top of page
  • Writer's pictureΛουκία Λυκίδη

Tα καλά νέα για την ισότητα που έφερε μαζί της η Sanna Marin

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας, της χώρας - πρότυπο στην έμφυλη ισότητα είναι το απόλυτο role model αν και η ίδια αρνείται τον χαρακτηρισμό.



H 36χρονη πρωθυπουργός της Φινλανδίας είναι γυναίκα, παιδί φτωχής οικογένειας, μεγαλωμένη από δύο μαμάδες, η πρώτη από την οικογένεια της που πήγε στο Πανεπιστήμιο και όπως αποστομωτικά απάντησε στον Υπουργό Εσωτερικών της Εσθονίας όταν εκείνος ειρωνεύτηκε την δουλειά που είχε ως ταμίας σε κατάστημα μετά την αποφοίτηση της «είναι περήφανη που ηγείται μιας χώρας στην οποία ένα παιδί από φτωχή οικογένεια μπορεί να μορφωθεί και να πετύχει τους στόχους του. Να γίνει από ταμίας πρωθυπουργός».


Στο πρόσωπο της Σάνα Μάριν καταρρίπτεται αυτόματα κάθε προκατάληψη και στερεότυπο και όλα γίνονται πιθανά κόντρα στις πιθανότητες. Σίγουρη, με καθαρό βλέμμα η Sanna Marin ενσαρκώνει την έμφυλη ισότητα. Χαρακτηριστική είναι η σκηνή που περιγράφει στην αρχή του άρθρου της στο περιοδικό Time η δημοσιογράφος Lisa Abend. Ήταν 11 μέρες μετά την εκλογή της στο αξίωμα της πρωθυπουργού της Φινλανδίας , τον Δεκέμβριο του 2019 και ο φωτογράφος του περιοδικού Time προσπαθούσε να πείσει την Σάνα Μάριν να πάρει στον φακό μια πόζα τριών τετάρτων με τα γόνατα της ελαφρώς γυρισμένα στο πλάι και τα χέρια σεμνά σταυρωμένα μπροστά της. Εκείνη δεν πείθεται. Αντ’ αυτού κοιτά την κάμερα ευθεία με τα πόδια της ελαφριά ανοιχτά και τα χέρια της να ακουμπούν με σιγουριά στους μηρούς της. «Έτσι θα το κάνατε αν επρόκειτο για έναν άνδρα» του λέει


Οι γυναίκες στην εξουσία


Στην πραγματικότητα η Sanna Marin δεν είχε να ανησυχεί για το πως θα φωτογραφίζονταν ούτε για το αν κανείς θα την υποτιμούσε λόγω του φύλου της. Όχι μόνο στα 34 της έγινε πρωθυπουργός της χώρας της, όχι μόνο ηγείται ενός κυβερνητικού συνασπισμού πέντε κομμάτων τα οποία όλα έχουν αρχηγούς γυναίκες στα 30 τους αλλά επιπλέον ζει σε μια χώρα που αυτό δεν αποτελεί είδηση.




Η ισότητα στην Φινλανδία έχει μια μακρά παράδοση πριν ακόμη γίνει ανεξάρτητη χώρα το 1917. Πιο συγκεκριμένα τo 1906 η Φινλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που δίνει πλήρη πολιτικά δικαιώματα στις γυναίκες, το δικαίωμα δηλαδή να ψηφίζουν αλλά και να θέτουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν. Έναν χρόνο αργότερα 19 γυναίκες εκλέγονται στο φινλανδικό κοινοβούλιο ενώ σήμερα σχεδόν το 50% των βουλευτών και των υπουργών της Φινλανδίας είναι γυναίκες.


Επιπλέον η Φινλανδία σύμφωνα με την αναφορά του World Economic Forum Global Gender Gap για το 2021 βρίσκεται στην δεύτερη θέση, με το μικρότερο χάσμα μεταξύ των φύλων μετά την Ισλανδία. Είναι σαφές πως η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και στην λήψη των αποφάσεων για δεκαετίες έχει συμβάλλει καθοριστικά στην δημιουργία μιας χώρας που είναι πρωταθλήτρια στην έμφυλη ισότητα αλλά και πρώτη μεταξύ 193 χωρών στην βιώσιμη ανάπτυξη, σύμφωνα με την αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για το 2021. Ταυτόχρονα είναι η χώρα έχει καταφέρει να πετύχει τους στόχους που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση -το εκπαιδευτικό της σύστημα είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο-, το νερό, η ενέργεια, η ειρήνη, ο περιορισμός της φτώχειας και η μείωση των ανισοτήτων.


Η προχθεσινή επίσκεψη της Σάνα Μάριν στην Αθήνα, της γυναίκας που σήμερα ηγείται μια κυβέρνησης στην οποία οι 12 από τους 19 υπουργούς είναι γυναίκες υπενθύμισε πέρα από τα κυρίαρχα θέματα της επικαιρότητας το γεγονός ότι μια κοινωνία έμφυλης ισότητας είναι εφικτή. Για την Φινλανδία που είχε πρωθυπουργό γυναίκα άλλες δύο φορές και προηγείται σε όλους τους δείκτες ισότητας των φύλων αυτό είναι απλά η καθημερινότητα. «Είμαστε δεκαετίες πρωτοπόροι στην ισότητα των φύλων. Συνεπώς μια γυναίκα στην πρωθυπουργία δεν είναι τόσο μεγάλο θέμα όσο θα ήταν σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου» ανέφερε η ίδια.


Οι προτεραιότητες της Sanna Marin


Παρ' όλα αυτά ακόμη και εκεί μένουν πράγματα να γίνουν. Στις προτεραιότητες της Marin είναι να κλείσει το μισθολογικό χάσμα (οι γυναίκες εργαζόμενες κερδίζουν €0.83Ά για κάθε €1 που κερδίζουν οι άνδρες) αλλά και να πείσει τους άνδρες να παίρνουν αντίστοιχο χρόνο άδεια πατρότητας με την άδεια μητρότητας που παίρνουν οι γυναίκες. Η Marin πριν την εκλογή της είχε ήδη τοποθετηθεί υπέρ της υιοθέτησης τεσσάρων εργάσιμων ημερών την εβδομάδα ώστε οι γονείς να μπορούν να περνούν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειες τους ενώ η κλιματική αλλαγή βρίσκεται επίσης στο κεντρικό σημείο της πολιτικής της ατζέντας.


Για όσους σπεύδουν να την κατατάξουν στην ολοένα και επεκτεινόμενη λίστα με τις νέες και χαρισματικές γυναίκες πρότυπα η ίδια αντιστέκεται με τον ήρεμο και σταθερό, σίγουρο τρόπο της. «Δεν νομίζω πως είναι θέμα φύλου ή ηλικίας για το ότι οι γυναίκες αποτελούν πρότυπα» και συνεχίζει. «Η Γκρέτα Τουνμπεργκ δεν είναι πρότυπο γιατί είναι ένα νέο κορίτσι. Αλλά γιατί είναι μια φωνή για την κλιματική αλλαγή. Μιλάει για θέματα που αφορούν. Αυτό είναι που εμπνέει τον κόσμο».






107 views0 comments

Comments


bottom of page