H Βιολέτα Ξανθούλη, ιδρύτρια της Opennous, μίλησε στην ετήσια συνάντηση του Lean In Greece για τα βήματα που μπορούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε βιώσιμη επιχείρηση.
Η μετατροπή μιας επιχειρηματικής ιδέας σε πράξη είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος/α. Στα πλαίσια του workshop που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του LeanIn Network Greece τον Οκτώβριο η Βιολέτα Ξανθούλη ιδρύτρια της Opennous και συν υπεύθυνη μαζί με την Ναταλία Δεληγιώργη του Κύκλου Women in the startup Community, New Business and Entrepreneurship μοιράστηκε μυστικά και συμβουλές επιχειρηματικότητας
Η Βιολέτα Ξανθούλη έχει συμπληρώσει 20 χρόνια προϋπηρεσίας σε πολλές και διαφορετικές θέσεις marketing στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μέσα σε αυτά τα χρόνια παρατήρησε πως όταν η εκάστοτε εταιρεία στην οποία εργαζόταν διοργάνωνε κάποια εθελοντική δράση, όπως για παράδειγμα τον καθαρισμό μιας παραλίας ή τη συγκέντρωση τροφίμων για αστέγους, συνεχώς ανταποκρίνονταν οι ίδιοι εργαζόμενοι. Το γεγονός αυτό τής κίνησε το ενδιαφέρον και κάπως έτσι, το 2022 πήρε μία πολύ σημαντική απόφαση για τη ζωή της. Η επιθυμία της ήταν να κάνει κάτι παραγωγικό και, ταυτόχρονα, κάτι με το οποίο θα πρόσφερε σε άλλους ανθρώπους.
Όλα τα παραπάνω την οδήγησαν στην ίδρυση της δικής της νεοφυούς επιχείρησης, το Opennous, με πρωταρχικό στόχο την κοινωνική και περιβαλλοντική αλλαγή σε ένα άτομο ανά φορά. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή βοήθειας και καθοδήγησης στους οργανισμούς σε θέματα επιτάχυνσης της στρατηγικής ESG, αυξάνοντας, παράλληλα, και τη συμμετοχή των ατόμων. Ο όρος «ESG» αναφέρεται σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης που μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα μιας εταιρείας να παράγει αξία μακροπρόθεσμα. Μέσω δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (δείκτες ESG) αποτυπώνεται η ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Εν αρχή είναι το δίκτυο
Παρόλα αυτά, όσο μεγάλο και αν ήταν το κίνητρο να μετουσιώσει την ιδέα της σε πράξη, δε γνώριζε ποια βήματα θα έπρεπε να ακολουθήσει για μία τέτοια πρωτοβουλία. Αυτό το οποίο χρειαζόταν ήταν, εκτός από πρακτική, και ψυχολογική υποστήριξη για το καινούριο της αυτό εγχείρημα. Τότε, όπως εξηγεί η ίδια, εντάχθηκε στη ζωή της το LeanInHellas. Μέσα από τη συμμετοχή της σε έναν από τους κύκλους αυτής της οργάνωσης κατάλαβε τι ήταν αυτό που χρειαζόταν για να ξεκινήσει και έθεσε κάποια βασικά ερωτήματα στον εαυτό της.
‘‘Πώς νιώθω με την απόφασή μου να δημιουργήσω μία δική μου startup;’’
‘‘Ποια είναι τα milestones που πρέπει να έχω μπροστά μου;’’
‘‘Πόσο άνετα αισθάνομαι με τις αλλαγές;’’
‘‘Πόσο δυνατή ομάδα υποστήριξης έχω γύρω μου;’’
‘‘Τι με ενοχλεί στη νέα κατάσταση που προσπαθώ να δημιουργήσω και πώς μπορώ να μειώσω την αρνητική τους επίδραση;’’
Η ιδέα χρειάζεται πλάνο
Έπειτα ήρθε η συνειδητοποίηση πως το πιο σημαντικό όταν ξεκινάει κάποιος μία καινούρια προσπάθεια είναι να διαθέτει πλάνο. Το πλάνο αυτό, το οποίο ακολούθησε η ίδια και έκανε γνωστό σε όλους αυτούς που παρακολούθησαν την ομιλία της το περασμένο διήμερο, περιλαμβάνει 6 βασικά στάδια.
Το πρώτο και βασικότερο είναι το businessplan, ένα σχέδιο του μοντέλου που η επιχείρηση προβλέπεται να ακολουθήσει. Επόμενο σκαλοπάτι είναι το financialplan το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τρίτο βήμα που είναι το personalplan. Με λίγα λόγια, τα χρήματα που θα επενδύσει κάποιος σε μία επιχειρηματική προσπάθεια δε θα πρέπει να στερούν κάτι από τον ίδιο και την οικογένειά του. Τέταρτο σε σειρά σκαλί είναι το timeplan (χρονοδιάγραμμα) και ακολουθούν το actionplan και τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το planB, το οποίο και κρίνεται αδιαπραγμάτευτο σε περίπτωση που το εγχείρημα δεν εξελιχθεί καλά. Τα σκαλοπάτια αυτά σχηματίζουν μία σκάλα που κάθε υποψήφιος επιχειρηματίας θα πρέπει να περπατήσει εάν δε θέλει να σκοντάψει.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κα Ξανθούλη στάθηκε στα διδάγματα που αποκόμισε από την επιχειρηματική της εμπειρία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη στήριξη που εξέλαβε από άτομα που δεν περίμενε, στον κρίσιμο ρόλο της ευελιξίας, αλλά και της ειλικρίνειας πρώτα με τον εαυτό μας και έπειτα με τους άλλους. Συμβουλή της προς όλους αυτούς που επιθυμούν να ξεκινήσουν κάτι δικό τους είναι να αρχίσουν να γράφουν τι θέλουν να κάνουν, τι χρειάζονται για να το κάνουν και μέχρι πότε μπορούν να το κάνουν και το κυριότερο να μη φοβούνται την αποτυχία.
Opmerkingen