top of page
  • Writer's pictureGeneration Woman Team

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για Ενεργούς Πολίτες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ενεργώ ως Πολίτης μαθαίνει τους μαθητές να παρατηρούν, να εκφράζονται, να διεκδικούν και να ενεργούν υπεύθυνα για όσα τους αφορούν.

Μαθήτριες στο 5ο Λύκειο Καβάλας
Μαθήτριες στο 5ο Λύκειο Καβάλας


Εκνευρίζεστε όταν κάποιος μπαίνει εμβόλιμα μπροστά σας σε μία σειρά που περιμένετε πίσω από άλλους; Εξοργίζεστε όταν βλέπετε παρκαρισμένο αυτοκίνητο μη ανάπηρου σε θέση για ανάπηρους; Αγανακτείτε όταν η λάμπα στον φανοστάτη στη γειτονιά σας είναι επί έξι εβδομάδες καμένη και δεν την αλλάζει κανείς; Ενοχλείστε με τις ακαθαρσίες των σκύλων στα πεζοδρόμια; Αναρωτιέστε γιατί είναι τόσο χαμηλό το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές; Πιστεύετε ότι στην ψηφιακή και παγκοσμιοποιημένη εποχή που ζούμε υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι δημόσιας τοποθέτησης από την κατάληψη;


Έργο στα πλαίσια του προγράμματος "Τι θα άλλαζα" από το 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών
Έργο στα πλαίσια της θεματικής "Τι θα άλλαζα" από το 29ο Νηπιαγωγείο Σερρών

Αυτά και άλλα ζητήματα πραγματεύεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ενεργώ ως πολίτης», που μέσα από διαδικασίες βιωματικής και όχι στείρας διδακτικής μάθησης απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων (από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο) και όλων των τύπων σχολείων μιλώντας για θέματα όπως η συμμετοχή στη δημοκρατία και στη δημόσια πολιτική αλλά και στην ατομική ευθύνη.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή των παιδιών στην κοινωνική ζωή, τη διεκδίκηση της θέσης τους στην κοινωνία στην οποία μεγαλώνουν και η συνειδητοποίηση την αξίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος «Ενεργώ Ως Πολίτης», το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη με εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 και μέχρι σήμερα υλοποιήθηκε σε 50 σχολεία της Ελλάδας, ως πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων ή στο πλαίσιο του ευέλικτου χρόνου που προσφέρεται στο σχολικό πρόγραμμα ώστε να εμπνεύσει μαθητές και μαθήτριες να παρατηρούν, να εκφράζονται, να διεκδικούν και να ενεργούν υπεύθυνα για όσα τους αφορούν.
Συνολικά 249 εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων και 3.764 μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν με ενθουσιασμό στην πρώτη φάση του προγράμματος, η οποία περιέλαβε σχολεία διαφόρων τύπων σε 18 νομούς και 12 περιφέρειες της χώρας. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, έχοντας λάβει την απαραίτητη επιμόρφωση και τις οδηγίες για τις δραστηριότητες, ανέπτυξαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες με βάση το μαθησιακό ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των μαθητών τους, ενώ υποστηρίχθηκαν συμβουλευτικά από την επιστημονική ομάδα του προγράμματος και τους περιφερειακούς συντονιστές. Ζωγραφική, χειροτεχνία, συζητήσεις, παιχνίδια ρόλων και εικονικά μαθητικά συμβούλια ήταν ορισμένα από τα μέσα που επέλεξαν οι μαθητές για να εκφράσουν τις δικές τους αντιλήψεις για την έννοια του ενεργού πολίτη και να αποτυπώσουν τις δράσεις που ανέλαβαν στο πεδίο.


Στην παρουσίαση του προγράμματος μίλησαν η Βιβή Ανθοπούλου, Γενική Διευθύντρια, Ίδρυμα Λαμπράκη, η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης , η Τζένη Λαζάρου, Program Officer, Active citizens fund Greece, Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Ιωάννα Ντίνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας, Περιφερειακή Συντονίστρια Ν. Αττικής «Ενεργώ Ως Πολίτης» και η Καλλιόπη Κύρδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας, Περιφερειακή Συντονίστρια Ν. Αττικής «Ενεργώ Ως Πολίτης»-.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023.


4ο Γυμνάσιο Χανίων
4ο Γυμνάσιο Χανίων

Το έργο «Ενεργώ Ως Πολίτης» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης. Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr113 views0 comments

Comments


bottom of page