Η ιδρύτρια και CEO της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Mexoxo, Ελπίδα Κόκκοτα, μιλά για το πως οι γυναίκες μπορούν να νιώσουν ελεύθερες και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.
Όποιος γνωρίζει την Ελπίδα Κόκκοτα σίγουρα δεν ξεχνά το πλατύ χαμόγελο και την θετική ενέργειά της που γεμίζει το δωμάτιο. Η ίδια συχνά στις συνεντεύξεις της επαναλαμβάνει πως οι Ελληνίδες είναι «σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας» και είναι σαν λίγο πολύ να περιγράφει τον εαυτό της. Από το 2013 με τον οργανισμό που δημιούργησε, την Mexoxo, έχει στηρίξει, ενδυναμώσει και προσφέρει μια καλύτερη ζωή σε 27.000 γυναίκες. Αυτό που είναι όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι πως αυτό το πετυχαίνει μέσα από μια οπτική που δεν αποδέχεται την επιτυχία αν αυτή δεν συνοδεύεται με την ευτυχία και που στην βάση της έχει την αγάπη και την αποδοχή του εαυτού μας. «To Μexoxo είναι ένας συμβολισμός για το πως πρώτα πρέπει να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Να προσπαθούμε κάθε μέρα να τον αγαπάμε και περισσότερο. Αυτό είναι μια δουλειά που δεν τελειώνει ποτέ όσο προχωρά η ζωή» όπως μου λέει καθώς συζητάμε στο zoom.
Αυτή η αγάπη για τον εαυτό ενέπνευσε και το όνομα του οργανισμού αφού «Mexoxo»που σημαίνει φιλιά και αγκαλιές στον εαυτό μας, όνομα που η Ελπίδα εμπνεύστηκε από την προτροπή που της έδινε η μητέρα της, κάθε φορά που έπρεπε να φύγει για δουλειά και να αφήσει την μικρή Ελπίδα πίσω. «Αν αγαπάς, φιλάς και αγκαλιάζεις τον εαυτό σου ποτέ δεν θα είσαι μόνη Ελπίδα της έλεγε».
Αυτήν την αγάπη για τον εαυτό προσπαθεί να εμπνεύσει και η ίδια στις γυναίκες που συναντά και προσπαθεί να στηρίξει είτε αυτές προέρχονται από μια μεσοααστική οικογένεια της Αθήνας είτε από τα υποβαθμισμένα slums του Μεξικού. Αυτή η αγάπη για τον εαυτό μπορεί να μεταφράζεται στο να αφιερώσεις λίγη ώρα στον εαυτό σου για να διαβάσεις ένα βιβλίο ή οι ώρες που θα αφιερώσεις για να φτιάξεις ένα πρόχειρο business plan που θα σε φέρει πιο κοντά στο όνειρο σου. «Το να κάνουμε αυτό που αγαπάμε απαιτεί ελευθερία. Δραστηριοποιούμαστε σε χώρες που οι γυναίκες δεν έχουν μάθει στην ελευθερία παρ' όλα αυτά έχουμε διαπιστώσει πως όσες γυναίκες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν ακόμη και σε πολύ μικρό βαθμό τον εαυτό τους και να νιώσουν ελεύθερες, έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μια κοπέλα, η Αντιλέν, η οποία ξεκίνησε μαζί μας στο Μεξικό το 2013 και σήμερα έχει μια δουλειά που της αρέσει και βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Αφρική για εθελοντική εργασία» αναφέρει η Ελπίδα Κόκκοτα.
Οι περιπτώσεις γυναικών που ξεκίνησαν από υποβαθμισμένα περιβάλλοντα και κατάφεραν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον εαυτό τους την έχουν πείσει πως αν και οι εξωτερικοί παράγοντες -πολιτικές και πλαίσια- παίζουν μεγάλο ρόλο είναι κυρίως τα εσωτερικά εμπόδια που κρατούν συνήθως τις γυναίκες πίσω. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα τελευταία 2000 χρόνια οι γυναίκες μεγάλωσαν με τον ίδιο υποβαθμισμένο ρόλο. Αυτό έχει περάσει στο DNA μας. Αυτό που παρατηρούμε όμως εμείς στη Mexoxo είναι ότι τα εμπόδια είναι πιο πολύ μέσα μας. Όχι ότι το πλαίσιο δεν παίζει ρόλο αλλά έχουμε δει γυναίκες να αναδεικνύονται μέσα από πολύ επιβαρυμένα περιβάλλοντα. Επειδή το έχω δει να συμβαίνει πιστεύω ότι γίνεται». Και το έχει δει να επαναλαμβάνεται από την Κένυα μέχρι το Μεξικό και από την Ινδία μέχρι την Ελλάδα στις αποστολές που έχει αναλάβει η Mexoxo συχνά με την στήριξη μεγάλων εταιρειών όπως η Coca Cola ή η L' Oréal.
Η ιδέα για την δημιουργία της Mexoxo ξεκίνησε όταν ακόμη η Ελπίδα Κόκκοτα βρίσκονταν στις ΗΠΑ. Μετά την ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού της στην Κοινωνική Καινοτομία, ο μέντορας της κοινωνικός επιχειρηματίας και Νομπελίστας Muhammad Yunus την προέτρεψε να κάνει αυτό που αγαπά. Έτσι η Ελπίδα μετακόμισε στην Τιχουάνα του Μεξικού ένα μέρος που πάντα της ασκούσε μεγάλη έλξη. «Κατανόησα ότι μετακομίζοντας στο Μεξικό θα ήμουν μέσα στο πρόβλημα των υποβαθμισμένων περιοχών στα slums αλλά ταυτόχρονα θα είχα και πρόσβαση σε μια πιο ανεπτυγμένη χώρα, τις ΗΠΑ, έστω να μπορώ να έχω στήριξη, όχι μόνο οικονομική αλλά και στις εκπαιδεύσεις. Επιπλέον γνώριζα πως στο Μεξικό υπήρχε μια κοινότητα Αμερικανών με πολύ φιλελεύθερες ιδέες, που έχουν φιλανθρωπική δράση και στηρίζουν τον πληθυσμό».
Έτσι ξεκίνησε την δράση της η Mexoxo. Ενδυναμώνοντας γυναίκες αξιοποιώντας μεταξύ άλλων την signature εκπαίδευση του οργανισμού «Break Your Ceiling» που βοηθά τις γυναίκες να αναπτύξουν την προσαρμοστικότητα και την κατανόηση για κάθε τι νέο που έρχεται στην ζωή τους και να τους μάθει πως να ξεπερνάνε τα όρια τους
Εννιά χρόνια μετά, σήμερα, η Mexoxo -με μεγάλη υπομονή και επιμονή- έχει καταφέρει να έχει την στήριξη μεγάλων εταιρειών. Ποιο όμως ήταν το μυστικό που το έκανε αυτό εφικτό. «Το μυστικό είναι να σκέφτεσαι πως το όχι, δεν είναι όχι. Είναι όχι σήμερα. Την στιγμή που ακούμε το όχι πρέπει να βγάλουμε λίγο τον εαυτό μας στην άκρη. Να σκεφτούμε πως δεν αφορά εμάς προσωπικά αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη η στιγμή ή το πλαίσιο. Μπορεί και κάτι να μην παρουσιάσαμε σωστά. Οπότε μπορούμε να κάνουμε διορθωτικές αλλαγές. Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα με 60 γυναίκες ήρθε μετά από τρία χρόνια συνεχόμενων και απανωτών όχι».
Πρόσφατα η Mexoxo υλοποίησε σε συνεργασία με τη Lancôme ενέργεια Write Her Future ενδυναμώνοντας 1000 Ελληνίδες. Οι ιστορίες των 15 πιο δεσμευμένων και αφοσιωμένων στον στόχο τους θα προβληθούν για να εμπνεύσουν και άλλες γυναίκες. «Οι ιστορίες εμπνέουν και στόχος είναι να προβάλλουμε όχι μόνο το πρότυπο της επιτυχημένης leader αλλά και του καθημερινού ανθρώπου που είναι επιτυχημένος επειδή είναι ευτυχισμένος».
Το επόμενο βήμα για την Mexoxo είναι ένα νέο πρόγραμμα σε συνεργασία με το Coca Cola Foundation που απευθύνεται σε 9000 φοιτήτριες στην Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022 και το 2023 και θα αφορά τους τομείς του business και του sports management.
Comments