top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Ένα Συμπόσιο αφιερωμένο στις Ελληνίδες Επιστήμονες

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Greek Women in STEM οργανώνει ένα συμπόσιο αφιερωμένο στις Ελληνίδες επιστήμονες στους κλάδους STEM στις 17 & 18 Δεκεμβρίου στο Σεράφειο Μέγαρο του Δήμου Αθηναίων. Μιλήσαμε με την ομάδα του Greek Women in STEM για το πρόγραμμα αλλά και τους στόχους του συμποσίου.


Γιατί xρειαζόμαστε ένα συμπόσιο για τις Γυναίκες στις επιστήμες STEM; Διοργανώνουμε το συμπόσιο, με στόχο να εμπνεύσουμε, εκπαιδεύσουμε και να δώσουμε ευκαιρίες εργασίας και διασύνδεσης σε Ελληνίδες και Έλληνες στους κλάδους STEM. Θεωρούμε το ζήτημα υπο-εκπροσώπησης των γυναικών στην έρευνα και στη βιομηχανία εξαιρετικά σημαντικό. Το συμπόσιο έρχεται ως συμπλήρωμα στις δράσεις μας ως Greek Women in STEM για την ανάδειξη του έργου των γυναικών επιστημόνων μας που διαπρέπουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό αλλά και τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού δικτύου συνεργασιών και αλληλεγγύης.


Tι διαφορετικό θελήσατε να κάνετε στο 2ο κατά σειρά συμπόσιο για Ελληνίδες επιστήμονες;

Με το πέρας του πρώτου συμποσίου “Γυναίκες Θετικά!” λάβαμε σοβαρά υπόψιν τα σχόλια και τις ανάγκες του κοινού αλλά και των μελών της ομάδας. Υλοποιήσαμε στο πλαίσιο του εφικτού τα περισσότερα από αυτά. Ένα πολύ σημαντικό ήταν η διά ζώσης διεξαγωγή του συμποσίου μας. Σε λίγες μέρες, λοιπόν, και υπό τη φιλοξενία του Σεράφειου του Δήμου Αθηναίων, περιμένουμε να γνωρίσουμε από κοντά ένα μέρος της κοινότητας που αγκάλιασε το έργο μας από την πρώτη στιγμή. Να σημειώσουμε ότι φέτος το συμπόσιό μας με τίτλο «She STEMs» υποστηρίζεται με την αιγίδα 6 Πανεπιστημιακών φορέων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Πατρών, του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών - Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.


Τι θα περιλαμβάνει το φετινό συνέδριο; Το Greek Women in STEM θα απονείμει σε επιστήμονες στην αρχή της σταδιοδρομίας τους πέντε βραβεία των €200 ανά κατηγορία (Επιστήμες Ζωής, Επιστήμες Περιβάλλοντος, Θετικές Επιστήμες, Μηχανική και Τεχνολογία), χάρη στις δωρεές των υποστηρικτών μας. Επιπλέον, για πρώτη φορά, θα παραχωρήσει δύο υποτροφίες ύψους €3.500 η καθεμία, σε γυναίκες επιστήμονες που εκπονούν τη διδακτορική τους διατριβή, χάρη στη γενναιόδωρη στήριξη της Bayer Hellas. Οι κατηγορίες είναι οι εξής: έρευνα πάνω στον καρκίνο και γεωργία, ιχθυοκαλλιέργειες ή οινοποιία (και συναφείς ειδικότητες). Οι συνεδρίες του συμποσίου θα περιέχουν ομιλίες σε όλους τους κλάδους θετικών επιστημών από Ελληνίδες επιστήμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται είτε στην έρευνα είτε στη βιομηχανία. Οι ομιλίες τους θα είναι προσανατολισμένες στη σταδιοδρομία τους και σε επιλογές καριέρας. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε γυναίκες που εκπροσωπούν τους τομείς βιοεπιστημών, μηχανικής, φυσικομαθηματικών, τεχνολογίας. Θα ακούσουμε πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες συμβουλών σταδιοδρομίας και καριέρας. Θέματα όπως οι εφαρμογές λέιζερ, η ακτινοφυσική στην διάγνωση ογκολογικών ασθενών αλλά και πώς ιδρύεις τη δική σου start up. Θα τιμήσουμε την τέχνη στις επιστήμες ειδικά στη τελετή απονομής των βραβείων. Τέλος, θα έχουμε και ειδικές συνεδρίες για την επικοινωνία της επιστήμης, τη βιωσιμότητα αλλά και ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαιτέρως: η παρουσία των STEM στην εκπαίδευση, όπου θα συζητήσουμε γιατί είναι σημαντική και θα δούμε εργαλεία και ανάπτυξη ειδικών δραστηριοτήτων στη σχολική εκπαίδευση.


Γιατί είναι σημαντικές οι βραβεύσεις και οι υποτροφίες; Οι βραβεύσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρο και να δώσουν δύναμη και θάρρος σε νέες ερευνήτριες. Προάγουμε και βραβεύουμε την προσπάθεια, τη λογική σκέψη, την όρεξη για έρευνα και θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι κάθε σημείο σταδιοδρομίας και κάθε «μικρή» επιτυχία πρέπει να γιορτάζεται και να αναγνωρίζεται. Με τις υποτροφίες θα βοηθήσουμε δύο υποψήφιες διδάκτορες να καλύψουν έξοδα αναλώσιμων, επαγγελματικών ταξιδιών ή και συμμετοχές σε σεμινάρια εξειδίκευσης, στηρίζοντας συνολικά την προσπάθειά τους στο ήδη δύσκολο και εξαιρετικά αγχωτικό έργο προς την απόκτηση του διδακτορικού τίτλου.


Τι χρειάζονται οι γυναίκες επιστήμονες σήμερα; Οι γυναίκες, επιστήμονες και μη, χρειάζονται έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία. Ισοδύναμες ευκαιρίες και δυνατότητες ανέλιξης, κριτήρια μισθοδοσίας ανεξαρτήτως φύλου και νομοθεσία που να τις καλύπτει σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, αποβολής και άλλων ειδικότερων θεμάτων που σχετίζονται με την υγεία της και συχνά έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην επαγγελματική της κατάρτιση. Για αυτόν τον λόγο, όλες μας χρειαζόμαστε παραδείγματα άλλων γυναικών που συνδυάζουν καριέρα και εγκυμοσύνη. Γυναικών που επιλέγουν να μην τα συνδυάζουν. Γυναικών που αντιμετώπισαν δυσκολίες στην ανέλιξή τους ή οποιαδήποτε κακοποιητική ή σεξιστική συμπεριφορά. Γυναικών που είναι επιτυχημένες γιατί δε δίστασαν να διεκδικήσουν αυτά που τους αξίζουν. Χρειαζόμαστε ένα υποστηρικτικό δίκτυο όπου θα μπορούμε να απευθυνθούμε για συμβουλές σε κάθε στάδιο της καριέρας μας.


Πότε το συμπόσιο θα έχει πετύχει το στόχο του; Σκοπός του συμποσίου είναι η δημιουργία ενός κόμβου που θα συνδέει την επιστημονική κοινότητα εντός και εκτός της χώρας. Συνεπώς, κάθε επόμενη φορά που διεξάγεται -με το κοινό να είναι αυξανόμενο- φτάνει πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο.


Ποιο είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το Greek Women in Stem μέσα από το συμπόσιο «She STEMs» στις γυναίκες επιστήμονες; Θέλουμε να στηρίξουμε, να δώσουμε θάρρος και φωνή σε γυναίκες που απασχολούνται στους κλάδους θετικών επιστημών STEM και να στρώσουμε τον δρόμο για τις νεότερες γενιές. Θέλουμε να δώσουμε το βήμα στην Ελληνίδα Επιστήμονα και να απαλλαγούμε από τα χρόνια κοινωνικά και εργασιακά στερεότυπα για τις γυναίκες. Θέλουμε να βοηθήσουμε σήμερα τις επιστήμονες του αύριο. Αν θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε σε ένα μήνυμα με λίγες λέξεις ίσως να λέγαμε ότι η γυναικεία παρουσία στις θετικές επιστήμες και την τεχνολογία είναι απαραίτητη και πρέπει να ενθαρρύνεται και να γιορτάζεται από όλες και όλους. Οι Ελληνίδες επιστήμονες είναι η θετική εικόνα που μπορεί να βγάλει η Ελλάδα προς τα έξω και όλοι οι Έλληνες πρέπει να είμαστε περήφανοι και χαρούμενοι για αυτές.

Τα υπόλοιπα στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων 17 και 18 Δεκέμβρη (Εχελιδών &, Πειραιώς 144, Αθήνα).


140 views

Comments


bottom of page