top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Η σκυτάλη της Running Out of Time φτάνει στην Ελλάδα


H παγκόσμια σκυταλοδρομία Running Out of Time μεταφέρει το μήνυμα για την αναγκαιότητα καθολικής, ποιοτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022, η παγκόσμια σκυταλοδρομία Running Out of Time, που ξεκίνησε από τη Γλασκώβη της Σκωτίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, θα περάσει τα σύνορα της Ελλάδας καθ’ οδόν προς το Sharm el-Sheikh στην Αίγυπτο, μέσω Κύπρου και Ισραήλ. Στόχος είναι να παραδοθεί η σκυτάλη και το μήνυμα για την αναγκαιότητα καθολικής, ποιοτικής, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή COP27, που θα πραγματοποιηθεί εκεί μεταξύ 6 - 18 Νοεμβρίου 2022.


Η διαδρομή στη χώρα μας καλύπτει συνολική απόσταση 750χλμ., μοιρασμένη σε 72 τμήματα, από τα οποία τα 39 είναι σχεδιασμένα για δρομείς και τα 33 για ποδηλάτες περνώντας από πολλές πόλεις, εκτός κεντρικών δρόμων.


Το ταξίδι της σκυτάλης στην Ελλάδα θα ξεκινήσει από τη Μεγάλη Πρέσπα. Τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου, στις 15.30, στο χωριό Ψαράδες, θα την παραλάβει ο κος Νίκος Πέτρου, Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education - FEE) και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι το εθνικό μέλος του FEE. Από την Πρέσπα, η σκυτάλη θα συνεχίσει προς την Καστοριά, την Κλεισούρα, το Βαρικό και την Πτολεμαΐδα.


Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, οι συμμετέχοντες, θα περάσουν από τη Βέροια και την παραλία της Κατερίνης, όπου θα γίνει μια μικρή τελετή στο βραβευμένο με Γαλάζια Σημαία και Green Key ξενοδοχείο Mediterranean Village με συμμετοχή υποστηρικτών, μαθητών τοπικών σχολείων και στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η διαδρομή θα συνεχιστεί προς τον Πλαταμώνα, τους Γόννους, τη Ροδιά και τη Λάρισα, η οποία θα έχει στολιστεί με καλλιτεχνικές δημιουργίες μαθητών της πόλης.


Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, οι ποδηλάτες και οι δρομείς θα διασχίσουν τα Φάρσαλα, το Δομοκό, τη Λαμία και την Ανθήλη, όπου στελέχητης ΕΕΠΦ θα συζητήσουν με παρευρισκόμενους και μαθητές,το έργο της Εταιρίας για την προστασίατης πλούσιας βιοποικιλότητας της Οίτης που απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στα Καμένα Βούρλα, η σκυτάλη θα αλλάξει χέρια στο βραβευμένο με Γαλάζια Σημαία και Green Key ξενοδοχείο Mitsis Galini Welness Spa & Resort και θα συνεχίσει προς τον Άγιο Κωνσταντίνο, τη Σκάλα, το Μαρτίνο, το Ακραίφνιο και τον Αλίαρτο.Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, η σκυτάλη θα περάσει από τη Θήβα, τα Οινόφυτα, τον Αυλώνα, τις Αφίδνες και το Φράγμα Μαραθώνα, όπου αθλητές και εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος θα ενημερώσουν για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις των πυρκαγιών. Στον Μαραθώνα θα διεξαχθεί θεατρικό δρώμενο και από εκεί οι δρομείς θα ακολουθήσουν τη Μαραθώνια Διαδρομή μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου θα γίνει αλλαγή της σκυτάλης παρουσία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Λυκείου των Ελληνίδων (ΠΤΧ Παπάγου-Χολαργού). Η επόμενη αλλαγή, στην Ακρόπολη, θα γίνει παρουσία μαθητών από σχολεία και μουσικά σχολεία που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΕΠΦ Οικολογικά Σχολεία, Μαθαίνω για τα Δάση, και Νέοι Δημοσιογράφοι για το Περιβάλλον, στα οποία μετέχουν και περισσότεροι από 2.000 εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο.


Στις 16:05 η σκυτάλη θα φτάσει στη βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία Μαρίνα Φλοίσβου, όπου θα γίνει η τελετή παράδοσής της στο αγωνιστικό ιστιοπλοϊκό σκάφος ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ που θα τη μεταφέρει στην Κύπρο, συνοδεία του Διευθυντή του FEE, κου Daniel Schaffer.Στην τελετή, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό, θα παρευρεθούν Ολυμπιονίκες, Υπουργοί και πρέσβεις πολλών χωρών.


Η Running Out of Time γίνεται πραγματικότητα χάρη στη συλλογική προσπάθεια πολλών εταίρων και υποστηρικτών σε 18 χώρες.


Η σκυταλοδρομία έχει ήδη διασχίσει 10 χώρες, με σημαντικoύς σταθμούς τον διάπλου της Μάγχης και τις τελετές στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και στην έδρα της UNFCCC, στη Βόννη της Γερμανίας.Όσοι δε θα μπορέσουν να τρέξουν στη φυσική διαδρομή μπορούν να «μεταφέρουν» τη σκυτάλη σε μια Παγκόσμια Εικονική Σκυταλοδρομία (Global Virtual Relay) στις 5 Νοεμβρίου 2022, στηρίζοντας έτσι και με τη δική τους φωνή το μήνυμα.


Διαβάστε και προσυπογράψτε το μήνυμα της σκυταλοδρομίας εδώ


Δείτε ζωντανά την πορεία της σκυταλοδρομίας εδώ


Comments


bottom of page