women on Top, της Στέλλας Κάσδαγλη και της Πηνελόπης Θεοδωρακάκου συνοψίζει όλα αυτά που εκπροσωπεί, εκφράζει και στα οποία παρεμβαίνει το Women On Top. Στην ιστορία της Στέλλας το σημείο τομή ήταν η γέννηση της μεγάλης της κόρης έντεκα χρόνια πριν. «Εκείνη την εποχή δούλευα στα γυναικεία περιοδικά. Όταν απέκτησα την πρώτη μου κόρη, άρχισα να σκέφτομαι πως θα μπορούσα να συνδυάσω επαγγελματική και οικογενειακή ζωή. Ταυτόχρονα αναρωτήθηκα που θα ήθελα να δω τον εαυτό μου σε πέντε ή σε δέκα χρόνια από τότε. Τότε ένιωσα την ανάγκη να βρω κάποια γυναίκα που να έχει περάσει από τα ίδια μονοπάτια και να μοιραστεί μαζί μου την εμπειρία της αλλά δεν ήταν εύκολο. Αν δυσκολευόμουν εγώ, μια δημοσιογράφος στην Αθήνα πως θα ήταν για μια γυναίκα στην επαρχία σε μια δουλειά με λιγότερη εξωστρέφεια και διασυνδέσεις, σκέφτηκα. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω έναν ουδέτερο χώρο όπου οποιαδήποτε γυναίκα θα μπορούσε να βρει μια μέντορα και να την στηρίξει. Τότε έφτιαξα ένα group στο Facebook στο οποίο έμπαιναν γυναίκες που ήθελαν να μοιραστούν την εμπειρία τους σαν mentors ή γυναίκες που αναζητούσαν καθοδήγηση. Εμείς κάναμε το κατάλληλο match mentor και mentee και τις φέρναμε σε επαφή».



Στέλλα Κάσδαγλη
Στέλλα Κάσδαγλη Φωτο: Stephie Grape

Για την Πηνελόπη ήταν η επιθυμία να μεταβεί από τους εταιρικούς χώρους στους οποίους εργάζονταν σε μια δουλειά που θα είχε κοινωνικό πρόσημο. «Ήθελα να νιώσω ότι κάνω κάτι που έχει νόημα, ήθελα να προσφέρω. Ο ερχομός της κόρης μου έκανε πιο έντονη αυτήν την επιθυμία. Το να ασχολούμαι με τα έμφυλα θέματα ήταν επίσης πολύ σημαντικό για μένα γιατί έχω προσωπικά υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και ήθελα πολύ να δουλέψω πάνω σε αυτό. Τότε δεν ήξερα ακριβώς πως αλλά μέσα από την ενασχόληση με το Women on Top έγινε πολύ συγκεκριμένο και συνειδητό».



Πηνελόπη Θεοδωρακάκου
Πηνελόπη Θεοδωρακάκου

Μερικά χρόνια αργότερα, αυτό που ξεκίνησε σαν ένα δίκτυο ατομικής ενδυνάμωσης γυναικών μέσα από ένα group στο facebook εξελίχθηκε σε έναν οργανισμό που εκτός από το mentoring και τα σεμινάρια επαγγελματικής επιμόρφωσης για γυναίκες, άρχισε να ασχολείται και με το πως οι εταιρείες θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερο συμπεριληπτικές. Είτε μέσα από την επιμόρφωση των στελεχών τους αλλά και μέσα από ένα μενού υπηρεσιών προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών με workshop, training και προγράμματα που αφορούν θέματα όπως η εναρμόνιση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η συμπεριληπτική επικοινωνία καθώς και η πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στους εργασιακούς χώρους.



Όσοι έχουν παρακολουθήσει το Women on Top από το ξεκίνημα του ξέρουν ότι η κοινότητα του μιλούσε για αυτά τα θέματα πολύ πριν ξεκινήσει ευρέως η δημόσια συζήτηση για τα έμφυλα ζητήματα και το κίνημα του metoo. Όταν όλα αυτά δεν ήταν κομμάτι του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και δεν κυριαρχούσαν στα social media. «Ζούμε σε μια παραδοσιακή και συντηρητική κοινωνία αν και κάποιες φορές το ξεχνάμε. Δεν είμαστε στο επίπεδο της συζήτησης που υπάρχει σε άλλες χώρες. Βέβαια στην Ελλάδα, η αύξηση των γυναικείων οργανώσεων και των κοινοτήτων που ασχολούνται με τα έμφυλα θέματα έχει σαν αποτέλεσμα την ευαισθητοποίηση του κόσμου και την αίσθηση ότι δημιουργείται μια κοινότητα ανθρώπων που μπορεί να φέρει την αλλαγή στην κοινωνία. Αυτό έδωσε μεγάλο θάρρος σε άτομα που είχαν πράγματα να πουν και να μοιραστούν και τους βοήθησε να βρουν την δύναμη να το κάνουν. Έτσι προέκυψε και το ελληνικό metoo. Καμία γυναίκα δεν θα μιλούσε μέσα σε ένα πλαίσιο που θα ήταν 100% εχθρικό, 100% μη ασφαλές. Έτσι όσο αυξάνεται το επίπεδο της αποδοχής και της ασφάλειας κάθε γυναίκα παίρνει την δύναμη να μιλήσει. Μεγάλο ρόλο στην διάδοση της συζήτησης έπαιξαν τα social media που ανέδειξαν πράγματα και δημιούργησαν πίεση και στα θεσμικά μέσα να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη και να τα προβάλλουν και αυτή με τη σειρά τους» εξηγεί η Στέλλα Κάσδαγλη.


«Όσον αφορά το γυναικείο ζήτημα στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά βήματα μπροστά» συμπληρώνει η συνιδρύτρια του Women on Top Πηνελόπη Θεοδωρακάκου. Και συνεχίζει: «Το metoo άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό. Παρ’ όλα αυτά στο δείκτη της ισότητας των φύλων του Ευρωπαικού Ινστιτούτου των Φύλων, του ΕIGE, η χώρα μας είναι τελευταία, πολλά χρόνια τώρα. Αυτό λέει πολλά για τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε σε πολλά θέματα. Όπως για παράδειγμα στο κομμάτι της απασχόλησης των γυναικών. Η ανεργία πλήττει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες αλλά και όταν οι γυναίκες απασχολούνται είναι πολύ συχνά σε χαμηλόμισθες θέσεις χωρίς προοπτική. Για πολλά από τα θέματα χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση. Από την Πολιτεία, από την νομοθεσία, από τις εταιρείες αλλά και από τις αντιλήψεις μέσα στην κοινωνία. Για παράδειγμα πολλές πολυεθνικές εταιρείες εδώ και χρόνια έδιναν άδεια πατρότητας στους εργαζόμενούς τους. Τώρα που όμως η άδεια πατρότητας έχει νομοθετηθεί, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού κάθε εταιρείας θα είναι αναγκασμένο να την δώσει και δεν θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη» καταλήγει η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου. Φυσικά και δεν φτάνει μόνο ο νόμος. Πρέπει να αλλάξουν και οι νοοτροπίες. Τι να κάνει κανείς τον νόμο όταν οι ίδιοι οι μπαμπάδες δεν αξιοποιούν την άδεια για να μοιραστούν εξίσου με τις συντρόφους τους την φροντίδα των παιδιών, που ήταν άλλωστε και ο σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης.


Workshop του Women on Top στο Higgs
Workshop του Women on Top στο Higgs Φωτο: Stephie Grape

Για το Women on top οι άνδρες είναι σύμμαχοι και αναπόσπαστο κομμάτι του φεμινιστικού κινήματος. Όπως αναφέρει και η Πηνελόπη Θεοδωρακάκου. «Το να αποκτήσουν οι γυναίκες την θέση που δικαιούνται αφορά όλους. Άλλωστε οι άνδρες είναι αυτοί που έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης, παίρνουν αποφάσεις και νομοθετούν. Αυτό βέβαια μας υπενθυμίζει και ότι πρέπει να εκπαιδεύσουμε την κοινωνία να ψηφίζει έτσι ώστε να φέρνει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις εξουσίας».



Μιλώντας με δύο γυναίκες που έχουν κόρες η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην έρθει και στον γονεικό ρόλο. «Δεν φτάνει μόνο να λέμε τα σωστά αλλά και να πράττουμε τα σωστά. Πράγμα που όμως πολλές φορές γίνεται εξαιρετικά δύσκολο» μου λέει η Στέλλα. «Νιώθω πως υπάρχουν πολλές γκρίζες ζώνες στον ρόλο μου ως μητέρα. Για παράδειγμα συχνά ακούμε πως δεν πρέπει να λέμε στα κορίτσια τί να φοράνε και μέχρι τι ώρα θα είναι έξω και πως είναι ευθύνη των ανδρών να μην είναι βίαιοι και αυτό είναι αλήθεια. Ομως θα είχαμε κάνει μια μεγάλη παράλειψη σαν γονείς αν δεν λέγαμε στις κόρες μας ότι έχουν την ευθύνη να κρατούν τους εαυτούς τους ασφαλείς. Εκεί υπάρχει μια λεπτή γραμμή. Αν σχολιάσω το ντύσιμο της κόρης μου, πώς θα πλαισιώσω ατό το σχόλιο. Αν θεωρώ ότι το ντύσιμό της την βάζει σε κίνδυνο αλλά ταυτόχρονα ξέρω πως είναι δικαίωμα της να φορά ό,τι θέλει. Η λύση στο δίλημμα για μένα είναι να προσπαθώ πάντα να δημιουργώ έναν χώρο συζήτησης όπου θα μπορεί να αποφασίσει μόνη της».


Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις αλλά και το δίκτυο mentoring του Women on Top στο womenontop.gr

679 views
bottom of page